God Påske!

Hvorfor og hvordan feirer nordmenn påske?

Påsken er en av de viktigste høytidene i Norge. Vi kan finne spor av svært mange ulike tradisjoner i norsk påskefeiring. I denne artikkelen skal vi lete litt her og der etter svar på hvorfor og hvordan nordmenn feirer påske.

Yngvil Vatn Guttu
16 Apr, 2019
God Påske! - Hvorfor og hvordan feirer nordmenn påske?

Hva betyr "Påske"?
Ordet påske kommer fra hebraisk pesach. Betydningen vet du sikkert; nemlig ‘å gå forbi”. Den som “gikk forbi” var Guds straffende engel, og det straffeengelen “gikk forbi” var jødenes hus. Dermed unnslapp jødene (nærmere bestemt deres førstefødte sønner) døden, og kunne flykte ut av Egypt. Den katolske kirke tok med seg ordet pascha helt opp til det kalde nord. Siden kristendommen kom til Norge på 1000-tallet har nordmenn minnes Jesu lidelseshistorie gjennom påsken.

De som er aktivt kristne i Norge går i kirken oftere enn vanlig denne uken: Palmesøndag er til minne om Jesu inntog i Jerusalem, da jødene la palmeblader ned foran ham, Skjærtorsdag er kvelden da Peter fornektet og Judas forådte Jesus, og Langfredag er dagen da Jesus døde på korset. Påskemorgen, søndagen er dagen da Jesus ifølge Bibelen stod opp fra de døde.

 

Hva betyr Easter?

Det engelske ordet Easter sier kanskje mer om opprinnelsen til alle de andre tradisjonene vi forbinder med påsken: Ostara, eller Eostre var en gresk gudinne som ofte kalles vårgudinnen.

I germansk tradisjon var april Ostarmanod eller Ostaras måned.

Ostara ble forbundet med overgangen fra vinter til vår, med Equinox, eller vårjevndøgn, som faller på enten 20. eller 21. Det var Ostara som var opprinnelsen til både påskeharen og påskeegg, fordi hun etter legenden lærte haren å legge egg om våren!

 

Påskefeiring i våre dager

I våre dager markere påsken også skillet mellom vinter og vår, så det er lett å se om en nordmann liker vinteren eller sommeren best etter hvordan han eller hun feirer påske!

En nordmann som elsker vinter og sne drar på fjellet og håper på fint vær og 10 flotte dager i sporet eller i slalåmbakken. Denne nordmannen har enten egen hytte, leiehytte eller kanskje de bor på høyfjellshotell. Påskeskirenn der familer fra nabohyttene, hyttegrenda eller hotellet er med, er vanlig, og man deler ut påskeegg på påskeaften ( lørdagen mellom Langgfredag og Påskemorgen) .

Mange nordmenn har hytte ved sjøen, og de som velger å dra dit får kanskje en tidlig start på sommerhalvåret, med pussing av båt, en liten båttur, hagearbeid, bålbrenning og tur i strandkanten.

Så er det selvsagt blitt en tradisjon for mange å dra på sydentur i påsken. Denne typen nordmenn søker seg til sol og varme, heller enn å grave seg frem til en liten iskald tømmerhytte i snøen. De vil heller sitte på stranda med en iskald drink enn å innta den samme iskalde drinken fra en grop i sneen på fjellet i Norge.

 

Påskekrim

Det er blitt veldig vanlig å lese krimbøker i påsken. Radioteatret sender krimhørespill, og på TV kan du også se spesielle påskekrimserier. Så vidt Norskbloggen vet er det bare i Norge vi forbinder krim med påsken. Antagelig begynte det hele så tidlig som i 1920-årene, da forfatteren Nordahl Grieg skrev krimromanen “Bergenstoget plyndret inatt” og reklamekampanjen for boken startet rett før påske.

 

Påskegult

Gule påskekyllinger og gule påskeliljer er vanlige dekorasjoner. I tillegg er det mange som maler påskeegg, eller har ferdigkjøpte påskeegg fylt med godterier til barna ( og de voksne - nam nam !!! ) Siden påsken ofte har varm tidlig vårtemperaturer, er det også vanlig å ta inn seljekvister som “blomstrer” med små ”gåsunger”

 

Hva spiser vi i påsken?

Som sagt, mye godteri, og gjerne marsipan, men ellers all slags festmat. Fra den jødiske tradisjonen med offerlam sitter det nok litt igjen, og mange spiser påskelam til fest. Men egentlig er det veldig variert hva slags mat folk spiser til påske, og vi har ikke like faste tradisjoner som til f. eks julen.

 

Uansett hvordan du feirer denne lange fine ferien:

Norskbloggen ønsker alle sine lesere en riktig God Påske !!!


 

© 2024 Lingu AS