Skolestart
Back to school tips for parents in Norway
Har du barn i skolealder, kan du igjen puste lettet ut etter en lang ferie. Endelig er skolen er igang igjen! For deg som lurer litt på hvordan skolen i Norge egentlig fungerer, har vi samlet noen nyttige begynnerfakta her: Les videre!
Norskbloggens lesere har bedt om mer informasjon om skolesystemet i Norge. Vi vil selvfølgelig gjerne hjelpe dere med dette. Denne artikkelen handler om grunnskolen, altså 1. - 10. klasse. Vi kommer til å blogge om videregående skole i en senere post. Og det kommer sikkert flere artikler med tema om skolen etter hvert.
Offentlige skoler i Norge
Grunnskole (1. - 10.skoleår) er obligatorisk for alle barn i Norge. Grunnskolen er delt inn i barneskole (1.- 7. trinn) og ungdomstrinn ( 8.- 10.) Denne uken møter litt over 630 000 elever opp på skolen, det er nesten like mange elver som det bor mennesker i Oslo.
Det finnes over 2800 skoler i Norge. Alle offentlige grunnskoler drives av kommunen.
Å begynne på skolen
Er du ny i Norge med barn i skolealder (det vil si barn fra 6 - 15 år), så har du 3 måneder på deg til å skrive barnet ditt inn på skolen der du bor. Har du barn under skolealder “vet” myndighetene om barnet ditt fra det blir født eller fra du melder innflytting til Norge. Dere er altså “inne i systemet”. Skolen vil da sende dere invitasjon til innskriving, i november året før barnet skal begynne på skole. Ta kontakt med kommunen hvis du ikke har fått brev, f.eks hvis du nettopp har flyttet til et nytt sted.
Innskrivning ved en skole garanterer IKKE at eleven får plass der. Kanskje er det fullt, da får barnet plass ved nærmeste ledige skole.
Mer informasjon finner du her
Internasjonal skole
Nesten 4% av elevene går på privatskole. Men bare noen av dem er internasjonale skoler. Det kan være mange grunner til å sende barna til en internasjonal skole. Kanskje har du ikke tenkt å bo så lenge i Norge, kanskje vil du at barnet ditt skal få en utdanning på engelsk. Mange foreldre synes det er ”enklere” å ha barnet sitt på engelskspråklig skole - i en kort periode. Men husk at hvis dere skal bo i Norge MÅ barnet ditt lære seg norsk. Det er ingen vei utenom.
Rett til språkopplæring
Er du ny i Norge vil kanskje barnet ditt komme i gruppe /klasse med andre som trenger språkopplæring. Elever i grunnskolen og videregående skole har rett til særskilt norskopplæring, morsmålsopplæring og/eller tospråklig fagopplæring, hvis eleven ikke klarer å følge vanlig undervisning. Særskilt norskopplæring er forsterket opplæring i norsk. Morsmålsopplæring er opplæring i morsmålet, mens tospråklig fagopplæring betyr at man har opplæring i et fag på to språk. Det er rektor ved skolen som skal bestemme hvem som får språkopplæring. Foreldrene kan klage til Fylkesmannen hvis de mener rektor tar feil. Les mer om dette her .
SFO - mer tid på skolen
En vanlig skoledag slutter lenge før mor og far er ferdige på jobb. Derfor får alle elever i 1.- 4. klasse tilbud om skolefritidsordning (SFO) der barna blir igjen på skolen om ettermiddagen. De leker, får hjelp med lekser osv. OBS! Familien må søke om plass på SFO, og på mange skoler koster det penger.
Skolemat
Varm lunsj på skolen? Glem det. Hvis du da ikke bor i Vega kommune på Helgelandskysten. Skolebarn i Norge skal ha med seg mat hjemmefra.
I grunnskolen kan barna få melk og litt frukt i lunsjpausen hvis foreldrene abonnerer på det. 9 av 10 norske barn har med seg matpakke på skolen, det vil si brødskiver i en boks eller pakket inn i hvitt stivt matpapir, med mellomleggspapir mellom brødskivene. Denne tradisjonen er et testament til nordmenns kjærlighet for brødmat.
- Skolematen er nesten enda viktigere enn selve skolen!
Det var alt for idag.
Ha et fint skoleår!
¿Te gustaría aprender más noruego?
Regístrese hoy y aprenda noruego con nuestro curso de idiomas en línea basado en juegos «Samanehs reise», ¡desde nivel principiante hasta hablante fluido!
NOK 399 per måned