Назад

Å tilpasse seg en ny situasjon.

Hvordan fortsette å lære norsk i virustider?

In this week's episode Camilla talks about the importance of adding technology as a key ingredient to the language learning process, as traditional classroom learning is currently advised against. Fortunately there are many online alternatives that can add depth to your learning experience and cater to the current situation.

Завантажити

I dag hører du bare fra meg, Camilla. Det blir ingen intervjuer i denne episoden, men til gjengjeld får du altså mange forhåpentligvis inspirerende tips om hva du kan gjøre i denne spesielle tiden for å holde norsken ved like. For det er jo kjempeviktig. Livet går videre.

Det er en spesiell tid, akkurat nå, med Corona-viruset som nå er blitt til en verdensomspennende pandemi. Vi skal ikke oppsøke hverandre lenger. Vi skal helst ikke ta trikken. Vi skal i hvert fall ikke være på kontoret. Vi skal være mest mulig være hjemme, og vi skal i størst mulig grad isolere oss fra omverdenen, og det er helt riktig. Men, for deg som holder på å lære deg norsk er det lett å tenke at, "å uff, nei, nå får jeg litt panikk". "Hva skal jeg gjøre med språk læringsprosessen min."

Men vær du trygg.

Dette vil jo på et annet tidspunkt ta slutt, og da er det veldig synd om du ikke har brukt litt av den rare, spesielle tiden, som er nå, til å styrke norskferdighetene dine. Som alltid, i alle rare situasjoner, så handler det om å bruke fantasien, være kreativ og tenke annerledes som bidrar til å bedre en situasjon, altså vi snakker om tilpasning. Den beste tilpasningen som kan anbefales, når det gjelder språk og språklæring, det er rett og slett å omfavne teknologien.Telefonen din er ikke lenger bare en telefon. Den er ikke bare kamera eller musikkspiller. Det er banken din. Det er den personlige treneren din. Det er kalenderen din, og det er også et verktøy for å hjelpe deg i å bli enda bedre i norsk. 

 

Tips nr 1: Bytt klasseromsundervisning med nettundervisning.

Vi begynner nå, alle sammen, å innse at det ikke er så veldig lurt å oppholde seg i store menneskeforsamlinger, på grunn av smittefare. Nettopp i denne sammenhengen så er nettundervisning en garantert smittefri måte å fortsette å lære norsk på. Du er både fri og fleksibel til å kunne velge selv når det passer for deg å bli med på undervisning. Du kan sitte pysjen hjemme. Du kan brygge deg en kopp te. Du kan rett og slett slappe av og vite at du går faktisk ikke glipp av noe som helst. Men, det er ikke bare derfor det er bra med nettundervisning. 

Er du sjenert? Ja, hvis du er det  så er onlinekurs veldig bra for deg fordi sjenerte og tilbakeholdende studenter de får muligheten til å delta, eller de får lyst til å delta mer, i diskusjonsgrupper enn de ville ha gjort i et tradisjonelt klasserom. Det er iallfall hva noen forskere sier.

Når du øver på et nytt språk er det viktig at du snakker med så mange sanser som mulig. Ofte er online-undervisning også veldig spill-orientert. Det vil si det er litt gaming-aktig. Det kan pirre den lekne siden ved deg som du kanskje ikke har like stor anledning til å få utløp for i en klasseromsituasjon. Dette blir oppfattet av hjernen som en enhet for å huske bedre, når flere sanser er aktivert betyr det at det du har lært er lagret på flere steder i hjernen. I ettertid kan hjernen din hente frem denne informasjonen fra flere steder. Nettkurs eller online-kurs passer veldig godt til denne type flersanselig læring. Det er mange muligheter med online-kurs som kanskje er en litt spennende og ny vri. Ok, så det var det første tipset. Det er altså, bytt fra klasseromsundervisning til nettundervisning. 

 

Tips nummer to. Bruk språklæringsapp'er.

Spill-orientert læring engasjerer og inspirerer språkinnlærere på en måte som man kan absolutt dra nytte av. App'er er jo laget for å være underholdende. Det å trekke og dra ordene i riktig rekkefølge eller å høre "ding-ding" hver gang du får noe riktig er ekstremt morsomt og du skjer noe med med læringsprosessen. Dessuten så bruker man faktisk språket på en annen måte enn det man vanligvis ville gjort i undervisningen. Det er faktisk ganske viktig for fremmedspråkslæringen (at man eksperimenterer med språket og tester ut ulike hypoteser.)  Det er sånn man får flytende språk. Når du holder på med språklæring appen din så kan du ha det moro, ha det skikkelig gøy, men husk at telefonen din og pc-en din er potensielt sett ganske skumle smittekilder. Det er viktig å rengjøre med Antibac eller et steriliserende middel, både telefonen og pc'en  i disse koronavirus tider 

 

Tips nr 3 . Finn deg en språkpartner på Tandem.

Det er noe så vidunderlig som heter Tandem Oslo og det er en egen nettside der du kan du kan finne deg en person som det passer å prate med. I disse Korona-tider så åpner mulighetene seg for at man heller foretrekker å ta den samtalen via Skype, men en samtale er det uansett og det er det viktigste. Språk er jo kommunikasjon, så det å kunne ha et nettmøte med noen som er villig til å la deg prate i vei på norsk, i kanskje en halvtime eller tre kvarter, for så å la dem prate i vei på det språket som du behersker best, er en veldig fin, veldig hyggelig, og ikke minst veldig trygg måte å vedlikeholde dine muntlige ferdigheter på. Over 3000 mennesker har gjort det bare i Oslo. Ta kontakt med www.tandemoslo.org så kan du kan du se om ikke du kan finne noen som er villig til å lære seg ditt språk, eller som har lyst å snakke ditt språk og så kan du i bytte snakke norsk tilbake. Jeg må jo innrømme at jeg vet jo faktisk ikke om de ordner, eller kobler, folk sammen sånn at de kan ha møter på Skype, men jeg ville tro at i disse tider så er vel det en en smal sak og mye tryggere enn at man faktisk møtes på kafe.

 

Tips nr 4: Se på film og serier.

Her gjelder det bare å poppe en hel haug med popcorn og finne PC'en. Det finnes mange ulike nettsteder som leverer både norske filmer og fantastiske norske serier. Det er i grunn opp til deg hvordan du har lyst å gjøre det, men å se på serier og film er jo gull. Det er kjempebra. Det er bare å finne frem en notatblokk og notere de nye ordene som du eventuelt hører, og husk å alltid ha med undertitteler. Det er kjempeviktig. For da får du både sett ordet og hørt ordet. Det har jo en stor verdi. Det hjelper deg å forstå bedre det som skjer i filmen. Så ikke glem det, i disse tider, at det å se på film og serier er veldig hyggelig, veldig underholdende og ikke minst ekstremt lærerikt for deg.  

 

Sist, men ikke minst. Lytt til mange forskjellige norske podcaster.

Det er utrolig mange ulike podcaster der ute. Alt fra talk-show-aktige podcaster til nyhetsrelaterte podcaster, til mer språklig-orienterte podcaster, sånn som denne. Test deg fram, så vil du finne noen som du kanskje har ekstra stor glede av. Et lite tips der er jo at du lytter til podcaster som har innhold eller som er tematisk tilknyttet noe som du i utgangspunktet allerede er veldig interessert i. For eksempel hvis du liker veldig godt å lage mat så vil jo norske matpodcaster  være helt supre for deg. 

Чи хотіли б ви більше вивчати норвезьку?

Зареєструйтеся сьогодні та вивчіть норвезьку за допомогою нашого ігрового онлайн-курсу «Samanehs reise» від початкового рівня до вільного мовця!

399 NOK per måned

Досліджуйте

Single Player Norwegian course

Camilla Cahill

Camilla Cahill
бер. 15, 2020

Коментарі