Tilbake

Lingu fyller 10 år!

Intervju med Lingugründer Odd Bjerga i anledning 10-årsdagen til Lingu

16. desember er det ti år siden Lingu ble startet. I den anledning trengte Norskbloggen seg inn på Lingugründer Odds kontor for en lengre prat. Les videre for a få vite mer om din favorittspråkskole, om oppstarten, om høydepunkter i årene som har gått, filiosofien og om menneskene (linguerne) bak logoen...

Lingu fyller 10 år! - Intervju med Lingugründer Odd Bjerga i anledning 10-årsdagen til Lingu

Aller først og med én gang, Odd – Gratulerer med Lingus 10-årsdag!

Tusen takk for det.

 

Som man alltid spør skiløperne som er kommet heseblesende over målstreken; Hvordan føles det?  

Joda, det føles som alle andre bursdager. Man tenker «Oi, som tiden flyr!».

Jeg tenker også mye på de første årene og alt som måtte gjøres og læres for første gang. Når jeg ser tilbake på de første årene nå så himler jeg med øynene. Så mye jeg strevde med uviktige ting, og så uvitende jeg var angående det som virkelig betyr noe.

 

Fortell litt om Lingus begynnelse, var det bare slik at du så gjerne ville starte en språkskole?

Jeg jobbet deltid for organisasjonen KIA Norge, hvor jeg startet et tilbud for flyktninger og papirløse innvandrere. Jeg likte godt språk, og studerte språk på Universitetet i Oslo. Jeg hadde lyst til å jobbe med det på en eller annen måte, men det var ikke mange jobber å finne på området. Dermed ble jeg frilansjournalist og oversetter etter studiene, samtidig som jeg prøvde å lære meg fransk på egen hånd. Jeg leste Mikke Mus på fransk og fransk-norsk lommeparlør (i cirka like store mengder).

Det var heavy.

I KIA møtte jeg en fransklærer fra Algerie. Jeg ville gjerne lære mer fransk av noen som kunne språket skikkelig. Samtidig ønsket fransklæreren seg en jobb, og KIA hadde ledige undervisningsrom på kveldstid. Så idéen om Lingu ble født i dette krysningsfeltet. Jeg så en vinn-vinn situasjon for alle parter ved å starte en språkskole; jeg fikk lære fransk, læreren fikk jobb, og organisasjonen jeg jobbet for fikk leieinntekter!

 

Si litt om din utdanning og yrkeserfaring før Lingu?

Jeg var telefonselger i nesten to hele måneder. Verste jobben jeg har hatt, men også den som har lært meg mest på kortest tid, både om meg selv og om kommunikasjon med kunder.

 

Hva setter du mest pris på i jobben din?

Egentlig er jeg ganske introvert. Når maskineriet sviver godt og bare trenger litt olje her og der, da er dagen min perfekt. Da faller jeg tilbake i min standardmodus som er produktutvikling.

 

OK, så du kommer oss i forkjøpet - - - hvordan vil du beskrive deg selv med tre adjektiver?

Hjelp...

Sjenert, driftig, impulsiv.

 

Fortell noe om deg selv som nesten ingen vet?

Jeg dusjer i kaldt vann.

 

Du er gift og far til fire... mange Lingustudenter synes det er vanskelig a kombinere norsklæring med jobb og familie. Hvordan greier du det?

Balanse eller likevekt oppnår du ved å tilføre likt press eller lik vekt på begge sider. Hvis du har stort press fra jobb og familie, må du finne noe som presser imot og frigir rom og tid til å lære språket. Du må ta eierskap over ditt eget liv og ikke være et offer for alle andres ønsker og krav.

Du må være kapteinen på båten, ikke passasjer.

 

Hvor mange timer i uken jobber eieren av Lingu?

Det varierer litt, ca femti timer i uka.

 

Lager du middag?

Bare biff.

 

Får du tid til noen hobbyer ved siden av å være Lingu-gründer?

Ja, jeg liker fridykking og å løpe fjellturer. Og jeg liker å jobbe i hagen om sommeren. Mange muligheter for det der jeg bor J

 

Veldig mye skjer på 10 år, men hvis du skal beskrive én eller et par ting du har lært, hva er det?

Jeg har lært litt om hvilke ferdigheter som kreves av en gründer. Da jeg startet, var forretningsverdenen upløyd mark - eller kanskje heller - uoppdaget farvann. Helt ukjent og fremmed. Det var fullt av «unknown unknowns». Nå er det blitt mer som «known unknowns». Jeg kan ikke forutse hva som skjer i framtiden, verken i markedet eller på det personlige plan. Men jeg vet litt mer om hvilke ferdigheter jeg trenger å takle det ukjente.

 

Hva har endret seg for deg personlig siden oppstarten?

Jeg er blitt voksen. Har også mer å tape nå, og pådratt meg mer ansvar. Det gjør meg litt mindre risikovillig. Jeg tror også jeg er en mer stødig leder og avbalansert sjef.

 

Hva har endret seg for Lingu siden 2008?

Hm... hva har ikke endret seg?

Nettadressen lingu.no er vel kanskje det eneste som ikke har endret seg på disse 10 årene.

 

Hva har endret seg i Norge siden 2008?

Lingu åpnet dørene omtrent samtidig som resten av Norge stålsatte seg for finanskrisen. Men krisen kom aldri skikkelig i Norge, selv om det ble tøffere tider for mange. Jeg tror Norge har hatt godt av litt tøffere tider. «Nød lærer naken kvinne å spinne» er et av mine favorittordtak.

 

Lingu har vært igjennom mange interessante faser, både krisetider og høydepunkter.

Lingu sin historie har vært preget av store svingninger. Enten klampen i bånn, eller bråbrems. Opp som en bjørn, ned som en skinnfell. Det er nok en konsekvens av at jeg har et nokså godt blikk for forretningsmuligheter, over middels appetitt for risiko, og en tendens til å hoppe i det. Jeg er nok blitt litt mindre impulsiv med årene, men jeg liker «myke ledd» og tøyelighet i organisasjoner.

Det beste med tøffe tider er at jeg har måttet lære meg nye ferdigheter. Programmering i ruby er et eksempel av en uvurderlig ferdighet som jeg ikke kunne tenkt meg å være foruten, og som kom som et resultat av krisetider.

 

Hva vil du gjerne gjøre igjen?

Starte en bedrift fra scratch.

 

Hvilket råd ville du gitt en 10 år yngre versjon av deg selv?

Jeg ville rådet meg selv til å gå mer strukturert til verks på å lære nye ting. Hva trenger lederen av Lingu å kunne om personalledelse? Om økonomi? Om språk? Og så prioritere tid på å lese, ta kurs, finne en mentor – alt etter hva som trengs å læres.

Jeg mener, hvorfor lære av dine egne feil, når du kan lære av andres?

 

Hva vil du si er mest unikt med Lingu?

Det første jeg som slår meg er jo selvsagt menneskene! Men når jeg tenker etter så er det litt mer konkret enn det. Det er egentlig kulturen og de verdiene som summen av menneskene i Lingu lever ut og formidler hver dag som er det unike ved Lingu.

Når vi har 75 medarbeidere og mange tusen kursdeltakere gjennom et år, så har Lingu-kulturen et enormt stort nedslagsfelt.

 

Så hva setter du aller mest pris på hos kollegene i Lingu?

En «linguer» er genuint opptatt av å hjelpe mennesker se nye muligheter på tvers av språklige barrierer. Språk setter begrensninger for folk flest. Men en linguer ser muligheten på den andre siden, litt lengre der fremme.

 

Du er ikke bare eier og sjef for Lingu, men du underviser også?

Det hender.

 

Hva liker du best ved å undervise i norsk?

Det er ikke mye tid jeg bruker i klasserommet, egentlig. Men jeg liker å fortelle om norsk kultur og hvordan man som utlending kan finne noen felles tilknytningspunkter med nordmenn og bli litt «norskere», og navigere i det norske samfunnet.

 

Hvorfor er det viktig å lære norsk?

Å leve som utlending i Norge uten å kunne snakke og forstå norsk er som å bo på en øde øy. Du har isolert deg selv fra omverdenen og du vil aldri få vite hva du går glipp av. Du ender opp uvitende om hvor mye bedre du kunne hatt det.

Mitt språks grenser er min verdens grenser, sa Ludwig Wittgenstein. Jeg syns det er trist å se noen foretrekke en snever verden.

Ikke vær ei burugle!

 

Så hva er dine beste tips for å lære norsk raskere?

Den viktigste forutsetning for læring er tidligere læring.

Mange mangler et bevisst forhold til læring som aktivitet. De sier det kanskje ikke, men de tenker at læring er noe som de heldigvis ble ferdige med da de sluttet på skolen.

Å lære noe nytt er som å gå på treningsstudio. Kroppen og sinnet kjemper i mot og sier at dette er fælt, dette er tungt. Hold opp. Du er sliten nå. Men du bygger ikke muskler hvis du er typen som gir opp. Du må holde ut, og legge på vekter hele veien. Flere repetisjoner, bedre teknikk, flere kilo. Høyere. Raskere. Sterkere.

Å lære en ny ferdighet, for eksempel snakke et nytt språk, handler om å finne motivasjon til gi på, selv når det er tungt.

Og øve jevnt og trutt.

 

Finnes det noen snarveier?

Mitt mest praktiske tips er å bryte ned det store målet «å lære norsk» til oppnåelige mål som du kan krysse ut i løpet av en time eller to. For eksempel «lære de 20 vanligste preposisjonene utenat» eller «skrive en tekst om matlaging med minst 20 nye substantiver fra kjøkkenet».

Hvis du fører logg over sånne læringsmål kan du se tilbake på alt du har oppnådd de siste månedene. Det blir store mengder av det.

Og, ja, det finnes noen snarveier.

Visste du at 20% av de mest brukte ordene i norsk dekker 80% av språket? Søk etter frekvensordlister og begynn med de vanligste ordene!

 

Hvordan tror du Lingu “ser ut” om 10 år?

Lingu feirer nok 20-års jubileum med brask og bram, og samler alle 400 ansatte på et høyfjellshotell i Sveits tenker jeg

 

Hva liker du best ved jobben din?

At den gjør Norge til et litt bedre sted.

 

Odd, et siste spørsmål: Hva ønsker du deg til jul?

Øks. Til å hugge ved med 😅

 

Tusen takk for praten, Odd! Gratulerer med dagen og lykke til med de neste 10 årene!!!

 

 

Se tidslinjen over 10 år med Lingu her.

Yngvil Vatn Guttu

Yngvil Vatn Guttu
17. des 2018