Back

Skru på radioen!

Alt om norske radiokanaler

Hallo, Hallo! Hører du på norsk radio? Det er lurt å gjøre det hvis du vil bli bedre i norsk. Du får god lyttetrening, større vokabular, og så lærer du jo mye om norsk kultur. Og sist men ikke minst: du får hørt masse bra musikk!

Skru på radioen! - Alt om norske radiokanaler

“Alle” hører pa radio.

Gjør ikke du?

To av tre nordmenn lytter på radio en vanlig dag. Det betyr at over tre millioner hører daglig på radio.  

I snitt lytter vi 85 minutter på radio per dag, altså nesten halvannen time. Vi foretrekker radio på hverdager, og kanskje helst  mens vi sitter i bilen, på bussen eller går omkring på gaten.

 

De tre mest populære radioprogrammene

Nitimen - NRK, Mandag -lørdag   kl 09.03 - 11.00 

Radiofrokost - P4 kl 06 - 10 hver morgen

Midt i trafikken - P 4 Mandag-fredag kl 15.00-18.00

 

Barnetimen for de minste - NRK  var enormt populær fra 1947 til NRK startet NRK Super  som er en egen 24-timers kanal for barn og ungdom.  

NRK Super  kan være veldig bra for deg som lærer norsk!

 

NRK og de andre

NRK P1 er Norges største radiokanal, P4 er nummer to og Radio Norge  er tredje størst. Dette skal ikke være noen reklameartikkel for NRK. Men vi må snakke litt om NRK hvis vi skal snakke om radio i Norge… NRKs kanaler er førstevalget for nesten alle, og NRK P1 den klart største radiokanalen i Norge. Nesten to millioner hører på P1 i løpet av en vanlig dag. Det jobber 3500 mennesker med å lage radio for NRK over hele Norge.

Totalt har NRKs 14 radiokanaler en markedsandel på 67,9 %. Tar vi med digitale tjenester er ni av ti radiolyttere innom NRKs innhold hver eneste dag.  

 

Fra FM til DAB

Akkurat nå er Norge på vei over fra FM-radio til DAB radio. Nordmenn er nokså kjappe til å bli med på teknologiske endringer. I dag finnes det ca. 4 millioner DAB-radioer i norske husstander. 2,5 millioner er hjemme-radioer, 890.000 bileiere har DAB-radio i bilen. 580.000 har DAB-radio på hytta, i båten eller rett og slett i lomma. Men det finner fortsatt mange flere FM radioer i de tusen hjem: ca 7 millioner “gamle” radioapparater !!!  

Kilde: Kampanje.com

 

Radioens historie i Norge 

Radiobølgene ble oppdaget omkring 1900. Å kunne sende livsviktige meldinger ut til de norske fiskerne med værvarsler, var en viktig begrunnelse for å bygge ut radioen i Norge. Det ble startet flere private kringkastingsselskaper på 1920-tallet.

 

NRK blir født

I 1933 bestemte Stortinget at all norsk kringkasting skulle skje i offentlig regi. Stortinget startet Norsk Rikskringkasting (NRK) som fikk monopol på alle radiosendinger i Norge.

 

Radio mot nazistene

I 1940 ble Norge okkupert av Nazi-Tyskland. Tyskerne ville at nordmenn bare skulle høre deres propaganda. Det ble forbudt å ha et vanlig radioapparat. For da kunne man jo høre på radio f.eks fra London, der Kong Haakon og regjeringen satt og sendte meldinger til nordmennene. Mange ble arrestert for å gjemme unna radioapparatene sine.

 

NRK-Monopolet sprekker - nærradio og lokalradio

I over  femti år var det bare  NRK som fikk lage radio i Norge - og det fantes bare EN radiokanal! Så kom “Høyrebølgen”  og politikken ble endret.

Regjeringen ga grønt lys for å starte nær- og lokalradio og NRK selv fikk lov til å starte Program 2 (P2).

P4 er ikke en NRK - kanal, men den første kommersielle konkurrenten til NRK over hele landet.

 

Radio på nett

Nettradioen er på vei inn for fullt. 2 millioner nordmenn lytter til Radio Norge på nett hver dag, og nettradio er helt klart fremtiden for radio.

 

Begynn her

Klikk her for å se alle radiostasjonene som sender på nettet akkurat NÅ !

Would you like to learn more Norwegian?

Sign up today and learn Norwegian with our game-based online language course «Samanehs reise», from beginner level to fluent speaker!

NOK 399 per måned

Explore

Single Player Norwegian course

Yngvil Vatn Guttu

Yngvil Vatn Guttu
08 May, 2018

Comments