Det norske hytteeventyret
Hva gjør egentlig nordmenn på hytta?
Har du vært på hyttetur noen gang? De fleste norskstudenter vi har spurt har aldri vært på en norsk hytte. Den norske hytta er derfor et mysterium for mange. Norskbloggen avslører: Her er den norske hytta - "REVEALED"!
Røft men eksklusivt
Det finnes to typer hytte-eiere: De som har strøm og innlagt vann i hytta, og de som aldri kunne tenke seg å ha det.
Vel, det finnes et tredje mellomkategori: De med solcellepanel og vannslange fra bekken om sommeren. Men altså, hardhausene smelter is om vinteren og henter vann i bekken eller i vannet (innsjøen like bak/rett foran hytta) om sommeren.
To hyttevarianter
Det finnes to typer hytter:
- hytte på fjellet
- hytte ved sjøen.
Noen hytteeiere har begge deler.
Hytte på fjellet
De med hytte på fjellet går lange turer i fjellet om sommeren og høsten, og på ski om vinteren. På vinteren må de ofte grave seg inn til hytta på grunn av all snøen.
Ofte går det an å fiske i små fjellvann. Fisken har da ofte lite kjøtt og mye bein og heter abbor eller fjellørret. Men det går like fint for det.
Det bør helst silregne når man drar pa fisketur.
Hytte ved sjøen
De som har hytte ved sjøen har ofte båt også. De bruker nesten like mye tid på å pusse båt som å ordne med hytta. Derfor blir det ikke like mye tid til å ligge på stranda og sole seg som de hadde tenkt. Men morgenbad i 16 grader og fantastiske fiskemiddager i lyse netter er et godt plaster på såret.
Hva ellers gjør man på hytta?
Hugger ved
Alle hytteeiere med respekt for seg selv har en vedstabel med ved som passer til peisen, til kjøkkenovnen og til ovnen på gangen. Noen har også badstu, og da må veden passe til det også.
Går tur
Dette kan vi alt om.
Ut på tur, aldri sur.
Det finnes ikke dålig vær, bare dårlige klær. Noen går kjempelange turer hver dag, andre går tur med hunden før de forskanser seg innenfor eller utenfor hytteveggen. Med eller uten en drink.
Lager mat
For noen er det bare å åpne en boks med Spaghetti a la Capri og varme opp. Andre lager daglige gourmetmiddager.
Felles frokost og middag er en selvfølge pa hytta. Mange tar bilde av all maten og legger ut på facebook.
Fyrer på peisen
Vi nevnte ved. Peiskos er et viktig norsk ord: Man legger i og tenner på. Peisflammen kaster et hyggelig skjær over familien/ vennegjengen, og gjør at man fort blir litt søvnig og går og legger seg.
Leser bøker
På hytta kan du få lest bøkene du begynte på, men aldri rakk å bli ferdig med.
I påsken “må” man lese krim. Ellers leser mange litt nostalgiske romaner eller lokalhistorie. Alle hytter har minst én bokhylle med bøker etter foreldrene og besteforeldrene som bygde hytta.
Kortspill og brettspill
Nordmenn spiller kort på hytta : Sprøyte, Canasta, Whist og Amerikaner. Jug eller Idiot hvis det skal være litt enkelt. Vri åtter og Spardame for barna. Gnav er det fortsatt mange som spiller, med en egen kortstokk som vi andre ikke skjønner noe av.
Fortsatt spiller folk Monopol på hytta. Gjerne med et veldig utslitt brettspill fra like etter krigen.
Hvor mange hytter finnes det i Norge?
Hvis vi går inn på Statistisk Sentralbyrå og ser på noe som heter “Bygningsmassen” (!) så finner vi ut at det finnes 434 809 “rene” hytter og sommerhus.
I tillegg kommer 32 000 fritidsboliger. Dermed er vi oppe i ca en halv million hytter!
Det vil si at hver tiende nordmann, uansett alder, økonomi og kulturbakgrunn har en hytte de kan dra til i helgen og i feriene!
Bli med på hyttetur!
Det er faktisk ikke så lett å "bare bli med" på hyttetur.
Kanskje er det bare familien som får lov å være med på akkurat den hytta.
Kanskje er det en fast gjeng som alltid drar til påske.
Kanskje har hytteeieren tatt mål av deg og kommet til at du ikke er særlig flink til å gå tur, fyre i peisen, fiske eller bære ølkasser og annen nødvendig bagasje en kilometer gjennom småskogen.
Kanskje de er redd for at du synes det er kjedelig å spille kort fire timer hver kveld.
Eller kanskje de rett og slett vil han/hun være alene.
Norskbloggen oppfordrer alle hytteeiere til å invitere flere med på hyttetur!
Eie, leie eller låne
De som ikke eier hytte selv, kan leie seg en! Særlig langs sjøen og nærme skisentre og slalåmbakker kan man leie en hytte som er helt lik naboens. Mange hoteller har også hytteutleie.
Men..
... dette er ikke det samme som en ordentlig hytte!
Hvis du vil oppleve den norske hytta, så spør heller om å få låne hytta til en du kjenner. Men da må du altså kjenne dem ganske godt, og helst også ha litt speidertriks på innerlomma slik at de vet at de mestrer det å kose deg på hyttetur!
Til slutt: Se den legendariske Ylvis-videoen om den norske hytta!
Чи хотіли б ви більше вивчати норвезьку?
Зареєструйтеся сьогодні та вивчіть норвезьку за допомогою нашого ігрового онлайн-курсу «Samanehs reise» від початкового рівня до вільного мовця!
399 NOK per måned