Volver

Bevegelse, språklæring og lykkefølelse

Ingrid Kristiansen forteller om hvorfor trening gjør deg til en bedre student.

Former world record holder, Ingrid Kristiansen, perhaps one of Norway's most celebrated atheletes, shares some of her thoughts about exercise in the time of Corona, when you should exercise and the importance of having fun while exercising. As it turns out, exercise will not only make you feel good, but will improve your productivity and focus as well!

Hvor essensielt er egentlig trening for oss mennesker?

Det er jo ganske viktig. Det er jo noe vi laget for å gjøre. Vi kalte det ikke trening før, men før måtte vi springe og sanke mat og sånt, så det er jo noe som er helt essensielt for mennesker. Men nå er det blitt mer unaturlig, vi kaller det trening nå, men det er jo bevegelse vi er avhengig av. 

Ja, for det er akkurat det, i disse tider, så er det fryktelig mange mennesker som har hjemmekontor og som plutselig befinner seg foran skjermen i opptil 7 timer om dagen. Den gåturen til og fra jobb, trappa opp til kontoret, og trappa ned. De bitte små sekvensene med mosjon er blitt borte for veldig mange. Det er egentlig tanken med denne episoden. Å kjøre litt fokus på hvor utrolig viktig det å holde seg i bevegelse er for oss mennesker og hvordan vi kan faktisk ikke bare tenke trening som i ta en treningsøkt som varer i en times tid eller halvannen time da, men også hvordan man skal kunne vedlikeholde de små øktene med mosjon i løpet av en dag.

Ja, jeg synes når jeg er ute og går, løper, sykler eller hva jeg gjør for å være aktiv, så synes jeg mange er veldig flinke. Men det er mulig at jeg er i et område hvor folk stort sett er flinke til å bevege seg, enten lufter hund, eller har friminutt med barn. Altså når de er hjemme med hjemmekontor/hjemmeskole så kl 12:00 eller mellom 12:00 og 12:30 så er de ute og går eller sykler eller løper med barna, kan du si, for å være litt i aktivitet, sparker fotball eller gjør noe på løkka, familien sammen for å få litt aktivitet. Det er ikke så mye som skal til, men det er det lille som er veldig viktig. Mentalt sett også så er det veldig viktig. Jeg må si at hvis det går en dag, og jeg ikke får vært ute og rørt meg i hvert fall i minimum et kvarter, så blir jeg vanskelig å ha med å gjøre, og så konsentrerer jeg meg dårligere.  Altså, etter at man har beveget seg en liten stund så er man mer klar for å ta imot både annen kunnskap eller å følge med på møter.

Ville du påstå  at de største godene man får av trening er de fysiske eller de psykiske?

Jeg tror det er begge deler, jeg. Du kan si hvis trener litt systematisk for eksempel mot  å springe Sentrumsløpet eller KK-mila eller Hytteplan eller annet sånt løp så er det klart at det fysiske er viktig for å greie å springe et sånt løp. Men, hvis du bare, jeg sier ikke bare (på en nedsettende måte), men hvis du da skal bare være i aktivitet så er det ekstra viktig å bli litt varm. Det er faktisk forsket på det at man greier å konsentrere seg bedre i veldig mange sammenheng hvis man gjør det. Det er nevnt blant annet i boka Sterk hjerne med aktiv kropp som Ole Petter Hjelle har skrevet. Han er professor i medisin. Han er gammel maratonløper og fallskjermhopper. Han har jo funnet ut dette her, og det har blitt gjort forsøk på skoler også, hvor barn greier faktisk å lære gangetabellen og andre mattestykker og andre ting bedre når de er i aktivitet samtidig som de lærer.

Vi skal kanskje bare være glade for at vi får lov til å være ute og bevege oss. For det finnes land, sånn som i Moskva foreksempel, så får de bot hvis de er ute, annet enn å gå på apotek eller i butikken. Det er jo andre land som har det sånn, så vi har jo, på en måte, vært heldige. 

Så den lille mosjonen -de aller ivrigste mosjonistene da, de går jo opp i fra denne datamaskinen som man må være på hele dagen, på grunn av jobben sin, og så kanskje går rundt i leiligheten sin eller ut på verandaen, fram og tilbake et kvarters tid, altså hvis du er litt bevisst på det her. 

Det høres innmari dumt ut, men hvis man er litt bevisst på det så greier man å holde en minimum form og konsentrasjonen oppe gjennom denne tiden vi er i nå. Hvis man bruker 5 minutter hver time på å gå opp og ned trapper, hvis du bor i 2.etasjers hus eller rundt i fem minutter, kanskje tar en telefon og i stedet for å bli sittende når du tar telefonen,  eller går litt når du snakker. 

Kanskje man finner på litt andre måter å få den lille mosjonen på som skal til for at vi holder formen litt bedre i den tida vi er oppe i? Og kanskje vi drar med oss det videre når det blir nøytralisert igjen?

Man trenger ikke trene hardt for å være fysisk aktiv! Det er jo veldig viktig å skjønne for folk flest. Man trenger ikke å bli utslitt etter en tur eller treningsøkt, og hvis man ikke liker å løpe eller sykle så kan man gå en tur og hvis man vil ha litt styrketrening i gåingen så kan man henge på seg en sekk, på noen kilo, og så kan man kanskje gå litt i motbakke så får man jo saktens nok mosjon. Det er ikke så mye som skal til!

Hva tenker du i forbindelse med språklæring eller å jobbe i det hele tatt generelt. Lønner seg å trene i forkant, eller i etterkant, eller jevnt og trutt i mellom?

Det er vel bevist. Jeg husker hvor jeg har lest det - om det er i Ole Petter sin bok,  det ble gjort noe forsøk på sånne som skulle gå til eksamen. Så var det en gruppe som sprang en tur eller trente i 20 minutter rett før de dro og skulle ta eksamen. Så var det en gruppe som ikke gjorde det, og i snitt så var det flere av de som hadde trimmet som fikk bedre resultat. Så det er nok en fordel å gjøre det i forkant hvis man skal virkelig prestere. Men hvis man ikke skal prestere noen ting så kanskje det ikke spiller så mye rolle? Kanskje man kan fordele det litt utover dagen, da? Hvis man har en time til rådighet, så er det et kvarter fire ganger om dagen, i forbindelse med jobben? Men de som har prøvd dette har, gjort forsøk på dette her, har funnet at barn lærer, voksne óg, fortere og bedre når man har vært litt fysisk aktiv.

OK, så lurer jeg på, det er jo noen som sliter litt med motivasjonen med å komme seg ut og trene i disse tider, sikkert fordi det er mange bekymringer og det er mye stress. Har du noen har noen konkrete tips til hvordan man kan finne motivasjonen, eller vedlikehold motivasjonen i en rar tid som denne?

Alltid vanskelig det, for det er spørs hva slags mål man har? Jeg jobber veldig mye med folk som skal nå mål og gjøre et eller annet i høst, og vi vet jo ikke om de kan være med på det de ønsker til høsten. 

Men jeg sier at hvis du greier å holde trøkket litt oppe, komme deg ut og gjøre noe, selv om den dørstokkmila blir kanskje tøffere og tøffere, så vil du være bedre rustet senere når vi ferdig med denne perioden og den er over. Alt er bedre enn ingenting. Det er veldig vanskelig ( for meg), for jeg har jo selv aldri hatt problemer å motivere meg til fysisk aktivitet. Det er like naturlig for meg som å pusse tennene. Man må finne noe som er gøy. Jeg snakket med en i går, var det vel, som hadde funnet ut at å danse var veldig gøy, kult og morsomt og da var det ikke noen motivasjonsproblemer i det hele tatt å kjøre et danseprogram. Noe som du kanskje gjorde på 80-tallet, i Jane Fonda tida, ikke sant? Et eller annet aerobic, hopping og dansing, kanskje på stedet hvil. 

Så det er noe noe med at hva er fysisk aktivitet, og hva liker du best? Kanskje denne perioden vi er inne i nå så må man finne og gjøre det man synes er litt morsomt og som gir fysisk aktivitet? 

Ikke gjør noe som du synes er forferdelig slitsomt. Hvis du synes det er forferdelig pyton å jogge så er det liksom ikke det den rette måten å trene på i denne rare tiden vår nå. For det er tøft nok allikevel, og det er veldig tungt hvis du ikke er vant til det. Men å gå seg en rask tur er da veldig fint. Det er litt lettere. Eller danse. Gjør noe noe som en synes er gøy! Det er egentlig det viktigste. Det gjelder ikke bare i denne perioden vi er i nå, men alltid! 

Men så lurer jeg, Ingrid, på en ting til som er jo greit å få vite, litt sånn retningslinjer for trening ute nå. Hva tenker du er akseptabelt? Altså da tenker jeg fare for smitte. Sånn som når jeg har vært ute på Bygdøy eller vært i Frognerparken eller rundt i nærmiljø  så ser jeg at det er veldig mange mennesker sammen. Synes du det er greit med løpere som passerer forbi. Hvordan synes du bør egentlig være?

Jeg synes ikke løperne er de verste faktisk. Jeg synes veldig mange turgåere, kanskje 2 familier sammen kommer seks i bredden, og jeg som jogger rolig, ikke puster hardt kommer imot, også er det meg de ser på og de flytter seg ikke i det hele tatt.  Regelen bør være for alle som er ute og går, jogger sykler, hva som helst, pass på at det blir minimum 2 meter fra de som man ikke kjenner eller  som man kan tro man kan bli smittet  av eller smitte andre. Så jeg synes nok ikke joggerne er de verste, men alle må tenkse seg om. Og så synes jeg som at de som skal ta i veldig på jogging, vi kaller det vel intervalldrag. De bør dra ut på tidspunkt hvor det ikke er veldig mange ute, eller finne steder hvor det ikke er så mange, og da er liksom ikke Frognerparken midt på en formiddag det lureste. Da må man springe inni skogen et sted hvor det ikke er folk. Da kan man springe så mye intervalldrag man vil, eller jogge så mye man vil. Men å være i bevegelse rundt alt for mange folk er ikke så smart. Hvis du er en gruppe på fem som er ute og løper sammen så skal man jo passe på at man er minimum en meter fra hverandre og da er det litt vanskelig å snakke sammen hvis det blir mange. Det er nok bedre være  færre sammen og være på steder hvor det ikke er så mange.

Og det gjelder å bli litt eventyrer kanskje?

Litt eventyrer, på grensen til Monsen! 

Monsen light, da?

Det er ingen tvil om at fysisk aktivitet gjør godt for oss alle og det er ekstra viktig for alle de som nå sitter kanskje enda mer foran pc-en på grunn av at de sitter i møter og skal være effektive og være på hele tiden. Jeg tror faktisk at det er ekstra viktig for de å komme seg ut å gjøre noe som som gjør at man klarner hodet litte granne mer og holder formen ved like.

¿Te gustaría aprender más noruego?

Regístrese hoy y aprenda noruego con nuestro curso de idiomas en línea basado en juegos «Samanehs reise», ¡desde nivel principiante hasta hablante fluido!

NOK 399 per måned

Explorar

Single Player Norwegian course

Camilla Cahill

Camilla Cahill
28. abr 2020

Comentarios