Poddskolen

Epale Norge og Lingu presenterer Poddskolen

Generell beskrivelse av podcasten

Gjennom 10 episoder skal Camilla Cahill og Pia Lorentzen Skjennum fra Lingu lære deg hvordan du enkelt kan begynne å lage lydinnhold som en del av et undervisningsopplegg. 

 

Camilla har skrevet og produsert over 80 podcast-episoder til ulike podcaster, og har skrevet manus og laget lydfiler til ulike tv-produksjoner. Uten forkunnskaper laget hun sin første podcast for Lingu i 2019 med språklæringspodcasten “Norskpodden” som i dag har lyttere i 153 ulike land. I denne podcasten deler Camilla sine erfaringer med å jobbe med lydproduksjon med enkelt lavkostnads-utstyr og for deg uten forkunnskaper.

 

Camilla og Pia loser deg gjennom hva du bør - og hva du ikke bør gjøre når du skal lage underholdende og lærerikt lyd-innhold med et overordnet pedagogisk formål. Med på reisen er også podcast-nybegynnerne Ebba Køber og Kari Olstad fra Fleksibel utdanning Norge som skal i gang med sin egen podcast!


Episode 1 – Hvordan lage en kunnskapsformidlende podcast?

Er du lærer, kursholder, eller jobber med kunnskapsformidling, og sitter inne med en drøm om å lage podcast? Lurer du på hvordan du bør starte prosessen, hvordan du velger riktig teknisk utstyr, og hvilket format som passer best til din undervisning? 

 

I denne episoden reflekterer Camilla Cahill og Pia Lorentzen Skjennum fra Lingu, sammen med Ebba Køber og Kari Olstad fra Fleksibel utdanning Norge, rundt hva fordelene med podcast i undervisning er, og hva som er nøkkelelementer for å lykkes. Camilla går også gjennom noen av fallgruvene som du bør være oppmerksom på når du skal planlegge en podcast skreddersydd for en spesifikk målgruppe.  

 

📄 Relevante forskningsartikler til episoden:

 

👉 Her kan du laste ned pdf-er til episode 1 av Poddskolen. Disse kan du kan bruke når du reflekterer rundt, og planlegger podcasten din: 

✅ Unngå klassiske fallgruver

✅ Planlegg studentmedvirkning

 

 

Episode 2 – Hvordan planlegger jeg podcastproduksjon og godt innhold?

Hvordan planlegger du en podcast-episode? Hva er en publiseringsplan?  Hvorfor trenger du det?

Hva sier forskningen om innhold og format for podcaster som har som mål å formidle kunnskap?

 

I denne episoden reflekterer Camilla Cahill og Pia Lorentzen Skjennum fra Lingu, sammen med Ebba Køber og Kari Olstad fra Fleksibel utdanning Norge om verdien av god planlegging, og om hvordan du som allerede er vant til å planlegge undervisningsøkter kan overføre dette til podcastproduksjonen din. Vi om viktigheten av å kjenne målgruppen sin og stikke fingern i jorda underveis for å justere innhold. Camilla forteller om hvordan hun planlegger sine podcaster Norskpodden og Unmuta. 

 

👉 Her kan du laste ned pdf-er til episode 2 av Poddskolen. Disse kan du kan bruke når du planlegger datoer, innhold og CTA til podcasten din!

✅ Publiseringsplanlegger

✅ Episodeplanlegger

✅ Budskapsplanlegger

✅ Planlegg outro og CTA (Call To Action)

 

 

Episode 3 – Hva trenger jeg av teknisk utstyr?

Hva trenger man av teknisk utstyr?

Må det være dyrt og komplisert?

Hvilken programvare bør du velge?

Og blir resultatet dårligere selv om budsjettet er lite?

 

I denne episoden reflekterer Camilla Cahill og Pia Lorentzen Skjennum fra Lingu, sammen med Ebba Køber og Kari Olstad fra Fleksibel utdanning Norge om kostnader knyttet til podcastproduksjon. Vi hjelper deg å velge det utstyret som er nødvendig for å starte opp, tilpasset både et lite og et litt romsligere budsjett.

 

Du lærer om ulike typer mikrofoner og redigeringsprogrammer, og du får høre mer om hvilke løsninger som kan passe best for deg og ditt budsjett i oppstartsfasen.

 

Lydredigeringsprogrammer:

📄 Relevante forskningsartikler til episoden:

 

👉 Her kan du laste ned pdf til episode 3 av Poddskolen. Denne kan du kan bruke når du går til innkjøp av nødvendig utstyr til podcasten din!

✅ Teknisk utstyr

 

 

Episode 4 – Hvordan tilrettelegge for gode opptak uten tilgang til studio?

Kan du sette deg hvor som helst i kontorlokalet og bare trykke på record?

Har omgivelsene noe å si for lyden?

Hva er et popfilter og hvorfor trenger du det?

 

I denne episoden snakker vi om lyd og hvorfor det er like viktig å innrede et rom for opptak som det er å ha en god mikrofon. Camilla Cahill og Pia Lorentzen Skjennum fra Lingu med Ebba Køber og Kari Olstad fra Fleksibel utdanning Norge rundt i deres kontorlokaler på leting etter en passende plass å spille inn med optimale opptaksforhold, slik at de kan sette i gang  med selvsikkerhet når de spiller inn sin første episode.

 

👉 Her kan du laste ned pdf-er til episode 4 av Poddskolen. Disse kan du kan bruke når du går rundt på leting etter en god plass å podde fra!

✅ Forberedelse til opptak

✅ Mikrofonteknikk

 

Episode 5 – Hva er god stemmebruk? 🗣️

Hva er viktigst, godt lydinnhold eller god fremførelse?

Er det egentlig viktig å være bevisst på egen stemme?

 

I denne episoden reflekterer Camilla Cahill og Pia Lorentzen Skjennum fra Lingu, sammen med Ebba Køber og Kari Olstad fra Fleksibel utdanning Norge om viktigheten av god stemmebruk. 

 

Du lærer små grep du kan gjøre for å sørge for å holde lytterne dine engasjerte og med deg gjennom hele episoden. I denne episoden rundt hva god stemmebruk faktisk er, og vi gjør noen øvelser med dem i studio slik at de er godt rustet til å starte opptak.  

 

Relevant litteratur til episoden:

👉 Her kan du laste ned pdf-er til episode 5 av Poddskolen. Disse kan du kan bruke når du varmer opp stemmen og som under opptak!

✅ Stemmebruk I: Refleksjon

✅ Stemmebruk II: Oppvarming

✅ Stemmebruk III: Under innspilling