Bygg selvtilliten din og føl deg som en konge når du snakker norsk! 👑
I dagens episode får du 5 knallsterke tips på hvordan du kan bygge opp selvtilliten din slik at du føler deg modigere når du snakker norsk! Ja, du hørte riktig. Tine fra Lingu Stavanger har vært innom og delt av sin kunnskap og erfaringer.
Godt nytt år!
Hvis du synes at lyden er litt rar i dagens episode så skyldes det at jeg (Camilla) er i karantene. Jeg er hjemme og har ikke tilgang på de fantastiske mikrofonene som vi har på kontoret. Jeg får ikke lov til å være på kontoret! Så nød lærer naken kvinne fort å spinne som det heter. Når du er nødt til å løse en situasjon som er uforutsigbar så blir du kjapt ganske kreativ. Jeg skal ikke prate i dagens episode. I dagens episode så er det Tine Franzen, en av de dyktige lærerne på Lingu som skal gi deg litt ekstra piffi, litt ekstra guts, litt ekstra driv, litt ekstra kraft for å kunne tørre å bruke norsken mye, mye mer blant innfødte! Det gjelder om det er på norskprøven eller sånn generelt. Så dette er en litt sånn "booster" episode som skal få deg til å føle deg helt fantastisk!Så med det så vil jeg gjerne få lov til å introdusere Tine! Velkommen Tine!
T: Takk for at jeg fikk lov til å komme, Camilla! Det er første gang jeg er med i Norskpodden! Jeg heter Tine og jeg jobber i Lingu i Stavanger. Jeg er utdannet lærer. Jeg har jobbet i barneskole før, og så har jeg jobbet tre år i Lingu. Nå underviser jeg mest på nett. Jeg underviser på alle nivåer. Så har jeg en del privatundervisning både på nett men og som jeg møter ansikt til ansikt i Stavanger. Så nå er det jo norskprøve snart. Så da øver vi mot norskprøven da og særlig på B2 nivå. Der har jeg en del private elever hvor vi jobber mot norskprøven på B2 nivå.
C: Men, selvtillit er vel kanskje ekstra viktig når det gjelder norskprøven, er det ikke det?
T: Ja, jeg tenker det er kjempeviktig! Det er kanskje det som jeg fokuserer nesten mest på når vi øver særlig frem mot den muntlige norskprøven. Å bygge selvtilliten og forberede oss godt sånn at studentene skal føle seg trygge og ha god selvtillit før de går til prøven. Og jeg har noen tips som jeg vil dele med deg som handler om hvordan vi kan bygge selvtillit for det er mange som sier det at de vil at de vil få bedre selvtillit når de blir bedre i norsk og da vil de bli modigere og de vil tørre å snakke mer.
C: Ja!
T: Men så er det slik at for å tørre å snakke mye så må man jo føle seg modig først. Og det er jo som en slags sirkel, ikke sant? Som går rundt og rundt. Du må ha selvtillit først og så får du mer selvtillit av at det går bra. Du må øke selvtilliten din. Få mer. Føle deg bedre, og kjenne på mestring sånn at det blir mindre skummelt å åpne munnen og snakke norsk. Det høres kanskje litt enkelt ut når jeg sa det sånn. Men jeg har noen tips da på hvordan vi kan gjøre det.
Tips nr 1: Gi deg selv små utfordringer.
Så mitt første tips det er at du gir deg selv små utfordringer. Hvis du gaper for høyt og gir deg selv for vanskelige utfordringer så kan du kjenne på at du får dårligere selvtillit fordi du ikke får til det som du prøver på. Så hvis du heller legger til rette for at du kan gi deg selv små utfordringar som gir deg positive opplevelser så kan det øke selvtilliten din!
Du kan gjøre det flere ganger om dagen eller flere ganger i uken, men at du velger det små mål da som du vet at du kan klare. For eksempel: I dag skal jeg lære to idiomatiske uttrykk. Og når du har gjort det, Yes, nå har jeg klart det! Da føler du deg litt bedre, kanskje.
På Lingu.com der kan du øve på grammatikk, lesing og du kan øve på lytting. Podcasten ligger inne på www.lingu.com og så ligger det flere tekster man kan lytte til og det er noen sånne diktatoppgaver, blant annet hvor man skal lytte og skrive det man hører. Lite men ofte. Det høres bra ut!
Tips nr 2: Utvid komfortsonen.
Det handler om å utvide komfortsonen sin. Komfortsone, det er litt som sofaen. Der er du komfortabel og du føler deg trygg og komfortabel. Og så sa jeg at du skal utvide komfortsonen din. Det kan være litt skummelt å gå utenfor sin komfortsone, altså utenfor der du føler deg trygg og komfortabel. Men det jo utrolig viktig for å kunne utvikle seg. At man hele tiden prøver å utvide komfortsonen litt. Små mål og og små ting du vil mestre hver dag. Så kanskje et forslag er at du bestemmer deg for noe nytt som du vil mestre.
For en nybegynner i norsk så kan jo det være at du bestemmer deg for at denne uken skal jeg bestille mat på norsk når jeg er på kafé, eller er i dag skal spørre om hjelp i butikken på norsk.Når du kommer opp på et høyere nivåer så kan jo for eksempel være det å a bestemme seg for at du skal ringe noen og snakke norsk i telefonen, eller at du skal melde deg inn i en klubb eller idrettslag og bare bestemme deg for at nå skal jeg snakke norsk med de andre der.
Jeg hørte et veldig godt tips en gang på et foredrag for mange år siden. Det var en som sa at vi må slutte å bruke modalverbet "bør" og vi må heller si "skal". Så det har jeg prøvd noen ganger. Hvis vi sier "bør" så kan det gi oss dårlig samvittighet. Hvis jeg sier, "jeg bør vaske huset i dag. Jeg bør gjøre norskleksene" så går jeg hele dagen og tenker på det jeg burde gjøre det, men jeg gjør det ikke. Men hvis vi derimot sier, "Ok, jeg skal vaske huset i dag." "Jeg skal gjøre norskleksene." så har jeg bestemt meg. Jeg skal gjøre det. Så gjør jeg det bare. Jeg hopper ut i det og så føles det veldig bra etterpå når jeg har klart det som jeg bestemte meg for. Da får jeg en slags mestringsfølelse. Man må bare bestemme seg og hoppe ut i det. Selv om jeg vet at det er litt skummelt. Det føles veldig godt etterpå.
Tips nummer tre: Forbered deg og øv masse!
Dette er kanskje det viktigste tipset er hvis du skal gjøre noe konkret. Hvis du skal ringe noen på norsk, eller holde en presentasjon, eller ta norskprøven. Forbered deg godt og øv masse!
Det er en del ting man ikke kan kontrollere, men man kan i hvert fall for eksempel med en presentasjon så er det mye som teknisk som kan gå feil, men hvis du i hvert fall har forberedt deg godt så er du trygg på det som du skal gjøre og det du skal levere og det kan jo gi deg en trygghet som og gir deg en litt bedre selvtillit.
C: Men forberedelse er vel kanskje ekstra viktig når det gjelder norskprøven er det ikke det?
T: Der tenker jeg jo at det er spesielt viktig å forberede seg godt sånn at man skal føle seg trygg når man går og tar prøven. Så det aller første du bør gjøre det er å gå inn på Kompetanse Norge sine hjemmesider www.kompetansenorge.no og så lese all informasjonen som du kan finne om prøven der. For da vet du hva som møter deg på selve prøvedagen. Har du forstått formatet? Hvordan fungerer prøven? Hva er de vanligste spørsmålene? Da kan du til og med øve på oppgaver. Du kan gjøre oppgaver på nettsiden der som ligner på de som du får på prøven.
Når du har gjort det så er det veldig lurt å finne en som du kan øve sammen med. Hvis du skal ta den muntlige norskprøven så kan du finne en venn og øve på å snakke om mange forskjellige temaer sammen. Men du kan og ta noen privattimer med en lærer hos for eksempel hos Lingu hvor dere jobber med å øve veldig spisset mot prøven. Så der øver du også på å snakke om de temaene som som du kan bli spurt om på prøven og så kan du få litt direkte tilbakemeldinger på de tingene du må jobbe mer med.
Veldig mange av de som kommer for å øve på norskprøven, de vil at jeg skal korrigere på alt de sier og rette på alt fordi de vil snakke helt perfekt, men jeg tenker noen ganger at det er viktig å få lov til å snakke og få selvtilliten for da begynner du å snakke bedre! At du ikke hele tiden blir stoppet og korrigert, men at du får øve på å bruke nye ord og at du får snakke masse. Og så tenker jeg et det er faktisk ikke så farlig å gjøre noen feil. Ingen nordmenn engang snakker helt perfekt norsk til enhver tid. Så det handler jo mye om å kunne ordene. Du må ha selvtillit til å uttrykke det du har lyst til å si.
Tips nummer fire: Tenk at språket er en del av din identitet som du kan være stolt av!
Det går jo litt på det samme som forrige punkt. Det handler om dette med identitet. Kanskje mange tenker det at norsk er som en fasit. Jeg skal snakke perfekt norsk. Sånn som vi har i matematikk. Da har vi en fasit med to streker under svaret. Men jeg er ikke helt enig i det da. Jeg tenker at språket og norsk det blir mer som en del av deg. Det blir som en del av din identitet da. Din stemme og setningene du lager de er jo helt unike så deg og de blir jo med på å forme din identitet.
Så kan du jo bare tenke på dialekt i norsk. Nordmenn de er stort sett en veldig stolte av dialekten sin og dialekten en veldig viktig del av identiteten som viser hvor vi kommer fra. Og så er det sånn at når nordmenn flytter rundt i Norge så blir de påvirket av andre dialekter og så får de sine egne helt unike måter å snakke på. Jeg har for eksempel vokst opp i Bergen, men jeg har bodd i Kristiansand og jeg bor i Stavanger nå sånn at dialekten er nok ikke helt lik som dialekten til andre som bor i Bergen. Den har og utviklet seg og blitt min egen dialekt. På samme måte som nordmenn har dialekt så kan jo de som lærer norsk tenke at de og får sin egen dialekt som de kan være stolte av. De snakker på sin unike måte jeg og og i tenker at de kan være stolte av den måten å snakke på. På samme måte som nordmenn er stolte av sin dialekt.
Tips nr 5: Ikke sammenlikn deg med andre.
Har du noen gang sammenliknet deg selv med andre på Facebook og Instagram? Tips nummer fem er ikke sammenlikn deg med andre. For hvordan føler du deg når du sammenlikner deg med andre som du ser på Facebook? Ja, jeg og føler at hvis jeg sammenligner meg med andre så føler jeg meg ofte dårligere. Jeg får klump i magen. Og det samme tenker jeg gjelder når du skal lære et nytt språk at du ikke hele tiden sammenlikner deg med hvordan andre snakker eller sammenlikner deg med andre du kjenner som holder på å lære norsk. Du må tenke at din måte å snakke på den er unik og den skal du være stolt av. I hvert fall ikke sammenlikn deg med en som har norsk som førstespråk.
¿Te gustaría aprender más noruego?
Regístrese hoy y aprenda noruego con nuestro curso de idiomas en línea basado en juegos «Samanehs reise», ¡desde nivel principiante hasta hablante fluido!
NOK 399 per måned