Volver

Camilla og Petrus tar norskprøven skriftlig A2/B1

Tren deg opp til norskprøven!💪🏼

I denne episoden av Norskpodden skal vi vise dere hvordan en prøvesituasjon kan være på ekte! Camilla og Petrus skal nemlig ta den skriftlige delen av norskprøven, nivå A2/B1.

Siden dette er en skriftlig prøve, skal Petrus og Camilla samarbeide om å ta den muntlig. 

C: Ja, dette har jeg faktisk gledet meg litt til. Neida, jeg har ikke det. Jeg er veldig nervøs i dag, men jeg har i det minste forberedt meg godt! 

P: La oss fortelle kort hvordan den skriftlige prøven er. Hva vet dere om denne delen av norskprøven?

C: Den skriftlige delen av Norskprøven varer i 90 minutter for nivåene A1-B1, og i 120 minutter for B1-B2. 

P: Ja, og siden dere skal ta A2/B1, varer din prøve i dag i 90 minutter.

Pet: Riktig. Så det er 90 minutter og det er 3 ulike oppgaver. 

P: Ja, fortell! Hvilke oppgavetyper kan man forvente og hvor mye bør man skrive på hver del?

Pet:

  1. Du skal beskrive et bilde. Antall ord: 80-100
  2. Du skal fortelle om et kjent tema. Antall ord: 80-200
  3. Du skal uttrykke egne meninger. Antall ord: 80+

C: Skal vi prøve å gjøre oppgavene muntlig?

P: Ja, det er en god idé og for dere som lytter, kan det være lurt å lese transkripsjonen i shownotesene slik at dere får dette inn med teskje. Camilla skal gjøre den skriftlige delen av norskprøven, men hun skal svare muntlig, så sett på pause, finn frem transkripsjonen og bli med videre.

La oss ta den første oppgaven, Camilla. Oppgave 1 er å beskrive et bilde, men siden dette er en podcast, så vil jeg at du skal beskrive rommet og studioet du sitter i, for meg og for lytterne. 

Kriteriet for å få B1 på denne oppgaven er at du kan skrive en tekst om bildet med en del detaljer. Antall ord: 80-100

“Jeg ser et stort hvitt rom med mye teknisk utstyr. Det er to blå lenestoler i enden av rommet plassert under stor tv-skjerm. Rett ovenfor meg sitter det en dame med langt lyst hår, svarte briller og et stort smil. Hun har på seg en svart genser og et par lysebrune bukser. Hun sitter og gjesper fordi jeg tror at hun la seg sent i går kveld. Kanskje det var fordi hun så på Netflix til langt på natt. Det er to vinduer i dette rommet og ute skinner sola og det fint vær. Derfor tror jeg at det er sommer.“

P: Veldig fint, Camilla. Det er helt riktig at jeg så på Netflix hele natten. Okei, da er vi klare for oppgave nummer to. I denne oppgaven skal du fortelle om et kjent tema og kriteriet for å få B1 er at du kan svare på oppgaven og skrive en sammenhengende tekst som er lett å følge. Teksten skal være på mellom 80-200 ord.

Oppgaven er: 

Hva er en god kollega?

Petrus: Etter min mening er en god kollega en person som jeg kan stole på og som jeg liker å jobbe sammen med. Jeg synes at det er viktig at de jeg jobber med har gode samarbeidsevner. 

En god kollega er også positiv og vennlig. Det er veldig viktig for meg at kollegaen min er hjelpsom. Hvis jeg for eksempel trenger hjelp til noe, bør det ikke være problematisk å be om hjelp. Jeg trives godt i jobben min fordi der er det helt naturlig å spørre hverandre ofte og mye hvis vi står fast eller lurer på noe. Jeg tror at de fleste sjefer på de fleste arbeidsplasser synes det er viktig med et godt arbeidsmiljø og at de ansatte har det bra sammen. Derfor er det ofte fokus på god kommunikasjon blant de ansatte. Når man jobber tett sammen, kan det ofte oppstå utfordringer som man må løse sammen, og på grunn av det er det viktig med god kommunikasjon og en ærlig dialog. Kort sagt betyr en god kollega mye mer enn man tror. 

Pia: Endelig er vi klar for den siste delen. I denne delen bør man skrive 80 ord eller mer. Du skal begrunne meningene dine i denne oppgaven. Kriteriet for å få B1 er at du kan svare på oppgaven og få fram dine synspunkter om emnet, og at du også kan begrunne synspunktene dine. 

Oppgaven er: Det er nesten aldri dopapir på den lokale matbutikken din. Du har spurt flere ganger om de kan bestille inn mer fordi hver gang du skal kjøpe dopapir etter jobb, er det utsolgt. Send en e-post til butikken der du argumenterer så godt at det aldri igjen er tomt for dopapir.  

 

Hei daglig leder i Minlokalematbutikk.no!

Først og fremst vil jeg si at jeg liker veldig godt å handle mat hos dere. Det er mange hyggelige folk som jobber der, og dere har mange gode varer og butikkhyllene er stort sett fulle. Likevel er jeg nødt til å nevne at det er én ting som er litt frustrerende. Det er aldri dopapir i hyllene når jeg er i butikken. Dette har ikke skjedd bare én gang, men faktisk hele ti ganger. Siden dere er så flinke til å fylle på andre varer, lurer jeg på hvorfor det alltid er tomt for dopapir. Jeg har dessverre måttet gå til konkurrenten deres over gaten for å handle denne varen. Jeg vil gjerne fortsette å handle hos dere, så derfor sender jeg denne e-posten slik at dere kan forbedre dere. Jeg gleder meg til å handle hos dere igjen. 

På forhånd takk for svar!

 

Det var det! Det var veldig hyggelig å møte dere begge og jeg ønsker dere lykke til videre. 

Da har vi gått gjennom tre fiktive oppgaver og gitt dere noen eksempelsvar. Ikke skriv disse svarene på prøven din, du må bruke egne ord. Det som kan være lurt er å samle sammen noen uttrykk du vet at du kan bruke uansett tema. For eksempel etter min mening, jeg synes at, først og fremst, for å oppsummere, kort sagt, en fordel og en ulempe osv. Hvis du har rammen klar til prøvedagen og hvis du vet godt hvordan du kan bruke disse, kan du senke skuldrene litt på prøvedagen og tenke mer på innholdet. Da gjenstår det bare å si: Lykke til! 

Lytt også til en live gjennomgang av at C og P tar den muntlige norskprøven A2/B1.

¿Te gustaría aprender más noruego?

Regístrese hoy y aprenda noruego con nuestro curso de idiomas en línea basado en juegos «Samanehs reise», ¡desde nivel principiante hasta hablante fluido!

NOK 399 per måned

Explorar

Single Player Norwegian course

Camilla Cahill

Camilla Cahill
27. may 2021

Comentarios