⚡Lær raskere med fraser
I denne episoden får du vite hvordan du kan lære norsk raskere ved å bruke fraser!
Følg oss gjerne på Instagram!
Transkripsjon
Denne episoden passer for deg på nivå A2.
Intro: Norskpodden - en podkast fra Lingu
Hallo! Hjertelig velkommen til Norskpodden, mitt navn er Henning, og etter en deilig sommerferie er jeg nå tilbake i øret ditt. Jeg håper dere lærte litt nyttig slang av Christnie og Julie mens jeg var borte! Før vi starter vil jeg oppfordre deg til å følge oss på instagram, og å abonnere på Norskpodden, slik at du alltid er oppdatert på når det kommer nye episoder. Du finner lenken til instragrammen vår i beskrivelsen for denne episoden. Husk at du også kan følge med i transkripsjonen underveis, dette kan være hjelpsomt dersom det er ting du ikke forstår mens du lytter. Lenke til transkripsjonen finner du også i beskrivelsen.
I dag skal vi snakke om fraser. Du har nok hørt snakk om fraser før, men i dag skal du lære et nyttig studietips, som kan sette fart på språklæringen din. Man kan nemlig bruke fraser til å lære seg et språk ekstra raskt. Kall det gjerne en lifehack!
Når du lærer å snakke norsk, eller et annet språk, tenker du kanskje først på at du må lære deg ord, og så kommer kanskje gramatikken. Dette er smart; ordene er byggeklossene du skal bruke til å bygge setninger med, og gramatikken er verktøyet som lar deg bygge setningene. Slik kan du etter hvert uttrykke det meste du ønsker. Men når vi snakker, så snakker vi ikke i ord; vi snakker i setninger. Det jeg mener er at noen setninger og fraser bruker vi så ofte at hjernen faktisk husker de for seg selv, nesten som et eget ord. Et eksempel kan være fraser som ‘God morgen’ eller ‘god jul’, disse er korte og små, men det kan også være lengre ting som ‘Hvor har du vært?’.
Hjernen vår ser alltid etter mønstre, den fungerer nemlig slik at den alltid vil ha minst mulig å gjøre, den vil at alt skal skje så effektivt som mulig. Derfor er det slik at når du bruker en setning ofte, eller når noen ord veldig ofte brukes sammen, husker hjernen like gjerne hele frasen, og hva den betyr.
Du kan hjelpe hjernen med å sette i gang denne prosessen, ved å lære deg fraser. Lytt til det som blir sagt her;
“God morgen! Hvordan var ferien? Det var så fint vær her i Oslo at man kunne jo like gjerne bli hjemme.”
Den første frasen har jeg allerede nevnt, god morgen! For å bruke denne trenger du egentlig ikke å vite hva verken ‘god’ eller ‘morgen’ betyr, du trenger bare å vite at den brukes når du hilser på andre, og helst tidlig på dagen. Etter hvert vil du gjerne lære at ‘god kveld’ brukes på samme måte, men senere på dagen. Nå har du lært to mønstre. Det som skjer når du lærer disse to, er at hjernen begynner å jobbe på egenhånd, og plutselig forstår du at dette mønsteret dukker opp flere steder; god jul, god ferie og god dag for eksempel.
La oss dele opp resten av setningen, og se hvilke fraser vi kan finne.
Hvordan var ferien? er én frase, det er den vanligste måten å spørre folk om hvordan de har hatt det i ferien.
Neste er Det var så fint vær, som er en ganske vanlig måte å si at været har vært bra i en periode.
Her i Oslo er, som du kanskje skjønner nå, en vanlig måte å uttrykke at det er snakk om Oslo, og her kan Oslo byttes ut med en hvilken som helst by. Her i Bergen, Her i Stavanger.
Man kunne jo er en vanlig måte å komme med et forslag på
Like gjerne bruker vi for å si at et alternativ er like bra som et annet
Og å bli hjemme kan vi bruke for å si at man holder seg hjemme selvom det kanskje er grunn til å gå ut.
Dermed ender vi på 7 små fraser. Dersom du vil kunne si dette på vanlig måte, må du kunne de 20 ordene som brukes og betydningen av dem, i tillegg til alle de grammatiske reglene som binder dem sammen. Når du lærer deg frasene, er det langt færre ting å huske, faktisk bare syv fraser og deres betydning.
Denne måten å lære på kalles ofte chunking, fordi man samler informasjon i større biter. Hvis jeg ba deg huske et tall med over 100 sifre, er det stor sjans for at du hadde tenkt at det er helt umulig. Men du husker nok flere pin-koder, telefonnumre, kanskje du kan kortnummeret ditt, personnummeret ditt. Og til sammen blir disse tallene mange fler enn hundre sifre!
Når du har lært deg en frase, vil hjernen være bevisst på mønsteret. Da vil du legge merke til andre fraser som ligner litt, men som har små forskjeller. Selvom du kanskje ikke forstår alle ordene i frasen, vil du legge merke til hva som er forandret, og ved å undersøke hva det gjør med betydningen har du nå lært en ny måte å justere denne frasen på, og du har kommet et steg nærmere å forstå alle de forskjellige ordene og reglene som frasen er bygget opp av. Du har også kommet et sted nærmere å kunne endre frasen helt på egen hånd, ved å skjønne bedre hvordan den brukes.
Dette skjer naturlig dersom man lærer et språk ved å bruke det ofte, og selvom hjernen vil ta seg av dette for deg, kan du gjøre språklæringen mye raskere om du hjelper hjernen i gang. Du vil ikke alltid kunne dele en hel setning opp i fraser som med setningene vi brukte i denne episoden, men du vil kunne gjøre det ganske ofte.
Om du bruker dette aktivt, vil språklæringen din bli mye mer effektiv. Prøv å tenkte over om du kanskje allerede kan noen slike fraser, og kanskje du allerede har lært å bruke dem på flere måter? Det hjelper å være bevisst på dem! For å komme i gang, kan du lytte til denne episoden på nytt, følge med i transkripsjonen og se om du legger merke til noen fraser som blir brukt flere ganger. De vil du finne mange av! Prøv å lære deg disse. Du kan også prøve å huske de syv frasene du allerede har lært i denne episoden. Så kan du være på utkikk etter disse frasene andre steder, og prøve å forstå hvilke situasjoner de kan brukes i, og hvordan de kan endres og justeres for å passe i andre situasjoner.
Overgang
Det var det vi hadde i norskpodden for denne gang! Vi er tilbake med en ny episode om to uker, da skal du lære noen helt egne norske ord, som nesten er umulig å oversette til andre språk! Frem til det, håper jeg du abonnerer til podkasten, følger oss på instagram og øver deg på å lære fraser. Vi høres!
Outro: Norskpodden - en podkast fra Lingu
¿Te gustaría aprender más noruego?
Regístrese hoy y aprenda noruego con nuestro curso de idiomas en línea basado en juegos «Samanehs reise», ¡desde nivel principiante hasta hablante fluido!
NOK 399 per måned