📜Litt av Norges Historie
I dagens episode av norskpodden får du høre litt om Norges historie, fra vikingtiden og frem til Norge ble et helt selvstendig land i 1905. Underveis får du svar på hvorfor sjøfarten er så viktig for Norge, og hvor dugnadsånden kommer fra.
Etter at du har hørt Norskpodden, kan du lære enda mer om Norges historie i Samanehs Reise A2 om 17. mai, og Samanehs Reise B1 kapittel 10.
Følg oss også gjerne på Instagram, da er du den første som får vite det når nye episoder av Norskpodden slippes!
Transkripsjon:
Denne episoden passer for deg på nivå B1.
Intro: Norskpodden, en podkast fra Lingu.
Hallo og Gratulerer med dagen! Mitt navn er Henning, og jeg ønsker deg velkommen til Norskpodden. I dag er det 17. mai, norges nasjonaldag, og da er det vanlig å gratulere hverandre med dagen. Da feirer vi at Norge fikk sin egen Grunnlov den 17. mai 1814. For å feire 17. mai her i norskpodden skal vi gi dere en kort innføring i Norges historie.
Folk har bodd i Norge i tusenvis av år, faktisk helt siden år 9000 før vår tidsregning. De første menneskene som bodde her samlet seg i små grupper, som vi kaller bosettinger. De levde av naturen, og fikk mat fra fiske og jakt.
En av de mest kjente, og spennende, periodene i norsk historie, er vikingtiden. Den startet rundt år 800. Vikingene bodde i små bosettinger på vestlandet. Mellom dem var det bratte fjell og dype fjorder som gjorde det vanskelig å flytte seg mellom bosettingene. Derfor lærte vikingene fort at det var lettere å reise på havet. Vikingene ble kjent for sine reiser på sjøen, kanskje mest for at de plyndre og var voldelige der de kom i land.
Men vikingene var flinke håndverkere, handelsmenn og bønder. De dyrket jorden, og lagde avanserte skip som kunne seile langt. Dette gjorde at de kunne utforske nye områder og lage handelsruter over store hav. Det var altså ikke bare plyndring og stjeling, men også handel.
På denne tiden er vikingene delt inn i små kongedømmer. Når Harald Hårfagre samlet disse små rikene rundt år 900 fikk vi det første samlede Norske riket.
Mot slutten av vikingtiden bestemte Olav Tryggvason, som var konge, at Norge skulle bli et kristent land. Han jobbet for å gjøre Kristendommen til den største religionen i landet og laget en norsk kirke. På denne tiden begynte det også å vokse frem større byer, i Bergen, Oslo og Trondheim.
I årene etter dette, frem mot år 1350, vokste befolkningen. Mange lærte seg å lese og skrive, og de fleste ble kristne.
Selvom byene blir større, bor mange folk langt unna hverandre i landet, og er samlet i små samfunn. De lærer seg at det er viktig å jobbe sammen for å overleve og det oppstår en norsk dugnadskultur. Hvis landsbyen trenger utstyr, som for eksempel en båt, jobber de sammen for å lage denne. Dermed tenker man at den tilhører alle i byen, og alle skal få litt av fisken den fanger. Dette gjelder de fleste ting som er bra for samfunnet, for eksempel gårder og utstyr. Dette er starten på velferden i Norge.
I 1349 kommer svartedauden til Norge. Svartedauden var en veldig farlig sykdom som spredte seg i Europa på denne tiden, og som drepte veldig mange mennesker. Dette gjør at befolkningen synker, og folk flytter inn til byene, for å søke trygghet og fellesskap.
I 1380 kommer Norge under Dansk styre. Vi er i union med danmark. Og i 1397 lages kalmarunionen, hvor Norge, Sverige og Danmark er i union.
På 1600- og 1700-tallet har unionen mange skip, og handler med mange land. Dette hjelper Norge å vokse økonomisk. Spesielt langs kysten. I denne perioden er det også mye krig mellom Norge, Sverige og Danmark. Etter en stund faller Sverige ut av Kalmarunionen.
På 1800-tallet var det krig i Europa, og Norge ble en del av krigene gjennom Danmark. Etter krigen, i 1814, lager Norge sin egen grunnlov. Det er dette som er grunnen til at vi feirer 17. mai. Selvom dette betyr at Norge ble sitt eget land, og ikke er i union med Danmark, kommer vi i union med sverige helt frem til 1905. At Norge har vært så mye i union med Danmark og Sverige har nok hatt mye å si for den norske identitetsfølelsen, men også for det tette båndet mellom de nordiske landene. I 1905 slutter Norge å være del av Sverige, og Norge blir endelig sitt helt eget land.
Vi i Norskpodden gir oss her for denne gang. Fortsatt venter to verdenskriger, krisetider i økonomien over hele verden som også påvirker Norge, og tider hvor det går veldig bra i Norsk økonomi, som for eksempel når vi fant oljen, men dette venter vi med til en annen episode.
Overgang: Norskpodden
Hipp hipp, hurra! I anledning 17. mai, grunnlovsdagen vår, gir vi deg en rabattkode på utvalgte kurs. Sjekk ut @linguno på Instagram for mer info. Gratulerer med dagen!
Overgang: Norskpodden
Det var det vi hadde i Norskpodden for denne gang. Som alltid finner du transkripsjon av episoden ved å følge lenken i beskrivelsen. Vi anbefaler også at du følger oss på instagram, slik at du kan følge med på hva som skjer på Norskpodden, og når det kommer nye episoder. Der finner du oss på brukernavnet @linguno, eller du kan trykke på lenken i beskrivelsen til denne episoden.
Har du lyst til å lære mer norsk?
Meld deg på i dag og lær norsk på nettet med vårt spillbaserte språkkurs «Samanehs reise», fra nybegynnernivå til flytende nivå!
399 kr per måned