Knask eller knep?!?!
Halloween på norsk
Har du pyntet huset ditt til Halloween? Har du kostymet klart? Skal barna dine gjøre knask eller knep i nabolaget? Norskbloggen undersøker en «ny» norsk tradisjon...
Det har etterhvert blitt ganske populært å dekorere litt utenfor huset i oktober - med svarte edderkopper, hvite spøkelser og oransje gresskar. Amerikanske filmer står for mye av inspirasjonen, og butikkene i nabolaget er selvsagt motivert til å selge effekter. For dem er Halloween blitt en ny, innbringende høytid. Stadig flere barn (og voksne) kler seg ut og går en knask eller knep runde i nabolaget på Halloween, altså 31. oktober.
Halloween – unorsk tradisjon
Så hvorfor er nordmenn så begeistret for en amerikansk høytid? Halloween er da ikke særlig typisk norsk? Det stemmer - men det finnes mange andre tradisjoner i Norge som har med mat, godteri, karneval, spøkelser og døden å gjøre. Så Halloween er ikke helt fremmed for oss i Norge ... Og hvem liker ikke å kle seg ut og spise godteri?
Å feire de døde
I Norge har vi noe som heter Allerhelgensdag: All Saints' Day. Datoen er 1. november. Denne katolske tradisjonen ble lagt rett oppå den urgamle, norske, "hedenske" Høsttakkefesten. På engelsk ble den gamle keltiske Samhainn-høstfesten til All Hallow’s Eve, og dette er jo nettopp opprinnelsen til ordet Hallow’een.
Hva gjør man på Allerhelgensdag?
Det er vanlig å sette lys på graven til slektninger på Allerhelgens Dag. Det ligner litt på Day of the Dead i Mexico, som også er i begynnnelsenn av november. Men nordmenn er nok litt «spakere» en mexicanerne. Vi setter for eksempel ikke ut yndlingsmaten til de døde ut på graven (!)
Men vi pleide å sette ut grøt til nissen på julaften..
Spøkelser og skrømt
I gamle dager diktet nordmennene opp en hel hær av underjordiske, troll og mytiske skikkelser som draugen, nøkken, huldra, nissen og gjengangere. Akkurat den 31. oktober trodde man at skillet mellom de døde og de levendes verden var litt svakere enn ellers. Historier om spøkelser fikk ekstra fart i Victoriatiden, i våre dager er spenningshistoriene om det overnaturlige avløst av skrekkfilmer og spenningsbøker.
Halloween og høst
Halloween henger altså sammen med høsten. "Høst" betyr både den mørke, litt skumle årstiden og innhøstingen av det bonden har dyrket. Derfor er det ofte at Halloweenskrømtene på skjermen ofte kommer ut av en høyballe eller en maisåker eller har hode som et gresskar. Det skumle mørket - før snøen har falt og det blir hvitt og månelyst overalt kunne nok få folk til å tro at ALT var spøkelser og skrømt...
Nordmenn kler seg ut
Og visst elsker nordmenn å kle seg ut! På landet var det gammel skikk å gå julebukk – ungene kledde seg i de voksnes gamle klær. Og så gikk et lite tog av rare små barn i altfor store klær og luer fra gård til gård for å tigge restene av julebaksten.
I byene holdt man maskeball for «fiffen» og, det var karneval omkring fastelavn i februar.
På fjellet i påskeferien er det fortsatt vanlig å ha kostymeskirenn for hele familen eller hyttegrenda.
I våre dager kan man kjøpe ferdigkostymer. Hva som er årets mest populære kostyme endrer seg fra år til år. De mest populære kostymene for barna er vel fortsatt superhelter og prinsesser.
Sukkerkick og små barn
Hvor mye sukker tåler et barn? Vi er ikke sikre på om det finnes noe svar på dette. En ting er i alle fall sikkert: på Halloween spises det ganske mye godteri!
Hvis du skal kjøpe inn knask for å gi bort til barn som ringer på døren, kan du kanskje finnne godteri med litt mindre sukker i?
Og har barna dine gjort en stor godtefangst, så kan dere jo avtale å «rasjonere» - da varer jo godteriet lenger også, ikke sant!?
Knask eller knep!
Til slutt - hvis du ikke får noe knask, hva slags knep skal du gjøre da? Denne videoen kan kanskje gi deg noen idéer...
Lykke til og "Happy Halloween"
Har du lyst til å lære mer norsk?
Meld deg på i dag og lær norsk på nettet med vårt spillbaserte språkkurs «Samanehs reise», fra nybegynnernivå til flytende nivå!
399 kr per måned