Volver

Tvillingstjernene, presens perfektum og preteritum perfektum

Hvordan bruker vi presens perfektum og preteritum perfektum på norsk?

De to galakse-eventyrerne er på siste del av reisen i verbuniverset for å innhente gode svar. Pia 3000 hjelper kaptein Cahill til å lære om tvillingstjernenes dypeste hemmeligheter. Ta på deg romdrakten og bli med, du og!

De to galakse-eventyrerne er på siste del av reisen ut i verbuniverset for å innhente gode svar. Pia 3000, megahjernen, loser kaptein Cahill gjennom alt hun trenger å vite for å kunne bedre forstå kompleksitetene. Kaptein Cahill har besøkt planetene infinitiv og presens og blitt dratt gjennom det dype ormehullet preteritum. Hvor går ferden i dagens episode?

har ropt, hadde ropt, har rapt, hadde rapt, har hatt, hadde hatt, har veid, hadde veid, har snorket, hadde snorket, har spyttet, hadde spyttet, har diskutert, hadde diskutert, har sovnet, hadde sovnet

C: Phew, jaggu er jeg glad for at vi er ut av det derre ormehullet. Jeg trodde nesten vi skulle bli truffet av alle de slitsomme endelsene som føk mot oss i tide og utide. 

P: Ja, det er viktig med godt utviklede reflekser. Du klarte deg bra og du lærte deg mye nyttig. Men jeg har satt inn de nye koordinatene våre og vi skal nå avslutte vår reise i universet med et siste besøk til en galakse med to tvillingstjerner for å sette en ekstra piff på siste ledd i reisen. Snart er du tilbake på jorden og du kan få ta av deg romdrakten, hjelmen, rombuksa og alle klærne du vil ta av. 

C: Ja, Pia 3000, jeg gleder meg veldig til å komme hjem. Jeg kjenner at det er så mange ting jeg savner, og den maten som de faktisk har her på romskipet, det er jo vakummpakket mat og ikke så veldig godt, men du, jeg er spent på dette med tvillingstjerner, så hva heter dissse tvillingstjernene som vi skal besøke, først og fremst?

P: Tvillingstjernene som vi skal besøke heter, presens perfektum og preteritum perfektum.  De er selve kronen på verket.  Glitrende varianter som funkler så vakkert i verbuniverset. Tvillingstjernene lyser opp og viser vei og gjør livet til kaptein Cahill mye bedre. Er du klar? Skal vi dra?

C: Ok, kjør på! 

Pia:  Tvillingstjernene er presens perfektum og preteritum perfektum. 

Cam: Hva? Tvillingstjerner? Hva er greia? 

P: Tvillinger, kaptein Cahill, tvillinger er som vi vet 2 identiske menneskefolk. Når man besøker jorden og man ser to personer som er helt like, kaller vi dem for tvillinger. La meg forklare hva tvillingstjerner har med grammatikk å gjøre. Ny forskning fra NASA-universitetet viser nemlig at alle stjerner faktisk fødes som tvillinger, og jeg har tolket det på min egen måte! Måten jeg har tolket det på er at partisippet er tvillingene. 

C: Du Pia, Pia 3000, hva er partisipp? Hva er det som likt og hva er det som gjør disse til tvillingstjerner?

P: Tvillingstjernene har noe helt unikt. Tvillingstjernene består av to verb. ALLTID. Og det som er så unikt og spesielt og rart og merkelig er at det første verbet står i enten presens eller preteritum, mens det siste verbet, verbet som faktisk gir oss informasjon om hva som skjer, er helt likt og heter partisipp. For eksempel spist, drukket, fått, blitt, hatt, kjøpt.

C: Ok, ok, jeg tror jeg er sånn delvis med. Gå videre nå, få høre mer!

P: Vi går videre og vi skal se på to verbtider som altså har det samme partisippet,

C: Samme partisipp

P: ..nemlig presens perfektum og preteritum perfektum. Presens perfektum er..  Gi meg et eksempel, kaptein Cahill!

C: eh.. Å spise? 

P: NEI, det er infinitiv

C: spiser?

P: NEI, det er presens

C: Spiste?

P: NEI, det er preteritum. Hvor har du vært de siste 3 episodene, Cahill?

C: Det er litt komplisert. Hmmmm, ok. Hva med HAR SPIST?

P:  JA! Helt riktig. HAR SPIST er riktig. HAR SPIST er presens perfektum. Men først, fortell meg hva preteritum perfektum er!

C: Jeg sa det jo nettopp, HAR SPIST?

P: NEI!

C:  Si det en gang til. Var det presens perfektum?

P: Preteritum perfektum!

C: HADDE SPIST?

P:  Jeg er så stolt av deg. Jeg kjenner det kommer digitale tårer ut av skjermen nå.

C: Du er faktisk ganske følsom til å være en datamaskin, P3….

P: Ja, du har lært meg å bli et menneske i løpet av denne turen. 

P: Så, CC, det du trenger å vite her er hvorfor vi snakker om tvillingstjerner. Vi kan kalle presens perfektum og preteritum perfektum tvillingstjerner fordi de har

C: samme partisipp!! 

P:   JA! Gi meg et eksempel!

C: HAR SPIST (presens perfektum) - HADDE SPIST (preteritum perfektum)

P: Hvor er tvillingene?

C: spist- spist

P: Veldig bra!

C: Hvordan bruker man disse tvillingene i verdensrommet?

P: Vi  må ta med oss det svarte hullet preteritum inn i romskipet. Du sa du var sliten av det svarte ormehullet preteritum.

C: ja, jeg måtte dukke mye.

P: Men, vi trenger preteritum for å forstå presens perfektum.

Preteritum: LÆRTE vs HAR LÆRT () Hva er egentlig forskjellen mellom lærte og har lært?

C: Ok, da må jeg spole tilbake og tenke på det jeg lærte om preteritum. Preteritum er handligner som er helt ferdige i fortid. Det har vært. Og så husker jeg at man kobler det gjerne til tidsutrykk som  f.eks : i går, i fjor, for fem minutter siden.

P: Riktig, riktig.

C: Og så er jeg litt usikker på hvordan jeg bruker "har lært" presens perfektum!

P: Hvis du er usikker så er det derfor jeg er her. Jeg skal forklare.

C: Ok.

P: Så jeg har et eksempel i Presens Perfektum, vil du ha det?

C: Ja, gjerne.

P:  CC HAR KJØRT rundt fra planet til planet i hele år. Hun er fremdeles i verdensrommet og hun kommer til å være her for alltid.

C: Jamen da tror jeg at jeg skjønner litt.. Det har noe med tidsperspektiv å gjøre. Det er ikke ferdig. Jeg er ikke ferdig med å være i verdensrommet.

P: Affirmative

C:Jeg er ikke ferdig med å være i universet, men det begytne i fortid og så er det fremdeles aktuelt.

P: Helt riktig.

C: Interessant! hey, dette var ganske kult!

P: Men jeg vet at du liker komplekse ting så  det finnes en forklaring til.

C: Oj!

P: Presens Perfektum  del 2: CC HAR LÆRT alt om verbplanetene så nå er hun veldig smart. (Konsekvens)

C: oj, der måtte jeg tenke litt, erm, Det ene utløser det andre. Kan det ha noe med konsekvens å gjøre?

P: Det har noe med konsekvens å gjøre. Du har lært. Du er smart. Fantastisk.

C: Jeg begynner å like presens perfektum, jeg!

P: Jeg begynner å like å være her med deg for du forstår mer og mer. Du stiller smartere og smartere spørsmål!

C: Men det var det dette med preteritum perfektum. Hvordan funker det? Skal vi, er vi fremdeles være i fortid? Hva skjer nå?

P: Ja, hvordan funker det? Hvordan funker preteritum perfektum? Når vi skal forklare preteritum perfektum, trenger vi også hjelp fra det vi lærte fra ormehullet preteritum (lytt til episode nr 7. faktisk nr 8 -sorry!). Når man bruker Preteritum perfektum, snakker vi ofte om to situasjoner i fortid, men to situasjoner som skjer etter hverandre!

C: Kolliderer de, eller er det sånn at de bare glir forsiktig forbi hverandre?

P: De kolliderer..

C: Nesten?

P: Nesten. 

C: Ah, ok! Bare så jeg har skjønt riktig, Pia, hva er det som er viktig her? Er det viktig å vise rekkefølgen ting som skjer? Er det det som er viktig her? Altså, at det ene skjedde før det andre her?

P: Ja! Det ene skjedde før det andre og jeg hjelpe deg med en frase. Vi kan bruke frasen ETTER AT for å huske når man bruker det. Hva betyr ETTER AT?

C: ETTER AT betyr at først så skjedde det noe og  så skjedde det noe annet og da har du fokus på det som skjedde som trinn nr to etter at det første skjedde. 

P:Ojoj, helt riktig. Du har to situasjoner, etter at en situasjon skjedde, skjer den andre sitiuasjonen. Ok, altså, preteritum perfektum: 2 situasjoner i fortid med ETTER AT

Etter at captain C HADDE LÆRT om infinitiv, presens og preteritum, lærte hun alt om presens perfektum og preteritum perfektum. Hva skjedde først?

C: Ok, nå er jeg med. Først så lærte jeg om infinitiv, presens og pretertium,  og så lærte jeg om presens prefektum og preteritum perfektum. 

P: Fantastisk, og i begynnelsen når man begynner å lære norsk så bruker man ofte "først gjorde jeg det, så gjorde jeg det" men hvis du vil snakke norsk som en god datamaskin og en boss da kan du gjøre det enda mer sammensatt og du kan bruke ETTER AT + preteritum perfektum + preteritum.

C: Kult, Pia!

P: Veldig kult! Etter at vi hadde denne samtalen..

C: ble jeg mye klokere.

La oss oppsummere litt.

  1. Hvorfor har vi snakket om tvillinger og tvillingstjerner?

C: Jo vi har snakket om tvillingstjerner for nå har jeg lært det og nå synes jeg det er litt gøy. Grunnen til at de er tvillinger er fordi at de har samme partisipp. Det vil si både presens perfektuk og preteritum perfektum består hver av to verb. Det første verbet blir (bøyd) beskrevet av at det er enten presens eller preteritum. Det andre verbet for disse to ulike verbtidene er helt identisk. Den er i partisipp. 

P: Så det er bare hjelpeverbet som forandrer tid.

C: Yes, og det meningsbærende, det viktige verbet, partisppet får en helt unik fasong.

P: Hva er forskjellen mellom presens perfektum og vanlig preteritum? Altså, hva er forskjellen mellom har bodd på Mars og jeg  bodde på Mars?

C. det som er forskjellen er at du kan gjøre mye mer  med presens perfektum enn du kan med preteritum. Preterituj er ferdig. Ok ? Der må du passe på alle endelsene dine så de ikke flyr rett i hodet på deg. Men med presens perfektujm så har du to ulike dimensjoner.  Dene ene er jeg har bodd på Mars derfor er jeg flytende i martiansk. ( Konsekvens)  eller jeg har bodd på Mars i mange år, (fokus på en handling som startet i fortid, men som fremdeles gjelder).

P: Wow. Det kommer flere spørsmål? Når kan jeg bruke preteritum perfektum?

C: ok, det er de kolliderende stjernene, det er det bildet jeg får i hodet. Det er når det er to handlinger som oppstår bortimot på samme tid, nesten på samme tid og at man vil gjerne understreke at først gjorde man noe og så gjorde man noe annet. Da bruker det for å understreke kronologisk rekkefølge på noe. Ja?

P: ja men, eksempel?

C: Etter at jeg hadde tatt vært i ormehullet preteritum, var jeg sliten som en hund.

P: Veldig bra, er du fortsatt sliten?

C. Nei, jeg er ganske uthvilt. Dette er gøy. Jeg  digger de stjernene. Jeg skjønner greia.  Jeg synes det er gøy. 

P. det er veldig bra at du er klar for mer for nå skal vi snakke om det kuleste i hele verdensrommet. CC, er du klar for å snakke om hva som hadde skjedd hvis vi fremdeles hadde vært på jorden? Hva som hadde skjedd hvis du hadde vært med familien din i NASA og på fest med Elon Musk? Hva som hadde skjedd hvis du hadde vært president på Mars? Fordi I tillegg til å være tvillingen til presens perfektum, er preteritum perfektum verdensrommets kuleste stjerne. La meg forklare. Når du skal snakke dypt med meg om hva som HADDE SKJEDD  hvis vi hadde vært på jorden nå, hva hadde du sagt?

C: Jeg HADDE SAGT at nå skjønner jeg faktisk at jeg kan bruke preteritum perfektum om ting som ikke er så virkelighetsnært. 

P: Så, du forstår det allerede? 

C: Ja. 

P: La meg teste deg. Hva hadde du gjort hvis du hadde vært på jorden nå?

C: Hvis jeg hadde vært på jorden nå, hadde jeg tatt meg en øl og jeg hadde sett på solnedgangen fra nede på bakken.

P: Veldig bra, men jeg er ikke overbevist. Jeg spør mer. Hva hadde du gjort hvis du hadde møtt Elon Musk?

C: Hehe. Hvis jeg hadde møtt Elon Musk, hadde jeg spurt han om hvorfor han kalte barnet sitt X Æ A-12.

P: Veldig bra, capitan. Hva hadde du bestilt hvis du hadde hatt foodora på månen?

C: Hvis jeg hadde hatt foodora på månen, hadde jeg bestilt litt forskjellige oster, litt vin, noen deilige brødpinner og noe sånne kjeks..

P: Ok, Stopp. Stoppppp, du har det nå. Du er klar for eksamen før avreise til jorden. Hvis du ikke består, må du bli her ute for alltid.

C: Jeg er skal klare dette.

P: Ok, nå skal du lage en liten historie der du henter ord fra alle planetene, fra ormehullet, og også fra de funklende  deilige, vakre tvillingstjernene. 

C: Å reise til verbuniverset har vært noe av det mest krevende jeg har gjort i mitt liv. Jeg har måttet lære meg mange ting jeg ikke lærte på NASA-universitetet. I fjor tok jeg mine første skritt på månen, og siden da har det blitt mange flere skritt på mange andre planeter. Hvis jeg hadde visst at det skulle være så mye å lære, å dukke unna, å se og forstå, hadde jeg ikke skulket så mye på NASA-skolen. Jeg hadde for eksempel ikke reist til Mars med Elon Musk hvis jeg hadde visst det.Og det var først etter at jeg hadde laget en trillion usb-kabel-salater til deg,  at jeg forsto jplutselig verdien av å studere verbuniverset i detalj.

P: Eksamen er bestått. Vi har hoppet fra planet til planet vi har vært inne i dype  hull og i dag har vi vært på to stjerner.

C. ikke minst er vi ferdige. Woohoo! Jeg skal hjem!

P: Nå kan du enendlig reise tilbake til jorden, men skal du ikke ta meg med tilbake til jorden?

C: Selvfølgelig skal jeg ha deg meg tilbake til jorden. 

P: Ja, skal du selge meg når jeg kommer hjem?

C: Ja muligens kan hende jeg kan få ganske bra vrakpant.

P : For du er lei.

C: Aldri lei av deg, Pia 3000. Du lærer meg masse hele tiden. Du blir med på reisen videre. 

P: jeg blir med på reisen videre.

 

 

¿Te gustaría aprender más noruego?

Regístrese hoy y aprenda noruego con nuestro curso de idiomas en línea basado en juegos «Samanehs reise», ¡desde nivel principiante hasta hablante fluido!

NOK 399 per måned

Explorar

Single Player Norwegian course

Camilla Cahill

Camilla Cahill
7. may 2021

Comentarios