Volver

Ut på tur aldri sur - Hiking in Norway

Do you like hiking? Or would you like to try it? Here are some things you should know before you set out. This article is in Norwegian.

Ut på tur aldri sur - Hiking in Norway -

Ut på tur, aldri sur

Åtte av ti nordmenn bruker fritiden sin til å gå tur. Noen foretrekker skog og mark, mens andre legger ut på lengre turer i fjellet.

Siden så mange i Norge har turgåing som en viktig fritidsinteresse, er det kanskje ikke så rart at det også finnes en rekke uttrykk knyttet til turaktivitet i det norske språket.

Ut på tur, aldri sur er et av disse. Uttrykket forteller oss at mange nyter fjellheimen eller skogen, og bruker naturen til å komme bort fra hverdagens stress.

Å gå tur er ikke bare fin trening for kroppen, det gjør altså også godt for humøret. Men det er noen ting man bør tenke på før man legger ut på tur.  

 

Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær

I mange land stopper alle aktiviteter opp om det kommer noen dråper med regn. Her i Norge kan vi imidlertid ikke la oss påvirke av været hvis vi har lyst til å være ute.

Derfor uttrykket; «Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær».

Folk som liker å gå tur lar seg ikke stoppe av vind, regn eller snø.

Heldigvis finnes det et godt utvalg av tøy for alle typer turer, og alle typer vær. Det er faktisk ekstra spennende å legge ut på tur i regntøy! Trikset er å kle seg etter været. Skaff deg et sett med ullklær. Disse puster godt og hjelper kroppen å holde på varmen selv om du blir våt. Skotøyet er det aller viktigste. Bruk sko som er gode å gå i, og gjerne sko med grovt mønster. Det kan være glatt enkelte steder.

Mange liker å bruke sekk når de skal gå tur, enten på langtur eller bare i nærområdet. Ha alltid med litt ekstra klær og mat, slik at turopplevelsen ikke blir kald og slitsom.

Ordet "tur" bruker vi om alt fra en liten rusletur i parken, til en flere timers vandring i fjellet. Derfor er det lurt å spørre litt nærmere hvis noen inviterer deg med ut.  

 

Det er ingen skam å snu

Før man legger ut på tur kan det være greit å sette seg inn i innholdet til to viktige norske ord. Det første er «Allemannsretten». Dette er retningslinjer for hva man har lov til og ikke når man går i marka.

Har du lyst til å utforske den norske fjellheimen bør du i tillegg kjenne innholdet i «Fjellvettreglene». Dette er gode råd for å gå trygt i fjellet. Det er ingen skam å snu, er et eksempel på disse rådene. Været og dagsform varierer.

Tenk alltid på sikkerheten først. Ikke gå lenger enn at du er sikker på at du orker å gå tilbake.  

 

Nistemat eller matpakke

Maten smaker aldri gå godt som når man er på tur og spiser den i det fri. Man trenger energi, og det er bedre å ta med litt for mye enn litt for lite.

I Norge har vi lang tradisjon med å ha med matpakke eller niste i mange sammenhenger. Det er mye god turmat å velge mellom.

Typisk norsk turmat er for eksempel pinnebrød og pølser på termos. Det finnes mange lag og organisasjoner som tilbyr turer med lokalkjente folk. Dette kan være en fin oppstart om du har lyst til å komme deg ut i den norske naturen.  

 

Hiking vocabulary

Ut på tur, aldri sur - Go out hiking , you'll never feel bad...

Å legge ut på tur - to venture out

Allemannsretten - the constitutional right of all Norwegians to access all land which is not cultivated marka - non cultivated areas, forests etc around the city

Fjellvettreglene - The 10 Commandments ( actually 9 ) for mountain hikers

Ingen Skam å Snu - the 8th of the 10 "commandments"

Ull - wool

Skotøy - shoes, footwear

Matpakke / niste - a packed meal I det fri - outside

God tur! - Safe travels!

¿Te gustaría aprender más noruego?

Regístrese hoy y aprenda noruego con nuestro curso de idiomas en línea basado en juegos «Samanehs reise», ¡desde nivel principiante hasta hablante fluido!

NOK 399 per måned

Explorar

Single Player Norwegian course

Yngvil Vatn Guttu

Yngvil Vatn Guttu
30. may 2017

Comentarios