Back

Å være hissig på grøten

Hva betyr det egentlig?

Idioms are always something special about any language; they build up some distinctive features which differ from one language from another. What is more, idioms reflect certain cultural reflections and depict the national character. This week is about the expression " å være hissig på grøten."

Det første uttrykket er "hissig på grøten - å være hissig på grøten".

Er det et vanlig uttrykk?, tenkte jeg. Jeg må høre med mine kollegaer. Så den første jeg spurte var Sissel.

Sissel: Det har jeg aldri hørt. Men det jeg tenker på er det er noen som oppfører seg som om de var veldig sultne litt sånn "Hangry" (Hungry+Angry).

Ja, det er jo slettes ikke dumt, altså du er så sulten at du blir sint. Hissig på grøten, ja det er det jo absolutt. Det er jo god grunn til å være hangry, det. Men jeg tenkte jeg skulle dobbeltsjekke, så jeg hørte med en kollega til. Jeg spurte Beate.

B:Hissig på grøten? Nei, jeg vet ikke. Jeg har aldri brukt det.

C:Har du aldri hørt det før?

B: Jeg har hørt det. Jeg vet at hissig betyr sint eller irritert.

C:I hvilke situasjoner tror du man kan bruke det?

B:At du er litt stressa, kanskje?

Heller ikke Beate visste hva "å være hissig på grøten" betød, og det er satte jo meg en liten clinch, men i alle dager,hva betyr det uttrykket å være hissig på grøten? Tilfeldigvis hadde jeg både mikrofon og telefon i nærheten av meg en morgen, og da spurte jeg datteren min om kanskje hun hadde hørt hva å være hissig på grøten betyr.

C:Har du hørt om uttrykket å være hissig på grøten, Lucy?

L:Nei det har jeg ikke.

C:Hva tror du det kan bety?

L:Å være veldig sint?

C: Men, hissig på grøten liksom, hva tror du det betyr?

L:Jeg vet ikke, kanskje man ikke liker grøten og så blir man sur fordi man får grøt?

Ja, det er også en mulighet, at man er veldig irritert fordi man får grøt. Så da sto jeg altså med to alternativer 1) å være hissig på grøten betyr at man er Hangry eller 2)at å være hissig på grøten betyr at man er sur fordi man har fått grøt. Jeg hadde fremdeles ikke funnet ut av dette, så tenkte at jeg måtte gå til Ingrid da og høre med Ingrid om kanskje hun visste hva å være hissig på grøten betyr.

I: Hissig på grøten? Jeg har aldri hørt om hissig på grøten.

C: Er det sant? Men hva tror du det betyr da?

I: Hissig på grøten, det betyr sikkert, altså det er jo hissig på grøten.... Ah, hissig på grøten. Oi, sint på noe som ikke kan gjøres noe med, eller noe som er utenfor din kontroll?

C:Eller ivrig? Hva tror du om ivrig? I: Ivrig på grøten?

C: Ja, at du er litt sånn hissig.

I:Ah, hissig sånn at du er energisk, at du er litt på, liksom? Oi!

C:Du ville aldri brukt det uttrykket?

I: Jeg hadde aldri brukt det! Jeg liker uttrykk og bruker uttrykk, ja rare uttrykk, men hissig på grøten har jeg aldri hørt.

Fremdeles ikke noe nærmere, altså. Ingrid hadde heller ikke hørt om uttrykket. Men, så rart? Grøt, er ikke det en sentral matrett i norsk kulturhistorie, og er ikke å være hissig...Det er bare en liten setning, å være hissig er et bittelite uttrykk, å være hissig på grøten, i alle dager! Hvor vanskelig kan dette være? Så da spurte jeg min mann om kanskje han visste hva det betyr.

C:Har du hørt uttrykket å være hissig på grøten før?

J: Ja.

C:Hva betyr det?

J:Det betyr at du er veldig utålmodig og kanskje handler litt overilt i situasjonen.

C: Er det en positiv eller en negativ ting?

J: Det kan kanskje være begge deler? Jeg tror det kommer litt an på konteksten det brukes i.

C:Kan du gi et eksempel på en måte å bruke utrykket på?

J: For eksempel hvis du har en medarbeidarar som er altfor tidlig ute med å gjøre mer enn det han skal og kanskje å gjøre litt feil så kan du han er altfor hissig på grøten.

Aha! Endelig noen som skjønte hva uttrykket betød, tenkte jeg. Så da var det med andre ord ikke sånn at å være hissig på grøten betyr at man hangry eller sint på grøten. Men heller betyr at du har så infernalskt lyst på grøten, du er så ivrig at du bare kaster deg over den, med uante konsekvenser.

Det er to viktige ord her: hissig og grøt.

La oss begynne med grøt. Grøt er en sentral matrett i norsk kultur og historie. Nordmenn har spist grøt siden tidenes morgen. Det finnes utallige mange ulike varianter av grøt med ulike ingredienser og det spises både til hverdags og til fest, til bryllup og begravelser.

Hissig er det andre ordet og hissig forbinder vi som regel med å være sint. Hvis du er hissig så er du brå. Du er oppspilt. Du er oppjaget, gjerne litt stressa. Men det finnes en litt sjeldnere bruk av hissig, og det er når du er opphisset, når du når du vil noe veldig sterkt og når du er veldig engasjert.

Å si at noen er hissig på grøten er ikke et kompliment, langt derifra. Du beskriver en person som er så fokusert på å oppnå målet sitt at de ikke får med seg alt det gode i den opplevelsen og som regel så blir resultatet veldig dårlig. Så å si at noen er hissig på grøten, beskriver en glupsk, overilt, altfor engasjert person som som ikke tar seg tid til å nyte øyeblikket.

Would you like to learn more Norwegian?

Sign up today and learn Norwegian with our game-based online language course «Samanehs reise», from beginner level to fluent speaker!

NOK 399 per måned

Explore

Single Player Norwegian course

Camilla Cahill

Camilla Cahill
25 Sep, 2020

Comments