Назад

Sushi-norsk hos Sumo

Kurs i Kompetansepluss hos Sumo Hall Toll

Sumo holder til i et historisk bygg på kaien i Stavanger. Den gamle Tollboden er et av de mest populære spisestedene i sentrum.

Sushi-norsk hos Sumo - Kurs i Kompetansepluss hos Sumo Hall Toll

Kurset foregår på et svært aktivt vis der deltakerne deler jobberfaringer samtidig som det jobbes med arbeidsnorsken. Vokabular, dialoger og fraser knyttet til jobben på restaurant, er basis for opplæringen. Kursdeltakerne holder muntlige presentasjoner der de viser utstyr, fremgangsmåter og beskriver oppgavene sine. I kursforløpet er det presentasjoner på flere nivåer, og senere i kurset er deltakerne er den språkmessige progresjonen tydelig. Tilbakemeldinger og kontinuerlig diskusjon er naturlige forutsetninger for en god utvikling også når det gjelder språk og arbeidskultur.

Da kursholder Siri Anette begynte med Kompetanseplusskurs hos Sumo i mai 2021, ble hun møtt av en glad og livlig gjeng som kalte seg en stor, lykkelig familie! Deltakerne liker å snakke om matvarer, ingredienser og matretter. I undervisningen knyttes norsk mat som fårikål og komle, til deltakerne mattradisjoner fra hjemlandene. Deltakerne synes det er spennende å høre om Rogaland som matfylke. Lokale entreprenørbedrifter, landbruket på Jæren og kjente matvareprodusenter er således en naturlig del av programmet.

På kurset har det vært populært å snakke om Stavangers tilknytning til fiske og sjø. Dessuten er god service og god kundebehandling, anbefalinger fra menyen med bruk av adjektiv i komparativ, flittig brukt i undervisningen. 

Kursholder Siri Anette har god erfaring med å la deltakerne fortelle om jobben sin. Først gir hun dem en oppgave der de skal skrive en tekst. Denne kan de bruke når de presenterer jobben for oss i restauranten eller på kjøkkenet. I andre runde, har de da laget en presentasjon der de har fortalt om jobben og vist bilder. Begge gangene får de vurdering både muntlig og skriftlig. 

 


Ion er fra Moldova og jobber som sushikokk på Sumo Hall Toll i "en atmosfære som ikke kan beskrives". Dette er Ions egne ord. Han har hatt en fin presentasjon for oss i februar. Han elsker sin daglige jobb på kjøkkenet.

 

Endrit kommer fra Kosovo og jobbet som servitør på Sumo til midten av mai. Han deltok på 2 KPA-kurs og sluttet da 2.kurs var ferdig fordi han fikk en ny jobb innen sin utdanning. Han har nå tatt norskprøven B1. I løpet av to kurs med hundre prosent fremmøte, har han bevist at det er mulig å komme fra et begynnernivå til B1 i løpet av ett år. 

Endrit er en blid og pålitelig servitør fra Kosovo som kom til Stavanger for å ta mastergrad i matematikk. 6 timer i uka på KPA kurs i ett år har gitt svært gode resultater for ham. Det er det beste beviset på at å delta på KPA kurs på jobben, kan være en solid investering for fremtiden i Norge.


Veronica kommer fra Moldova. Hun startet på det andre KPA kurset nå i mars, men sluttet på Sumo restaurant i mai. Hun var ansatt som kokk og jobbet også med desserter.  Når Veronica fra Moldova er på jobb, er dessertene praktfulle. Hun er ivrig og har lært mye norsk på kort tid og hun fortsetter på kurs nummer tre nå.

Adelina kommer fra Moldova og startet på det nye kurset i mars. Hun er lettlært og positiv. På Sumo jobber hun som servitør.

 

Nicholas er fra Moldova og jobber som bartender. Med lynets hastighet lærer han norsk vokabular og håndterer drinker og gjester med et smil. Han kaster seg uredd ut i samtaler. På bilder holder Nicholas en presentasjon av jobben sin i baren.

 

George jobber som sushikokk og kommer fra Hellas. Han kan mange språk fra før, og er grundig i sin tilnærming til norsk. Han var veldig positiv til å lære norsk på jobben, og har allerede lært oss mye om sushi.

Siri Anette Berge Syvaldsen

Siri Anette Berge Syvaldsen
черв. 03, 2022

Зв'язатись