Назад

Hvordan lære norsk fort

Episode #1: Seks pedagoger deler sine beste tips

Not all of us learn language in the same way. A key factor for all however, is to be fearless, particularly if you need to speed up your language skills while living in Norway. The good news is that every language learner has something to gain from listening to our podcast and here are a few good reasons why podcast listening will benefit your process.

🧠Multitasking

Podcasts go where you go, and they’re hands-free while still being interactive. You can listen without sacrificing any other activities.
 Go ahead, keep working on that project, walking the dog or getting stuff done. The simple fact that you can flexibly learn and listen around the clock is podcastings greatest strength.


👄Pronunciation

By listening to our podcast your pronunciation of norwegian  words will  improve immensely! That’s one of the  best gains when immersing yourself in podcasts—you start to pick up all the correct sounds. Our podcast will familiarize you with the native way of pronouncing vocabulary, and over time—with plenty of extensive listening—this will become second nature to you.


🇳🇴🇬🇧Cultural knowledge

With language comes culture. Our focus is to layer your understanding of Norwegian culture and society.  The way the language is spoken, the kind of imagery used in the idioms, and why those images are meaningful to Norwegians are some of the things you will learn about in this podcast. 


💡Continued learning

The best thing about learning another language is that it transports you. Picking up another language engages your brain and really boosts your listening and processing skills. Another great thing about  continued learning is that it enhances your mood, gives you confidence in yourself and provides many health benefits to your mind.

 

Episode 1: Hvordan lære norsk

💬 Å lytte er halvparten av god kommunikasjon.


Golara fra Oslo forteller:
Jeg tenker at lytteforståelsen ofte blir glemt. Det er viktig å forstå hva andre sier. Det er vel så viktig som å snakke norsk godt selv. Da er det flere ting du kan gjøre, hvis du har et læreverk som du bruker når du går på norskkurs, kan du prøve å høre på de tekstene og se hva du klarer å hente ut av det som blir sagt.  Hva er det du har forstått? 

Og så er podcast veldig lurt. Jeg bruker podcast selv for å bli bedre i engelsk og da bruker jeg det både for å høre hvordan folk snakker og for å prøve å forstå det som blir sagt, sånn at jeg blir bedre i å forstå engelsk. Jeg bruker det også til å få et bredere vokabular så da velger jeg, for eksempel, en engelsk podcast som handler om arbeidslivet, for da får jeg det vokabularet jeg trenger der.

For deg som har nylig begynt å lære norsk så kan være fint å begynne med podcaster som handler om det å lære norsk eller som er tilpasset for deg. Da vet jeg om Norskpodden som du hører på nå som er et veldig godt alternativ.  Andre podcaster der ute som jeg vet om er jo Norsklærer Karense sin podcast. En “fun fact” er jo at Karense har jo jobbet i Lingu tidligere og er en venninne av meg, så jeg vil anbefale henne òg.  Jeg vet at mange studenter har hatt utbytte av å høre på hennes podcast så det er også en måte å bli bedre i lytteforståelse.
Det viktigste av alt er at du finner hva som funker for deg og at du husker på at å bli god i å lytte også er viktig for å kommunisere godt på norsk.

 

💬 Snakk mye og vær uredd.


Camilla fra Oslo forteller:
Mitt beste råd for å lære norsk fort er å bruke språket mest mulig i alle mulige tenkelige sammenhenger. Det vil si at du må være en fryktløs kommunikatør for å kunne ta til deg språket fort. For etter hvert så begynner du å forstå mekanismer og systemer mens du aktivt bruker språket. Slik jeg ser det, så må du bare være uredd.  Du må bare bruke det så mye som mulig.  Du må stå i heisen og snakke norsk selv om du er veldig selvbevisst og er sikkert redd for at noen dømmer deg for at ikke norsk’en din er perfekt. Vær du trygg, de gjør faktisk ikke det. 
Det er faktisk sånn at jeg har hørt fra mange forskjellige elever at det er vanskelig å snakke norsk hjemme med sin norske partner fordi at kommunikasjonen stopper opp eller det blir litt slitsomt. Eller at noen synes det er vanskelig å snakke norsk på jobben fordi kollegaene ikke har like mye tålmodighet med stotringen deres.  Det kan jeg ha forståelse for, men det finnes en løsning.

Det er noe som heter Språkkafé. Lingu arrangerer selvfølgelig språkkafé og det er jo et gratis tilbud. Det er ikke bare for elevene som følger kurs hos Lingu, men det er åpent for alle å komme på. 


Da er språkkafeen tilpasset etter nivå. Det er et rom for A1 -A2 og så er det et rom med aktiviteter på B1 og B2 nivå. Men, vi er jo ikke unike! Det finnes jo veldig mange andre som tilbyr språkkafé, blant annet Røde Kors og Deichmanske bibliotek. Du trenger egentlig bare å “Google” språkkafé så får du opp en rekke forskjellige åpne invitasjoner fra mange ulike hold. Det tilbys både på dagtid og på kveldstid, egentlig alle dager i uka, så det er ikke så vanskelig å komme seg ut å bruke norsk.
Lykke til: (Gå ) ut og bruk språket masse!

 

💬 Gjør som de innfødte.


Ingrid fra Vaksdal forteller:
Ha det gøy med språket! Imitèr og herm etter folk som du hører. Vær en papegøye. Ikke ta deg selv så høytidelig!

 

💬 Varier språkbruken og lær det du har lært til noen andre.


Elise fra Finnmark forteller:
Man burde variere hvordan man øver på språk. At du både, for eksempel, kan prøve å trene  lytteevne og forståelse ved å se på TV, eller du kan snakke med andre, eller du kan prøve å skrive korte tekster. Du burde egentlig prøve å trene alle sanser og bruke språket så mye som du kan.

En annen fin måte man kan øve på språk på er faktisk å lære det man har lært til noen andre. Vi kaller det for konsolidering, når du hente fram den kunnskapen du har. Når du skal forklare for noen andre så må du tenke nøye over hvordan du skal jeg forklare det og hvordan du skal gjøre det forståelig for noen andre. Da får du brukt hjernen samtidig som du bruker språket.

 

💬 Jobb smart med vokabularet.


Odd fra Stavanger forteller:
Mitt beste tips for å lære et språk raskt er å bruke Pareto prinsippet eller 80/20 regelen som en ofte kaller det. Det prinsippet sier at 20 prosent av de mest brukte ordene i norsk dekker 80% av språkbruken i norsk. Det er en veldig smart snarvei å benytte seg av. Hvis du lærer 20%  av de mest brukte ordene, for eksempel gjennom ei frekvensordliste, så vil du da forstå 80% av det vokabularet som blir brukt i norsk eller det aktive språket i norsk. Så det er en veldig smart snarvei, men det er ikke bare nok å lære vokabular for å mestre et språk.  En må konvertere det passive vokabularet til aktivt sånn at en klarer å bruke det i ulike sammenhenger og selvfølgelig lære syntaks og grammatikk og de tekniske tingene med språket og det kommer med trening. En må jobbe med språket og særlig benytte det muntlig for å kunne mestre språket .

Du trenger å kunne skrive det for å snu eller konvertere passivt vokabular til aktivt. Det gjør en gjerne gjennom samtaler med kollegaer. Du kan også delta på webinar på nettet hvis du ikke har så mange å snakke med i nærmiljøet eller der du er.

Det webinaret som Lingu har er en gang i uka, på ettermiddagen og er gratis å delta på og der fokuserer vi på å lære nytt vokabular og aktivisere det så en klarer å bruke det i ulike kontekster.

 

💬Musikk og språk lærer deg om både kultur og kontekst.


Pia fra Oslo forteller:
Det er mange ting man kan gjøre, men jeg tror mine to beste tips er å høre på musikk og se på film og tv serier. Jeg tenker at det er den morsomste og kanskje billigste metoden å lære et språk på. I musikk er det veldig mye repetisjon. Hvis du finner en sjanger som du liker, hører du på musikken uten å tenke på at du faktisk lærer et språk samtidig. 
Mange tenker nok kanskje at det er vanskelig å finne en artist som man liker. Vi har laget en Spotifyliste for alle våre elever.  Hør gjennom den Spotifylisten og finn en sjanger eller en gruppe som du liker, og hør på musikk!


Film og serier er også en fantastisk måte å lære språk på. Finner du en serie som du liker  og hvor du faktisk er interessert i hva som skjer videre, istedenfor kanskje en tekst om Camilla og Pia som spiser is i parken i norskbok, så tenker jeg at det er en veldig god måte å lære språk på.  Du kan også lære veldig mye om kultur, og du kan bli glad i kulturen gjennom å se gode tv-serier og filmer. Hvis du vil kan du komme på filmkveld hos Lingu en gang hver måned og se spesielt utvalgte filmer med norske undertekster sammen med meg her på Lingu.

Чи хотіли б ви більше вивчати норвезьку?

Зареєструйтеся сьогодні та вивчіть норвезьку за допомогою нашого ігрового онлайн-курсу «Samanehs reise» від початкового рівня до вільного мовця!

399 NOK per måned

Досліджуйте

Single Player Norwegian course

Camilla Cahill

Camilla Cahill
лист. 08, 2019

Коментарі

Вправи


Oppgave 1: Marker alle verb i infinitiv (både med og uten "å") ✏️


Oppgave 2 - Marker alle subjunksjoner. ✏️


Oppgave 3 - Dra ord til riktig plass. ✏️