Volver

🏞️Tur

I dag snakker vi om å gå på tur, en stor del av nordmenns kultur og identitet. Du har hører om hva en tur egentlig er, hvordan man kan se at tur er viktig for nordmenn og hvordan du kan dra på tur selv. Vi håper at du også plukker opp nyttig vokabular om tur.

Dersom du vil lære mer om Norges natur og folkene som bor her sitt forhold til den, kan du lese kapittel 8 i Samanehs Reise B1. Her kan du lese om hytteliv, hvordan den norske naturen har formet menneskene som bor i den og om naturen i folketro og eventyr.


Transkripsjon:

Intro: Denne episoden passer for deg på nivå B2. Norskpodden - en podkast fra Lingu

Henning: Hallo, og hjertelig velkommen til Norskpodden. I dag skal vi snakke om noe veldig norsk, Tur.

Tur er noe nesten alle nordmenn har et forhold til. Hvis du bor i Norge, eller har møtt mange nordmenn, så har du nok hørt ordet før. Tur er nemlig godt plantet i kulturen vår. Noen av oss elsker tur og andre hater det, men vi har alle et forhold til det. Så la oss snakke litt om hva en tur kan være, hvordan man kan se tur-kulturen i Norge, og hvordan du kan dra på tur.

Overgang

Hva betyr tur? Selve ordet kommer fra det franske ordet tour hvor det betyr å gå rundt noe, eller å reise et sted. Vi kan oversette det til det engelske trip, som betyr en kort reise, men vi kan og bruke den engelske oversettelsen hike, som betyr en lengre reise til fots. Slår du det opp i en norsk ordbok vil det defineres som en mindre reise, men man kan dra på tur til afrika, eller man kan gå en tur rundt parken, og ingen av de passer jo under definisjonen mindre reise.

Den beste definisjonen på tur jeg kan komme på, er en reise hvor selve reisen er målet. Dette kan vi se i måten man lager sammensatte ord av ordet tur på. Man kan for eksempel være på båttur eller seiltur, hvor det viktigste er at man er på båt, og ikke alltid hvor man drar. Man kan være på biltur, togtur, gåtur eller skitur, her er det altså hvilket fremkomstmiddel man bruker som er det viktigste med turen. Det er også vanlig å lage lignende ord med området man er på tur i. For eksempel kan man dra på fjelltur, skogstur og bytur. Eller så kan du lage ord som beskriver hva du gjør på turen; sopptur, hvor man plukker sopp, fisketur, handletur eller badetur.

Overgang: Norskpodden

Men hvordan kan vi vite at tur-kulturen er så sterk i norge? Det jeg vil peke på som kanskje det tydeligste beviset på at tur-kulturen står sterkt i Norge, er at nesten alle som bor i Norge kjenner til fjellvettreglene.

Fjellvettreglene er noen regler vi har laget som skal gjøre det tryggere å gå på tur i norsk natur, det er 9 av dem, og de er som følger:

  1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.
  2. Tilpass turen etter evne og forhold.
  3. Ta hensyn til værvarsel og skredvarsel.
  4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.
  5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.
  6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn farlig terreng og usikker is.
  7. Bruk kart og kompass. Du må alltid vite hvor du er.
  8. Vend i tide, det er ingen skam å snu.
  9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.

De fleste kan nok ikke ramse opp alle fjellvettreglene i rekkefølge, men om du spør hvem som helst kan de nok fortelle deg en fjellvettregel eller to. Én av de har til og med kommet inn i dagligtalen vår, som et uttrykk vi bruker ganske ofte: “Det er ingen skam å snu!” Som fjellvettregel betyr det at hvis det blir dårlig vær, dersom veien ikke ser trygg ut, eller om det oppstår andre hindre som kan være farlige, så skal man snu og dra tilbake igjen uten å skamme seg. I dagligtale betyr det at man må vite når man skal gi seg, og når man har gått for langt.

Tur-kulturen står altså sterkt i Norge. Faktisk, er den så viktig for nordmenn at vi har egne lover som sier at vi alle skal kunne bruke naturen. Vi kaller disse lovene allemannsretten. Allemannsretten sikrer at alle i Norge har fri bruk av naturen, uansett hvem som eier et område. Det finnes noen unntak, som boliger eller jord som brukes til dyrking, av for eksempel frukt og grønnsaker. Allemannsretten gir deg også rett til å høste og sanke i norsk natur. For eksempel fisk, bær, sopp og blomster.

Allemannsretten gir deg rett til å ferdes i og dra nytte av Norges vakre og ville natur, men den gir også ansvar og plikter til alle som er i naturen. Du skal være forsiktig i naturen og passe på at du ferdes trygt. Du skal ikke være plagsom og forstyrrende for andre som er i naturen, folk som bor i nærheten, og landbruket. Du må rydde etter deg og du må være forsiktig med bruk av ild, for eksempel hvis du tenner bål. Når det gjelder høsting og sanking, er det noen arter som er fredet, det betyr at du ikke har lov til å sanke dem fordi de kan bli utryddet.

Overgang: Norskpodden

Nå vet du litt om hva en tur er, og du har kanskje fått noen tips til hva du kan gjøre når du er på tur, men du lurer kanskje på hvordan du kan dra på tur?

Det første du burde gjøre er å undersøke hvilke turområder som finnes i nærheten av deg. Dersom du ikke har vært på tur før er det lurt å dra på tur i et område med god sti eller vei, og hvor turen er markert med skilt eller stolper. Du kan finne turer i ditt område ved å gå på UT.no. Det er en nettside som drives av Den Norske Turistforeningen.

Den Norske Turistforeningen er en organisasjon som vedlikeholder turstier og hytter i Norge.

UT.no kan du søke på turer i hele landet og se hva som er i nærheten av deg. Du kan velge hvilken type tur du vil dra på, som fottur, skitur eller padletur. Du kan også se hvor vanskelig en tur er. Du får se kart over hele turen og ofte er det en beskrivelse av hvordan turen er og hva slags område den går i. Det er også mye annen nyttig informasjon om turen, som hvor lang den er, hvor bratt det er og hvor lang tid det tar å gå, og du kan se bilder fra turen. Turene er veldig ofte markert med en rød bokstav “T”, som er malt på steiner, trær og varder. En varde er en liten haug av steiner som er stablet på hverandre.

Hos Den Norske Turistforening kan man også leie hytter for å overnatte. Disse kan du leie dersom du vil dra på lengre turer og ikke vil sove i telt.

Før du drar på tur er det viktig at du har riktig utstyr til å dra på tur. Det aller viktigste er gode sko. Uten gode sko kan du skade deg og det kan bli vanskelig å komme seg tilbake igjen, eller du kan få gnagsår som gjør resten av turen ubehagelig. Du må også ta på deg varme klær. Selv på varme sommerdager kan været fort snu, så ta alltid med litt ekstra varme klær. Mat er viktig for å holde energien oppe under turen, av norske favoritter kan vi anbefale:

Kvikk lunsj, en sjokolade med kjeks som har vært fast turvenn for nordmenn i mange år

Mandarin og appelsin, eller andre frukter

Brødskive med pålegg, en norsk klassiker

Og sist, men ikke minst: vann!

Dersom du planlegger en lengre tur er det flere ting som er viktig å ta med seg. Husk at det kan skje ting underveis som du må være forberedt på, som at været snur eller at du går deg vill. Det er derfor anbefalt at man tar med seg lommelykt eller hodelykt, førstehjelpssaker, ekstra mat, kart og kompass og ekstra strøm til telefonen. Vær og sesong kan også påvirke hva du må ha med deg, tørre klær bør for eksempel pakkes i en vanntett pose og hvis det er vinter bør du ha med deg brodder til å gå på is.

Hvis du aldri har vært på tur før og synes dette kanskje høres litt avansert ut, så vil jeg si at det er egentlig ikke det, man må bare komme seg ut og vende seg til å være i naturen! Tur er utrolig godt for både fysisk og mental helse. Hvis du vil starte å gå på tur kan du finne enkle små turer i nærheten av deg som ikke krever god form og avansert utstyr. Du kan også gå på dnt.no, som er hjemmesidene til Den Norske Turistforeningen. Her finner du organiserte turer sammen med andre og kurs for nybegynnere! Det finnes også en rekke facebook-grupper for folk som vil gå på tur med andre. En super måte å komme seg ut i naturen på, og du kan øve på norsken din sammen med dine nye turkamerater.

Overgang: Norskpodden

Da håper vi at du vet litt mer om hva en tur er og at du har blitt inspirert til å dra på tur selv. Ta med deg en venn eller finn en organisert tur og kom deg ut i naturen. Vi høres!

Outro: Norskpodden - en podkast fra Lingu

¿Te gustaría aprender más noruego?

Regístrese hoy y aprenda noruego con nuestro curso de idiomas en línea basado en juegos «Samanehs reise», ¡desde nivel principiante hasta hablante fluido!

NOK 399 per måned

Explorar

Single Player Norwegian course

Henning  Bergstad

Henning Bergstad
29. abr 2024

Comentarios