Back

Verbuniverset: del 3

Ormehullet, Preteritum

I dagens episode forsvinner Kaptein Cahill og Pia 3000 bakover i tid gjennom ormehullet, Preteritum. Som vanlig hjelper den glupe datamaskinen Pia 3000, den slitne astronauten Cahill gjennom kaoset. Ta på deg romdrakten og bli med!

Ropte, rapte, hadde, veide, snorket, spyttet, diskuterte, sovnet, kysset!

C: Dag 16 og jeg og Pia 3000 er fremdeles i verbuniverset. Vi har besøkt planeten infinitv, og vi har besøkt planeten presens.

P3000: For 13,6 milliarder år siden ble universet født. Da universet ble født, hersket det en stor grad av orden, det vil si at man kunne beskrive universets tilstand med ganske få opplysninger. Men universet ble etter hvert mer og mer komplekst, med galakser, stjerner og planeter. Universets grad av uorden, den såkalte «entropien», vokste.

Så, Kaptein Cahill, det du trenger å vite her er hvordan du bruker preteritum i verdensrommet. Du mestrer allerede infinitiv og presens, men nå skal vi gå tilbake i tid. Vi skal reise baklengs. Universet vårt blir større og større og kanskje det blir mindre og mindre oversiktlig. Men jeg skal hjelpe deg, Captein Cahill. 

C: Takk, oi! Hvordan er det mulig, Pia 3000? Skal vi prate baklengs? Mener du sånn som dette? Det var jo veldig David Lynch-aktig. 

P3000:Nei, nei, nei, nei. Vi skal inn i et ormehull, som er det norske ordet for black hole, om nøyaktig 6 sekunder. Er du klar, Captein Cahill? Fest på deg setebeltet og hold deg fast. 

C: Hvor havnet vi nå? Hva skjedde nå? Hva gjorde vi nettopp?

P3000: For noen sekunder siden reiste vi inn i ormehullet, Captain Cahill. Akkurat dette ormehullet heter preteritumsormehullet. Nå er vi her. I preteritumsormehullet. Vi er i fortid. Vi har reist tilbake i tid.  Pass deg for flyvende objekter!

C: Oi,

P3000: Pass deg for flyvende objekter, Kaptein Cahill! Der kommer ET!  Og pass deg, der kommer TE. Og vent! Der er jo DDE! 

C: Au.

P3000: Og pass deg for den siste skumle, DE.

C: Shit, de er kjempestore! Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre nå. Pia. Jeg klarer nesten ikke å navigere romskipet. Pia 3000 hjelp meg!

P3000: Kaptein Cahill, pust med magen. Slapp av. Det du trenger å vite nå er hvorfor disse flyvende objektene kommer mot deg.

C: Fortell, vær så snill, fort, før det kommer noen flere.

P3000: Okei, disse flyvende objektene kalles preteritumsendelser. De flyvende objektene kalles preteritumsendelser. Du styrte unna ET, du styrte unna TE, du styrte unna DDE og du styrte unna DE. Godt jobba. Men det du ikke visste er at disse flyvende objektene trenger du for å overleve i preteritumsormehullet. 

C: Hva? Hvorfor det?

P3000: Du har mange spørsmål kaptein Cahill. Fordi ET, TE, DDE og DE er halene du trenger for å snakke i preteritumsormehullet. For å gjøre det enkelt for deg, Cahill, presenterer jeg nå de fire hovedkategoriene av verb i preteritum.

C: Oh my goodness, Pia 3000 datahue, hjelp! Kan du konkretisere dette, vær så snill? Jeg kommer aldri til å huske det her. Jeg har faktisk bare en menneskehjerne.

P3000: Ja, men husker du ikke mentaltreningen som du fikk i NASA, kaptein Cahill?

C: Nei, jeg må innrømme at jeg skulket den for å dra til til Mars med Elon Musk.

P3000: Ok, kaptein. Er du klar for gruppe 1?

C: Erm, ja?

 

Gruppe 1 (-et):

Verb som slutter på 2 konsonanter +e i infinitiv, får endelsen -et i preteritum 

Å skulke - Jeg skulket mentaltreningstimen for å reise til Mars.

Å danse - Jeg danset med Elon Musk på Mars. 

Gruppe 2 (-te):

Verb som slutter på 1 konsonant +e i infinitiv, får endelsen -te i preteritum 

å reise - Jeg reiste inn i ormehullet for 5 minutter siden.

å spise - P3000 spiste USB-kabler til frokost i dag.

Gruppe 3 (-de):

Verb som har i, r, v, g, foran -e i infinitiv, får ofte endelsen -de i preteritum 

Å lage - KC lagde en deilig USB-kabel-salat til P3

Gruppe 4 (-dde):

Verb med én stavelse og som ender på vokal i infinitiv, får ofte endelsen -dde i preteritum 

å ha - Jeg hadde det bedre før du forklarte dette til meg.

P3000: Nå har du ihvertfall fått reglene og regler er viktig, kaptein Cahill.

C: Ja men, du, Pia 3000 når man ikke er den mest intelligente skapningen i universet og man ikke hjerne som er større enn ..

P3000: en peanøtt.

C: Nei, jeg vil påstå at den er litt større enn en peanøtt, men hvis du har en vanlig menneskehjerne så er det sånn at når du skal prate så er det ikke sånn at, da klarer man ikke å huske, var det i, r,v,g før e, er det ikke det?

P3000: Det er helt riktig.

C: Eller at det er en stavelse før e. Man klarer ikke å huske på disse tingene!

P3000: Men, du husket det jo nå?

C: Det er fordi vi akkurat har snakket om det.

P3000: Ja, men du har rett og jeg forstår at regler det tar deg et lite stykke, og det er ikke det som gjør at du snakker et språk flytende. Så jeg skal prøve å hjelpe deg enda mer. Men først,  skriv bak øret at det er 4 grupper og at du ved hjelp av disse 4 gruppene kan identifisere preteritum.

C: Ah, ok Da er jeg med på tur.

P3000: Så det er viktig å vite, selvfølgelig hvordan man lager preteritum, men når du holder på å lære deg norsk og du lytter til folk som snakker norsk hele tiden så kan du ihvertfall forstå at hvis du hører noen som, sier "hadde", så  skjønner du at denne situasjonen, den er i preteritum. Det er det viktigste du trenger akkurat nå.

C: Okei, jeg er fremdeles ombord både bokstavelig talt og billedlig talt, men sprøsmålet mitt til deg da Pia 3000 er  når er det jeg bruker preteritum, da? Jeg skjønner at hvis jeg reiser bakover i tid så handler det om fortid, men kan du gi meg litt mer å gå på?

P3000: Jeg har et godt svar til deg som alltid. Ok, kaptein Cahill: Vi bruker preteritum når vi refererer til en handling som er avsluttet og som refererer til et spesifikt tidspunkt i fortid.

C: Vent litt, det var et veldig Pia 3000 svar. Kan du myke det litt opp for meg. Kan du gjøre det mer menneskelig i forklaringen? Si det en gang til!

P3000: Jeg skal prøve. Så vi bruker preteritum når vi snakker om noe som er ferdig.Vi bruker preteritum når vi snakker om noe som er helt ferdig. Det var det første punktet. Vi bruker preteritum når vi snakker om et spesifikt tidspunkt i fortid. Så det betyr at man foreksempel kan snakke om for tre sekunder siden, for fem minutter siden, i går, i fjor. 

C: Okei, så bare for å sjekke at jeg har skjønt det nå, så er det sånn at jeg bruker preteritum om ting jeg er helt ferdig med. For eksempel: Jeg reiste fra jorda.

P3000: Ja men, Katein Cahill, når? Hvor mange ganger? 

 C: 26. mars 2021. 

P3000: Full setning. 

C: Jeg reiste fra jorda 26. mars 2021. 

P3000: Kan du formulere det på en annen måte? Kan du putte tiden helt først?

C: 26. mars 2021 reiste jeg fra jorda.

P3000: Utmerket. Glimrende. Jeg bøyer meg i stjernestøv.

C: Kult, er jeg ferdig nå?

P3: Nei, selvfølgelig er du ikke ferdig. Holder du ut litt til?

C: Ja, men det er ikke så veldig hyggelig her i dette svartehullet. Det er veldig kaotisk. 

P3000: Så et svart hull heter ikke et svart hull for ingenting. Det er komplekst. Det er sammensatt, og du må tenke på de mange unntakene og reglene for å navigere deg best mulig gjennom ormehullet. Men,  jeg har mer. Du spurte om jeg var ferdig. Vi er ikke ferdig. Her det en aller, aller siste viktig ting som du må vite om.

C: Hva er denne tingen?Jeg er sliten. Det romler i magen min. Jeg er sulten, og det koster meg faktisk ganske mye å være i dette kaoset.

P3000: Ok, la oss oppsummere litt da. Hva husker du fram til nå?

C: Ok, det jeg husker nå er at det er 4 forskjellige kategorier av endelser på verb. Grunnen til at jeg hsuker det er fordi romskipet vårt kræsjet nesten i alle fire og hadde det ikke vært for at jeg klarte å styre unna så hadde vi ikke vært her nå. De fire kategoriene er: et, te, de og ddde.

P3000: Riktig, og hva er også D.D.E?

C: Det er også et norsk band.

P3000: Som synger?

C: Jenter som kommer og jenter som går, er det ikke det?

P3000: Nei. 

C: Er det  Rhumba med Gunn?

P3000: Beklager D.D.E og Bjarne Brøndboe hvis dere hører på.

C: Det er "Rompa mi"!

P3000: Så hvis du etter denne episoden klarer alle verb i preteritum som slutter på dde så har du kommet langt.

C: Grunnen til at dette er viktig er ikke nødvendigvis for at man skal huske detaljene. Det som er viktig er at du skal kunne gjenkjenne, du skal kunne vite at ah, ok det er 4 typer endelser og folksnakker i preteritum.

P3000: Ikke sant? Så når du sitter på trikken, eller toget, eller flyet og du overhører samtalene til de som sitter ved siden deg eller rundt deg, så knips så vet du hvilken tid de snakker i.

C: Det er det første jeg husker. Det andre jeg husker er at man bruker preteritum i ting som har skjedd i fortid og som er ferdig og at du bruker veldig ofte tidsuttrykk sammen med preteritum.

P3000: Kan du gi meg et eksempel?

C: For eksempel bruke preteritum sammen med "i går" eller " for 3 minutter siden, for to minutter siden, for et år siden", altså for + tid + siden. Nå høres jeg ut som Pia 3000.

P3000: Nå høres du ut som meg.

C: Og så var det det tredje, nei, en det er det du skal fortelle meg hva mer jeg må vite om.

P3000: Ikke sant, du spurte om vi snart var ferdige og det er vi ikke. Nå kommer det mer. Ok, kaptein Cahill. Hør her nå. Nå skal du høre her, det er veldig mange vanlige verb som bruker mye og ofte som bryter alle regler og som skaper kaos i systemet.

C: Som ikke det var kaos nok fra før?

P3000: Så nå har snaket om alle reglene nå forteller jeg deg Kaptein Cahill. Det er veldig mange verb vi bruker som bare bryter alle regler. Disse verbene er som oftest de vi bruker mest.Jeg har et spørsmål til deg. Vil du høre noenav disse verbene? De er faktisk ganske sexy å høre på.

C: Oj, og dette sier en datamaskin.. Ok. Nå er jeg spent.

Fikk, gikk, lå, så, drakk, trakk, sprakk, brakk, bet, het, visste, fløy, gråt, hjalp, kom, dro

C: Ja, faktisk det var litt rart, men vakkert på samme tid.

Så da har vi kokt det ned til tre viktige huskeregler for bruk av preteritum på norsk:

 

  1. Endelser er viktig, men det finnes mange uregelmessige verb. Vil du virkelig mestre dette, anbefaler vi deg til å gå inn på lingu.com og øv til hodet ditt eksploderer.
  2. Preteritum og noen bestemte tidsuttrykk lever i et hett kjærlighetsforhold. De er besatt av hverandre! Tidsuttrykkene er for+siden, feks for 3 minutter siden, i går, i fjor, i forrige uke og subjunksjonen DA. Disse brukes KUN i preteritum, så det er lurt å lage setninger der du kombinerer de frekvente verbene og tidsuttrykkene.
  3. Få på deg analytikerhatten, se på verbene som beskriver alt det du gjør i løpet av en dag. Skriv ned verbene, se om du finner et mønster, si dem høyt mange ganger, syng dem og Kaptein Cahill og Pia 3000 vil ha verb fra deg, så send en lydfil til oss i Norskpodden.

 

 

 

 

Would you like to learn more Norwegian?

Sign up today and learn Norwegian with our game-based online language course «Samanehs reise», from beginner level to fluent speaker!

NOK 399 per måned

Explore

Single Player Norwegian course

Camilla Cahill

Camilla Cahill
26 Apr, 2021

Comments