Det er lurt å lese bøker på norsk
Hvert år utkommer over 5000 nye bøker i Norge. Du har altså veldig mye å velge mellom. På lettnorsk finnes mange godbiter i bokhylla. Mange lettnorskbøker er a få både på trykk og som e-bøker.
Hvor skal jeg begynne?
Ta deg en tur på biblioteket! Alle kommuner i Norge har minst ett bibliotek. I byene er det mange flere. Alle bibliotek har bøker på lettnorsk. Og bibliotekaren kan hjelpe deg å skaffe fler. Bibliotekbøker har fire ukers lånetid, og du kan fornye lånet ditt hvis du ikke er helt ferdig med å lese.
Hvis du heller vil kjøpe bøker, kan du enten gå i bokhandelen eller finne bøker på nettet. Det finnes en kjempebra nettside der du kan finne lettleste bøker: boksok.no Her kan du søke på alle slags emner: humor, krim, fantasy, romantikk, sport, identitet og mye mer.
Søk på Ny i Norge, da kommer det opp mange bra titler spesielt for deg som ikke er "innfødt". Hvis du vil begynne med å lese korte historier, prøv samlingen Leseglede på Cappelen Forlag. Historiene passer for alle, fra A1-lesere og oppover.
Bøker for Barn
En egen bloggartikkel om barnebøker kommer i Norskbloggen senere denne måneden. Men bare så det er sagt: du kan finne mange gode barnebøker på lettnorsk på boksøk.no
Klassikere fra hele verden
Finn bøker eller historier du allerede kjenner, og som er oversatt til norsk. Enten du er fan av Harry Potter eller Agatha Christie, Shakespeare eller Bhagavad Gita - nå kan du lese favorittbøkene dine på et nytt språk, og sammenligne den norske teksten med en histori du allerede kjenner.
Krim på norsk
Jo Nesbø er kanskje det første navnet du tenker på når du hører ordene "norsk krim". Språket til Nesbø er ikke så vanskelig, men lettnorsk er det ikke. Du bør nok kunne lese til B1 for å forstå alt.
Men hvis du liker krim, kan du jo bruke bøkene til Nesbø og andre krimbøker for å bli bedre i norsk. Skaff deg en god norsk-engelsk ordbok, og kanskje en engelsk oversettelse. Da går det helt fint å lese norsk krim, selv for en med norsk på lavere nivå.
Norske eventyr
Den norske eventyrskatten - Asbjørnsen og Moes Norske Folkeeventyr - finnes fortsatt i de fleste norske hjem. Alle eventyrene om Askeladden, om Bjørnen og Reven, om troll og prinsesser og om skip som kan fly i luften...dette er fantastisk lesning for voksne og barn.
Asbjørnsen og Moe reiste rundt i Norge på 1830- og 40-tallet. De og fikk vanlige folk til å fortelle eventyr, og så skrev de dem ned. Eventyrbøkene ble fort populære, for Norge var midt inne i en nasjonal oppvåkning. Helt siden den gangen har "Asbjørnsen og Moe", som vi kaller eventyrene, blitt lest og utgitt mange ganger.
Snorre Edda - fra "creation stories" til "cross dressing"
Mange som lærer norsk er også fascinert av nordisk mytologi. Historiene om Odin, Tor, Loke og Balder, om kampen mellom gudene (æsene) og trollene (jotnene) er god lesning.
I Trymskvida kan du for eksempel lese en av verdenslitteraturens første eksempler "cross dressing"! Trollkongen Trym stjeler hammeren fra Tor, og Tor tar på seg dameklær for å lure hammeren tilbake fra trollkongen (det virket!).
Historien er på vers. Du finner teksten både på moderne norsk og på engelsk på nettet
De fire store
Vi kaller de fire mest kjente 1800-tallsforfatterne i Norge for De fire store.
Det er:
- Jonas Lie: Jorden drar
- Alexander Kielland: Karen
- Henrik Ibsen : Ibsen på en time
- Bjørnstjerne Bjørnson : Ja Vi Elsker
Det virker kanskje litt tungt å lese Ibsen. Men prøv et kort utdrag fra Bukkerittet i Peer Gynt, eller sluttscenen i Et Dukkehjem... Du kan lete i Boksøk.no - der finner du dem!
Til slutt
Har du ikke tid til en hel bok, prøv Klar Tale, Norges eneste lettleste nyhetsavis.
Kos deg med lesingen!
Har du lyst til å lære mer norsk?
Meld deg på i dag og lær norsk på nettet med vårt spillbaserte språkkurs «Samanehs reise», fra nybegynnernivå til flytende nivå!
399 kr per måned