Med mobilen som norsklærer

Siste nytt om språkapper for norskstudenter

Norskbloggen har testet ut to nyheter i språkappverdenen: NTNU's helt nye Norwegian Pronunciation og Duolingus oppgraderte app.

Yngvil Vatn Guttu
10. abr 2018
Med mobilen som norsklærer - Siste nytt om språkapper for norskstudenter

Lær deg norsk uttale med ny app

Appen Norwegian Pronunciation er et resultat av ti års forskning på NTNU.

Målet var å finne ut hvordan man kan tilpasse norskopplæringen til hver enkelt student.

Studenter fra for eksempel India har jo helt andre utfordringer i norskstudiet enn elever fra Kina eller Serbia. Folk med ulike morsmål har ulike utfordringer med å lære seg norsk.

Appen er det første språktreningsopplegget i verden som  forsøker å løse dette problemet. Appen er tilpasset hele 77 morsmål og du kan velge mellom seks norske dialekter.

 

Norsk på en-to-tre-fire

Appen har fire nivåer av uttaleøvelser:

  1. minimale par
  2. huske lyder
  3. interaktive stave- og skriveøvelser
  4. man uttaler ordet korrekt

Produsentene av appen studerte 500 språk. De identifiserte eksakt hvilke språklyder og kombinasjoner av språklyder som skiller et språk fra et annet.

Så ble hvert ord brutt ned på lydnivå og forskerne utviklet en algoritme som kan finne frem til hvilke øvelser man trenger å gjøre hvis man har språk A som morsmål og skal lære seg språk B.

Når du  «slår på» språk A og språk B, får du opp noen fargefelt, og der det lyser rødt på skjermen, dit er det dataprogrammet går og henter øvelser. Hvis du har problemer med å skille mellom tak og takk, for eksempel, eller du og do , penser programmet deg inn på øvelser for å trene på akkurat det.

Vi tror denne appen kommer til å bli flittig brukt av studenter som vil forbedre uttalen sin.

 

Kronen på verket

Duolingo har introdusert en ny versjon som betyr mer avanserte leksjoner for hver komponent i språkappen.

De nye nivåsystemet heter «Crown levels». 

Brukerne kan bli på et niva for å perfeksjonere seg før de beveger seg til neste nivå, eller de kan gjøre ferdig alle kursene og så gå tilbake til enkeltferdigheter for å prøve seg på mer vanskelige oppgaver.

Tidligere var det slik at brukerne hadde en linjegraf som viste hvor langt de var kommet på nivået. 

Nå kan Duolingo tilby fem vanskelighetsgrader for deg som ønsker å lære mer kompliserte ord og uttrykk. Hvert av de fem nivåene kan inneholde fra fire (4) til førti (40) oppgavesett før man får gå videre til neste nivå.

Duolingo sier at målet med oppgraderingen har vært å legge til  innhold for de studentene som føler at de er kommet til et platå i appen. De nye nivåene gjør at brukerne kan fortsette å utfordre seg selv. Samtidig er basisnivåene fortsatt der for alle nye brukere, som nettopp har begynt å lære språk, og som ofte ønsker seg en mer avslappet lærestil.

Det finnes også nye ferdigheter i den nye versjonen; fonetikk, lese- og lytteforståelse

Crown Levels har vært i betatest de siste månedene, og selskapet sier at det nye systemet vil hjelpe Duolingu å beholde brukere som ellers hadde stoppet å bruke appen, enten fordi den var for vanskelig eller ikke vanskelig nok.

Vi testet den nye appen, og vi har «mixed reviews» 

På den ene siden kan det være nyttig å komme tilbake til et nivå og lære flere «crown»-nivåer.Men for noen vil det kanskje være negativt at de oppnådde scoringene forsvinner.

Oppdateringen er tilgjengelig både for Apple iOS og Android samt som webapplikasjon.

 

Hva er din mening om disse appene? Hvilke apper bruker du til å lære norsk? Bruk kommentarfeltet under til å dele ditt svar!

© 2024 Lingu AS