Ja, vi elsker

Hurra for 17. mai

Norges nasjonaldag feires torsdag denne uken. Alle får fri fra skole og jobb, og over hele landet feirer vi med barnetog og bunad. De fleste vet at vi feirer grunnlovsdagen, og at Grunnloven ble undertegnet 17. mai 1814. Men hvordan begynte vi å feire den med barnetog? Hva har russen med det hele å gjøre?

Yngvil Vatn Guttu
15. may 2018
Ja, vi elsker - Hurra for 17. mai

To av Norges største historiske personligheter og diktere - Henrik Wergeland og Bjørnstjerne Bjørnson - fikk stor betydning for Norges identitet mens vi fortsatt var i union med Sverige. Feiringen av 17. mai var spesielt viktig.

 

17. mai-taler
I årene mellom 1814 og 1830 var 17. mai-feiringen veldig politisk. Svenskene likte ikke den norske grunnloven. I 1825-29 var 17. mai-feiring nærmest forbudt. Kong Karl Johan av Sverige prøvde å gi Norge en ny grunnlov. Men det gikk ikke. Og i 1833 holdt den kjente dikteren Henrik Wergeland en historisk tale tilære for 17. mai og Norges nasjonale identitet.

 

Det første barnetoget
I 1836 feiret Stortinget 17. mai-fest, og siden da var 17. mai Norges nasjonaldag. Karl Johan døde i 1844 og da ble det vanlig med borgertog og offentlige taler. Den store norske dikteren Bjørnstjerne Bjørnson startet tradisjonen med barnetogene.

 

Hvorfor ikke 7. juni 1905?
Mange land feirer frigjøringsdag ikke grunnlovsdag som nasjonaldag. Og Norge gikk jo til slutt ut av uninonen med Sverige i 1905.
Så hvorfor feirer vi ikke 7. juni heller enn 17. mai?

- Kanskje nettopp fordi Wergeland og Bjørnson hadde startet 17.mai-tradisjonene før Norge ble "independent" (uavhengig) og folk hadde begynt å like denne tradisjonen. Og i Norge var grunnloven direkte årsak til uavhengigheten. Derfor var det logisk å feire Grunnloven.

 

Russefeiring
Hva så med alle de fulle gymnasiastene, russen?

Vel... nå skal du få høre noe som ikke alle vet:
Ordet russ kommer fra latinsk cornua depositurus, som betyr «å legge av seg hornene». 
Helt siden 1600-tallet måtte skoleungdom i Danmark gjennom et rituale der de “mistet hornet” dvs villskapen, etter at de bestod examen artium.
Russ er altså en forkortelse for "den som mister hornet og er klar for å studere på universitetet"! 

Det med svære lysshow og 10 000 watts høyttalere og å slikke gulvet på MacDonalds kom mye, mye senere…. 

 

Bjørnstjerne Bjørnson og Rikard Nordraak på Spotify!
Bjørnson startet altså barnetogene, og han skrev også teksten til det som ble den norske nasjonalsangen. Rikard Nordaak komponerte melodien, og her er en lenke til det hele.

Alle nordmenn har stor respekt for flagget og nasjonalsangen, selv om man nesten kan bli litt lei av å høre den om igjen og om igjen under Vinter OL (...).

 

Ja, vi elsker
Norges nasjonalsang har åtte vers. De fleste nordmenn kan ett, kanskje to eller til og med tre  av disse versene. Du må lete lenge etter noen som kan alle åtte vers.

Vel - Norskbloggen kan dem… Her er en lenke til sangen og alle 8 versene.

 

En kort oppsummering av teksten:
Bjørnson beskriver hvordan vi elsker landet vårt - et raggete fjelland sett fra havet. Så følger høydepunkter fra Norges historie (Du kan Google dem for å lære mer): Harald Hårfagre, Håkon den Gode og hans skald (dikter) Øyvind, Tordenskiold, hungersnød og Napoleonskrigen. Så forstod vi at den vi kjempet mot (svensken) var vår bror. De tre skandinaviske landene står nå sammen, og hvis vi vår frihet er truet, er vi klar til kamp. 

Enten man kan alle versene eller ikke: disse 8 versene har hatt enorm påvirkning på Norges nasjonalfølelse og politikk.

 

Bunader
For de fleste er bunader noe helt typisk "erkenorsk" og urgammelt, men norske bunader slik de er idag er ofte ikke mer enn ca. hundre år gamle! 
Man tok folkedrakter  fra de forskjellige distriktene og regionene i Norge og designet bunader bygget på lang tradisjon.  
Hvem er "man"? Jo, for eksempel Hulda Garborg - hun jobbet med bunader, og hun startet Det Norske Teatret og gjorde mye annet for norsk kultur utenfor de store byene.   
I dag finnes det over hundre ulike bunader i Norge og man kan få dem sydd av tradisjonelle norske sydamer eller av kjempeflinke kinesiske og østeuropeiske skreddere som har studert den norske tradisjonene.

 

Gratulerer med dagen!

© 2024 Lingu AS