Volver

Lykke til på Norskprøven!

Skal du ta Bergenstesten denne uken? Norskbloggen gir deg noen smarte tips.

Lørdag 12. januar går "Test i norsk – høyere nivå" av stabelen i tretten norske byer, fra Arendal i sør til Alta i nord. For å kunne ta denne prøven må du ha meldt deg på innen fristen, som var 10. desember, og ha betalt testgebyret. Forutsatt at alt ellers er i orden med norskkunnskapene dine, er det på tide å begynne å forberede seg mentalt på selve prøvedagen.

Lykke til på Norskprøven! -  Skal du ta Bergenstesten denne uken? Norskbloggen gir deg noen smarte tips.

Nivåene

Test i norsk tester norskferdigheter på nivå B2 og C1. B2 er minstekravet for opptak til universiteter og høyskoler, og C1 er et nivå som ofte blir krevet på profesjonsstudiene.

Skriftlig og muntlig

Det finnes en skriftlig test og en muntlig. Disse må tas hver for seg. Den skriftlige testen koster 2390 kr, og den muntlige koster 1090.

 

Våre beste tips for den skriftlige prøven

Totalt har du 5 timer på deg, og prøvedagen deles i to:

Første del fungerer slik:

  • Delprøve 1, Leseforståelse: Du vil få tre tekster med ca. 30 spørsmål.

TIPS: Møt i god tid til prøven så du er helt avslappet og konsentrert fra første stund! Les nøye gjennom oppgaven og ta deg tid til å tenke gjennom hva slags spørsmål/ svar dette er.

  • Delprøve 2, Lytteforståelse: Du vil få lytte til en tekst to ganger og skal deretter besvare 25 flervalgsoppgaver.

TIPS: Kom igang med en gang! Svar på så mange spørsmål du kan første gang, så kan du gå tilbake og fylle inn dem du mangler i annen runde. Bruk gjerne kladdeark første gang!!!

  • Delprøve 3, Referat: Sammendrag av et innspilt intervju.

TIPS: Dette er den vanskeligste oppgavetypen for mange. Det er nok fordi den kombinerer ALLE ferdighetstyper: Lytte- og leseforståelse og skriftlig produksjon. En annen grunn er at på dette tidspunktet i testen begynner du å trenge en pause. Hjernen trenger å hvile etter at du først var nervøs, så konsentrert, og deretter litt sliten ... Så det lønner seg å øve MYE på å skrive referater om forskjellige emner i ukene/ månedene FØR testen. 

Etter en liten pause kommer del 2:

  • Delprøve 4, Grammatikk:  Ord og uttrykk, 30 oppgaver.

TIPS: De fleste synes dette er en grei oppgaveform. Så bare slapp av og ha det gøy!  Men pass litt på; vær HELT sikker på at du forstår HVER enkelt oppgave!

  • Delprøve 5, Skriftlig produksjon: En langsvarsoppgave.

TIPS: Husk at prøven skrives for hånd på papir. Hvor mange av oss bruker papir i våre dager? Det er lurt å øve mye på denne skrivesituasjonen. Helt annerledes enn å skrive på PC/Mac der du kan rette og klippe og lime.

 

Tips for den muntlige prøven

Testen er for helsepersonell og andre som trenger dokumentasjon på muntlige ferdigheter. To fagpersoner vil teste deg på tre områder.
TIPS: Øv med lærer, og med medstudenter.  Skaff deg eksempeltestene fra Folkeuniversitetet.

 

Når får jeg vite resultatene fra prøven?

Smør deg med tålmodighet! Det tar opp til syv uker før du får vite resultatene av skriftlig test, og to uker for muntlig. Har du bestått får du testbeviset automatisk i posten.

Bestått eller godt bestått

Husk at for å få bevis på at du har bestått, må du klare B2 på alle delprøvene. Det hjelper ikke om du har gjort prøven før. Du kan ikke «legge sammen "bestått"-resultatene fra ulike prøver; alle fem delprøvene må være bestått på én og samme test. Du vil få "godt bestått" dersom tre eller flere delprøver vurderes til C1. Det er ikke mulig å få tilbakemelding på noen av prøvedelene, eller veiledning i forbindelse med forberedelse til ny prøve. Det får du derimot hos Lingu!

 

Er B2 godt nok?

Hvis du får B2 og kan komme inn på universitetet, betyr ikke det at du er "utlært". For å sammenligne med norskfødte studenter: Fra og med våren 2018 blir resultatet "Bestått" på alle 5 delprøver av Bergenstesten omgjort til karakter 4 i norsk hos Samordna opptak.

 

Du kan klage!

Dersom du har klart grammatikken og delprøvene for muntlig og skriftlig forståelse (delprøve 1,2 og 4) , kan du klage hvis du får strykkarakter i referat og/ eller skriftlig produksjon (delprøve 3 og 5). Dette kan du gjøre direkte i nettprofilen du har opprettet i forbindelse med testen. To nye sensorer vil da vurdere oppgaven din på nytt.
Du kan ikke klage på testresultatet i muntlig, for det blir ikke gjort noe opptak av testen.

 

TIPS HELT PÅ TAMPEN:

Ta små pauser underveis, tenk på noe annet. Strekk på armer og ben, og sist men ikke minst: Drikk masse vann!

 

Lykke til på prøven!

 

 

For deg som skal ta "den vanlige Norskprøven": Ta Lingus forberedelseskurs!


 

 

 

¿Te gustaría aprender más noruego?

Regístrese hoy y aprenda noruego con nuestro curso de idiomas en línea basado en juegos «Samanehs reise», ¡desde nivel principiante hasta hablante fluido!

NOK 399 per måned

Explorar

Single Player Norwegian course

Yngvil Vatn Guttu

Yngvil Vatn Guttu
8. ene 2019

Comentarios