Tilbake

Slå opp i ordboken!

De beste ordbøkene for deg som lærer norsk

Hva gjør du når du leser en tekst og du finner et ord du ikke forstår? Eller helt vet hva betyr? Bruker du ordbok? Google? Ber du noen om hjelp? Norskbloggen viser deg noen av ordbøkene du kan finne - i bokhandlene og på nett.

Slå opp i ordboken! - De beste ordbøkene for deg som lærer norsk

Hva slags ordbok trenger du? 

Trenger du raskt å finne ut betydningen?

Leter du etter synonymer? Vil du se hvordan ordet brukes? Vil du se hvor vanlig ordet er?

Eller er du ganske flink i norsk og er på jakt etter en  lang artikkel om et emne?

Det finnes mange forskjellige typer ordbøker, og det er viktig at du finner en (eller flere!) som passer for ditt bruk. Ordbøker er nesten som klær, de må passe til den som skal bruke dem og hva de skal brukes til.

 

Ordbøker på nett

NAOB.no

NYHET! Det Norske Akademis OrdBok ble lansert i januar 2018.

Den er altsa helt fersk! Dette er den største ordboken som finnes på norsk, og har over 225.000 ord. Alle ordene har referanse fra norsk litteratur.
 

Bokmålsordboka

Har vært på nett en stund , og kanskje har du allerede brukt den. Det kan du fortsette med.

Dukan også laste ned bokmålsordboka som app.

 

Nynorskordboka

Er for deg som lærer og bruker nynorsk. En enda større nettordbok på nynorsk er Norsk ordbok men den er ikke helt ferdig enda.

 

Hva med Google?

Google er en bra begynnelse. Faktisk er det slik at de som lager ordbøker bruker Google Translate for å finne ut hvordan og hvor ofte ordene blir brukt. Men på lang sikt trenger du mer.

En ordbok laget av fagfolk vil hjelpe deg å forstå mer om ord.

 

Daglig påfyll med ord

Det er mange meninger om hvor fort man kan lære  nye ord. Det varierer jo også fra  person til person. De fleste voksne kan lære og huske godt 5-10 nye ord om dagen, kanskje flere. Hvis ordene er viktige for deg, eller de ligner på andre ord du kan blir det lettere.

 

Ulike typer ordbøker

Har du ord som kan uttrykke det du tenker, føler og mener, har du også en god mulighet for å dele “hvem du er”med resten av verden - ihvertfall den delen av verden som snakker norsk! Derfor anbefaler vi at du lærer deg og bruker nye ord hele tiden!

Nedenfor finner du en liste over ulike typer ordbøker.

Vi håper den vil  hjelpe deg å finne DIN ordbok!

 

Parlør (parlour) eller lommeordbok (pocket dictionary)

En liten, hendig reiseordbok for turister. Men den er ikke så god å bruke i et land du faktisk skal bo. Du trenger flere ord og da er det bedre å kjøpe noe litt større...

 

Håndordbok  -  ett-binds ordbok (one volume dictionary)

Når du begynner på et språk vil vi anbefale å kjøpe en ett-binds ordbok.

På norsk kan dette være Bokmålsordboka eller Tanums store rettskrivningsordbok. Skriver du nynorsk, bør du kjøpe Nynorskordboka.

 

Engelsk-norsk / Norsk-engelsk ordbok

Hvis du lærer deg norsk med engelsk som støttespråk (det gjør de fleste av Lingus studenter) er det veldig nyttig å ha en stor, god ordbok som går begge veier. En slik ordbok er en god investering for deg som skal utvikle et godt språk over mange år.

Engelsk - norsk blå ordbok er den mest brukte.
 

Fagordbok

Det finnes mange ordbøker for folk i spesielle yrker: teknisk ordbok, økonomisk ordbok, medisinsk ordbok, juridisk ordbok osv. Det er veldig viktig at du kan de norske ordene for det du holder på med i yrket ditt, så investér i en fagordbok for ditt felt!
 

Rettskrivningsordbok

Hvis du bare vil vite hvordan man staver et ord kan du bruke en rettskrivningsordbok.Der står det stort sett bare et ord, og hvordan det kan staves og bøyes (mange ganger er det flere muligheter som er lov.)  

 

Ordliste

En ordliste er bare en tynn ordbok, med et utvalg av ord som for eksempel er vanlig for skoleelever eller norskstudenter. For deg som lærer norsk kan det være fint å bruke en frekvensordliste for å se om du kan de vanligste ordene på norsk. Frekvensordlister lages og brukes mest av forskere.

 

Synonymordbok

Hvis du ønsker å variére språket ditt, kan du bruke en synonymordbok for å finne andre ord som betyr omtrent det samme.

 

Andre typer ordbøker

Rimordbøker for de som skriver dikt og sanger, kryssordbøker for de som liker å løsekryssord, slangordbøker for de som ikke vil dumme seg ut overfor barna, illustrerte ordbøker og barneordbøker. De fleste er tradisjonelle papirbøker og finnes ikke på nett,

 

Lykke til med ordlæringen!

Har du lyst til å lære mer norsk?

Meld deg på i dag og lær norsk på nettet med vårt spillbaserte språkkurs «Samanehs reise», fra nybegynnernivå til flytende nivå!

399 kr per måned

Se våre kurs

Single Player Norwegian course

Yngvil Vatn Guttu

Yngvil Vatn Guttu
30. jan 2018

Kommentarer