Back

Godt nytt språkår!

Tips på hvordan du skal klare dine språkmål i 2020

Begynnelsen på det nye året er en perfekt anledning til å lage deg noen gode språkmål. I denne episoden deler vi noen tips om hvordan du kan oppnå dem på best mulig måte.

Godt nytt år dere!

Siden det er et splitter nytt år, så skal vi snakke om nyttårsforsetter. Hva er det og har du mange nyttårsforsetter?

Et nyttårsforsett er et ønske, eller et mål, eller en plan for det nye året. Det kan være at du har lyst å begynne med noe nytt, slutte å gjøre noe, eller at du lyst å kutte uvaner eller etablere nye vaner. Det kan være at du vil øke en ønsket aktivitet eller å minske en uønsket aktivitet for å gi deg selv en høyere livskvalitet.

Ja, det er det vi alle sammen vil er det ikke det, å ha bedre liv, få mer ut av livene våre, nyte mer og streve mindre?

Blant de mest populære nyttårsforsettene, så er det å spise sunnere eller å spise mindre, eller å slanke seg, eller å lese mer, studere hardere, drikke mindre, drikke mer, røyke mindre, slutte å røyke, kutte ut godteri, trene hardere, se på mindre TV, være god mot medmennesker, jobbe mer, jobbe mindre, spare mer eller rett og slett bli en mer bevisst forbruker.    

Men for dere som lytter på, regner jeg med at dere har noen saftige nyttårsforsetter for 2020 som har med norsk å gjøre. Om du trenger inspirasjon til det nye perfekte nyttårsforsettet ditt har du kommet til riktig sted.  Å bli enda bedre i norsk bør være målet for dette året.

Hvorfor?

Jo, fordi det gir deg superkrefter. Du vil bli enda mer selvsikker. Reising og interaksjon med nordmenn vil bli enda morsommere, og ikke minst så vil du bli enda mer ettertraktet når du søker jobb og kanskje vil du tjene enda mer penger.

Viktigst av alt, så vil du føle deg bedre. Hvordan du føler deg har veldig mye med hva du faktisk får til her i livet. Kom igjen, ha energi.Dette får du til. Det her går bra!

 

Tips nr 1: Være spesifikk:   

Vær spesifikk! Å si at du ønsker å bli flinkere i norsk, er kjempebra, men det vil være enda bedre om du kom med et mer spesifikt mål enn som så. Gode mål gir gode resultater. Det er fint om du forsikrer deg om at du har et helt spesifikt mål som du kan bryte ned i litt mindre steg på veien. Kanskje er det sånn at du ønsker å se en norsk film uten undertekst, eller å lese en hel bok uten å bruke ordbok, eller å reise til Voss for å bestille Smalahove? Det er veldig kult. Det er å være spesifikk.

 

Tips Nr 2 :Velg din beste læringsmetode.

Det er hundrevis av forskjellige måter du kan forbedre norsken din på. Du kan boltre deg i ulike måter å bruke og forstå og forbedre norsken din. Men du må velge den som funker for deg. Det er hundrevis av verktøy og måter du kan gjøre det på. Det er lydfiler podkaster, app'er, reiser eller kurs som tilbys. Vær nøye med å velge den metoden som passer deg best.

 

Tips nr 3: Vær realistisk.

Da mener jeg ikke at du skal psyke deg selv ut før du i det hele tatt begynner, men du må være realistisk. Du må tenke på hva du kan få til og  hvor mye tid du har og hva du faktisk rekker å gjøre i løpet av en dag.  Da er det greit at du ikke setter deg for høye mål for da blir du veldig sliten, og så blir du irritert og så blir det demotivert.

Jeg vil ikke være en party pooper, men du vil ikke bli flytende i norsk på en uke, du vil ikke bli flytende i norks på en måned. Du kan oppnå mange ting på kort tid hvis du jobber fokusert og hvis du gir deg selv muligheten til å tenke godt over hva det er du får til med den tiden du har tilgjengelig.

 

Tips nr 4: Vær forberedt på nedturer:

Ok, denne er litt vanskelig, men jeg må preppe deg på hva du kan møte. Tips nr 4 er rett og slett at du må forberede deg på noen nedturer på veien. De kommer. Det vil være dager og kanskje til og med uker hvor du ikke har det gøy med å lære norsk. Det kan være dager hvor du er super opptatt med andre ting, og med andre fokusområder i livet. For det er jo faktisk ikke sånn at du bare har all tid tilgjengelig til å lære deg norsk! Ikke mist motet eller gi opp planene av den grunn. Det kan være perioder hvor norsk grammatikk er det siste du har lyst til å tenke på og så blir du helt psyket ut og så føler du deg liten og dum. Ordene, de lander feil i munnen på deg, og så stokker du om på alt og så blir alt bare tull. Ja, de dagene, de kommer. Det viktige da er å bare huske på at "this Too shall pass"  Det er perioder, det er faser, det er sånn som det er ellers i livet. Du vil møte oppturer og nedturer i språklæringsprosessen.

 

Tips nr 5: Test progresjonen din.

Selv om prøver og tester ikke alltid er like morsomt, så er det et viktig verktøy for å holde et øye med hva du har oppnådd. Det finnes mange måter du kan gjøre det på. Kanskje den tøffeste og barskeste måten å gjøre det på er å ta norskprøven.Den er tøff, men den behøver absolutt ikke å være det hvis du har valgt riktig prøve til riktig nivå og at du har øvd mye, så du er trygg. Om du ikke lyst til å ta norskprøven finnes det mange andre måter du kan teste deg selv på.  Her gjelder det å være kreativ. Du kan for eksempel se en hel film på norsk uten å ha med undertitler. Du kan for eksempel teste deg på å lese en artikkel i norsk avis. Du kan for eksempel bestemme deg for at du skal bare prate norsk en hel dag med dine norske kolleger og se hvordan de reagerer og se hvordan du klarer deg.  Du kan kaste deg på et tog til et annet spennende sted i Norge og så kan du bestemme deg for at du skal prate med minst tre personer på togturen og at du skal prøve å holde en samtale gående i minst fem minutter. Det lar seg gjøre, alt er mulig. Det viktigste er å krype littegrann utenfor komfortsonen og samtidig ha det litt gøy. Kom igjen, se hva du får til!

 

Tips nummer 6. Fortell andre om målene dine.

Fortell andre personer, engasjer og involver andre mennesker i de målene du har for i år. Fortell dem hva du har lyst til å gjøre, nei vent litt, ikke hva du har lyst å gjøre, men hva du skal gjøre! Det er en forskjell. Da puster du faktisk liv i ambisjonene dine. Det er som om du gjør dem levende. Det å dele dine planer med andre mennesker har veldig mye å si for om du lykkes med de målene du har eller ikke.

 

OK da vi vært gjennom våre top tips for å hjelpe deg på vei med dine språkmål. Så til slutt så vil jeg gjerne avklare noe. Hvordan er det igjen med nyttår og her er det ett ord eller er det to ord? Er det et sammensatt substantiv, eller er det adjektiv + substantiv.

Ordet nyttår har ifølge bokmålsordboka to betydninger.

Det første er et nytt år for eksempel "godt nytt år".

Det andre er årsskifte " han kommer over nyttår, eller mellom jul og nyttår".

Det er altså riktig å skrive "godt nyttår" og "godt nytt år",  ifølge Språkrådet og ordbøkene.

Would you like to learn more Norwegian?

Sign up today and learn Norwegian with our game-based online language course «Samanehs reise», from beginner level to fluent speaker!

NOK 399 per måned

Explore

Single Player Norwegian course

Camilla Cahill

Camilla Cahill
17 Jan, 2020

Comments

Exercises