Назад

Lær norsk sammen med barna

Her får du noen tips on hvordan du og barna dine kan bli bedre i norsk sammen. Tiden du har med barna dine er uvurderlig. Hvorfor ikke bruke litt av den til å lære det nye språket sammen? Det behøver IKKE bli kjedelig, les videre så får du se...  

Lær norsk sammen med barna -

 

LESE BØKER

Begynn med morsomme historier. Les klassiske eventyr fra hele verden, billedbøker og illustrerte bøker - til og med ordbøker Det finnes nå mange tospråklige bøker med parallelltekst. Sjekk for eksempel denne lenken:  

(null)

(null)

 

JOBBE MED LEKSER SAMMEN

Noe av det beste du kan gjøre for barnet ditt - og for deg selv - er å sette av tid til å jobbe skolearbeidet sammen.

Det er du som er den mest naturlige mentoren for barnet ditt, og det er trygt og godt for dem at du vet og forstår hvordan de tenker og hva de lærer.

Dere kan også jobbe sammen og finne mer interessant stoff om forskjellige emner fra skolen. Husk at norsken må sitte, og ikke bare kunnskapen.  

 

SE PÅ BARNEFILM SAMMEN

Mange norske barnefilmer -se gjerne nye barnefilmer på kino i 2017. Også utenlandske barnefilmer kan hjelpe dere å lære norsk, for de er som oftest dubbet på norsk. (Filmer for voksne dubbes ikke - voksne nordmenn foretrekker undertekster. )  

 

HØR PÅ LYDBØKER/HISTORIER

4-5 generasjoner av nordmenn vokste opp med "barnetimen" på radioen hver morgen, og på lørdagskveldene. Vi satt foran radioen og hørte på at en kjent forfatter leste høyt fra sine egne barnebøker:

Anne Cath Vestly, Thorbjørn Egner, Ingebrikt Davik, Kirsten Langboe og Alf Prøysen er alle norske klassikere. Svenske Astrid Lindgren (Pippi Langstrømpe, Brødrene Løvehjerte) og danske HC Andersens eventyr er også norsk "allemanseie".

Du kan finne alle disse forfatterne på lydbøker, ofte leser forfatterne selv.  

 

FINN UT NO'

Hva med rett og slett å sette seg ned og Google ting dere lurer på - på norsk? Eller hvorfor ikke slå opp i et godt, gammeldags leksikon? Hvis dere ikke har det hjemme så ta dere en tur på biblioteket - der finner dere ENDA flere gode bøker!  

 

SANGER, REGLER, RIM og ORDTAK

Hvis dere har noen yndlingssanger på morsmålet kan dere kanskje oversette teksten til norsk. Det finnes ofte tilsvarende sanger på norsk.  

 

DEL PÅ Å LEDE

Både barna og de voksne kan få mye ut av at de bytter pa å lede arbeidet eller leken.

Ingenting er så morsomt for barn som at voksne er med på leken, og ingen ting er så varmende for et foreldrehjerte som å se barnet sitt vokse på rollen som leder.   OVERSETTELSESLEKEN Hva heter ....? Skriv ned fem ord hver som dere vil oversette.

Den som finner oversettelsen fortest har vunnet! (bruk ordbøker eller Google eller andre internettkilder) Kjøp en bunke og lag deres egne flash cards. Man kan tegne og skrive ordet det skal gjettes på, eller bruke stickers - det går an å bli ganske så kreativ.  

 

IKKE GLEM MORSMÅLET

Språk er det viktigste redskap vi har til å formidle/motta kunnskap om verden. Her kan morsmålet spille en sentral rolle, fordi vi lærer best på et språk vi forstår. Og morsmålet er viktig for vår identitet.

Det finnes mange tospråklige undervisningsopplegg som brukes i skolen. Snakk med læreren og diskuter hvilke tospråklige undervisningsopplegg for å supplere det .

 

TID FOR NORSK vs TID FOR MORSMÅLET

I mange familier er det slik at mor og far trenger å øve på norsk, mens barna trenger å lære/vedlikeholde morsmålet. Hva med å "byttelåne" tid?

EN time med bare norsk for foreldrenes skyld mot EN Time med bare morsmålet for barnas skyld.

Dere kan leke sammen, spille spill, lage mat - trene, hva som helst...

Takk for at du leser Norskbloggen!

Чи хотіли б ви більше вивчати норвезьку?

Зареєструйтеся сьогодні та вивчіть норвезьку за допомогою нашого ігрового онлайн-курсу «Samanehs reise» від початкового рівня до вільного мовця!

399 NOK per måned

Досліджуйте

Single Player Norwegian course

Yngvil Vatn Guttu

Yngvil Vatn Guttu
серп. 22, 2017

Коментарі