Hvordan bestå den muntlige norskprøven på B1/B2 nivå
Your main enemy is not your grammar or vocabulary problems. It’s not your fluency or pronunciation either. All these things are important and the examiner will mark you on them, but the biggest challenge you face is overcoming your nerves and chattering mind. In this week's episode Camilla and Helene talk about the Norwegian oral exam and key factors that can potentially bring you closer to successfully passing your B1/B2 oral exam.
Camilla forteller litt om den muntlige norskprøven:
Oppvarming
Det første som skjer når du skal inn på norskprøve muntlig på B1/B2 nivå er at du skal presentere deg selv. Dette er en oppvarming, og denne oppvarmingen tar ca 3 minutter. Dette er litt som å varme opp stemmen sin. Det er å bli litt trygg og få unna de verste feilene, sånn at du ikke gjør feil når du skal diskutere med den andre kandidaten som er i rommet sammen med deg.
Oppgave A
Så kommer den første oppgaven som vi kaller oppgave A. Nå skal du prate alene. Du skal ikke ha en samtale men du skal prate alene. Her skal du uttrykke synspunkter og meninger. Hva tror du? Hva mener du?Hva tenker du? Hva synes du? Hvor lenge skal du prate? Jo, i ca 2-3 minutter.
Oppgave B
Med oppgave B, den neste oppgaven, så skal du ha en samtale og prate sammen. Dere skal utveksle synspunkter og meninger. Her skal du altså prate med en annen person. Dere skal ha en samtale. Hva må du gjøre da? Du må huske på å stille gode spørsmål og så må du huske på at dette er en samtale og ikke en monolog. Hvor lenge skal dere prate? Dere skal prate sammen i ca 5-7 minutter.
Oppgave C
Så er det oppgave C hvor du skal argumentere alene. I den siste oppgaven så skal du snakke alene i ca. 2-3 minutter. Oi, det er ikke lenge! Da skal du si hva du synes om akkurat den oppgaven du har fått, og så skal du begrunne meningene dine. Og så får du mest sannsynligvis noen oppfølgingsspørsmål til akkurat det temaet du har blitt spurt om. Du får lov til å ta notater hvis du trenger det først.
Etter dette er du ferdig! Da har du pratet i tilsammen 15-20 minutter på norskprøven B1/B2 .
Helene kommer med noen gode anbefalinger til hvordan du skal mestre muntlig prøven:
Tenk på utstråling og karisma!
Du kommer inn i rommet der og du eier rommet, ikke sant? Selvtillit! Hvordan skal du eie prøven? Ved kroppsholdning og smil. Det hjelper alle rundt deg at du husker på å smile og at du har et åpent kroppspråk. Det gjør det lettere, ikke bare for deg selv, men også for de som er rundt deg. Den eksaminatoren og de andre som er på prøven, alle som er i rommet, vil bli påvirket av at du smiler. Å smile reduserer stresshormoner som adrenalin og kortisol, og i tillegg så reduserer det blodtrykket. Da blir du avslappa, ikke sant? Du blir fokusert. Et smil gjør at du oppfattes å være mer kompetent og gir deg økt selvtillit, noe som du så sårt trenger akkurat nå. Det er kommunikasjon i smilet ditt, da er du i gang!
Lytt etter!
En ting som er veldig viktig er at du lytter til spørsmålene. Når du kommer på prøven så er du sikkert veldig opptatt av å snakke, snakke bra og snakke avansert. Men, hallo, hallo, det er viktig å lytte. Hvorfor det? Jo, fordi at du skal svare på en oppgave og hvis du ikke lytter så svarer du feil på oppgaven og dermed går det ikke så bra. Hold deg til hva oppgaven handler om, og for å holde deg til temaet så må du forstå oppgaven. Alt går veldig fort når vi er under press. Man sitter der og svetter, kaldsvetter på hendene, og det vanskelig å fokusere. Men fokuser, lytt og svar. Det er kjempeviktig at du svarer på det du blir spurt om, og at du ikke begynner å ta tak i andre tema og vandrer bort fra problemstillingen til spørsmålet. Gjør du det, så får du et dårligere resultat.
Tenk struktur!
Struktur, folkens, struktur. Du har mange meninger og det er fint, men når du får et spørsmål og du har hørt godt på det spørsmålet og skal besvare spørsmålet, så må du ha struktur. Du må ha en innledning. Du må ha argumenter. Du må ha motargumenter og du må ha eksempler og du må ha en konklusjon. Du husker sikkert fra norskkurset, "fordeler og ulemper", "for det første, for det andre". Du må vise meningen din på en nyansert måte, fremstille den fra flere sider og du må ha struktur. Det er så viktig å ha struktur.
Språket er viktigst!
Språket, ja språket, er det viktigste. Du tar en test i norsk. Du tar en språktest. Ikke glem det. Når du kommer på norskprøven så kommer du til å få noen kompliserte spørsmål. Du får spørsmål om samfunnet, politikk, og kanskje temaer som du vanligvis ikke er vant med i din egen hverdag. Så om du ikke kan akkurat det temaet de spør om så ikke la deg stresse. Ikke la deg vippe av pinnen. Ikke la deg bli psyket ut av temaet. Samle deg sammen og svar, fordi du har alltid noe å svare, og husk at det er språket som er det viktigste. Du blir vurdert på grunnlag av språknivået ditt. De skal finne språknivået ditt og så lenge du svarer noe, så er du hvertfall lenger enn at du ikke sier noe. Slapp av og svar. Selv om språket er det viktigste så er selvfølgelig kunnskap om samfunnet også en del av prøven, men husk nå på at du har gått på norskkurs. Du har hatt samfunnskunnskap og du kan ganske mye. Så lenge du passer på å være forberedt og du studerer det du har lært fra norskkurset og i tillegg følger med i mediene, ser på nyheter, leser aviser og diskuterer ting i kantinen på jobb. Ja, da er du klar.
Bruk det du kan og du har testet ut før.
Ikke prøv på noe nytt nå. Ikke finn opp kruttet på nytt. Du har gått på norskkurs, eller du har lært deg norsk på egen hånd. Uansett, du har studert norsk. Bruk det du har lært. Ikke begynn å konstruere nye setningskonstruksjoner eller prøve deg på uttrykk som du er usikker på betydningen av. Nei, hold deg til det kjente. Det jeg prøver å si til deg er, ikke prøv noe nytt! Fokuser på det du har lært på kurs i å uttrykke deg selv akademisk, som for eksempel, for det første, for det andre, avslutningsvis vil jeg si, etter min mening, det hevdes, også videre. Bruk gjerne akademiske uttrykk, men bruk de du har lært.
Vær aktiv!
Kanskje det viktigste, det er rett og slett at du må være aktiv. Du må være på. Det å ta norskprøven krever ganske mye av deg, både i forberedelser, tid og ikke minst av din økonomi. Jeg tipper at du har brukt penger på både norskkurs og til å melde deg opp til norskprøven. Penger har man respekt for, ikke sant? Så nå skal du ta norskprøven, og du tar det seriøst, så vis det. Det finnes ingen annen tid enn akkurat nå, og nå er du på norskprøven. Hvorfor skal du gjøre det halvveis? Gi jernet! Gå og ta det du vil ha, det er norskprøven B1/B2 nivå. Kjør på. Som vi sier i Stavanger, beine veien, fine været, dette nivået skal du få.
Så det jeg prøver å si her er at du må rett og slett være aktiv og du må vise at dette her kan du. Hvordan skal du vise det? Jo, med å være en utadvendt, selvsikker person. Du må være den beste versjonen av deg selv, den mest pratsomme versjonen av deg selv, og du må glitre (glitre faktisk). Akkurat nå så skal du på norskprøven og du må du må digge det. Du må være den personen som digger småprat. Du må være den personen som elsker en debatt for nå skal du i ilden. Du skal debattere, du skal briljere sosialt, så tenk at du er en skuespiller om du må. Gi alt du har.
Lykke til!
Attachments
Would you like to learn more Norwegian?
Sign up today and learn Norwegian with our game-based online language course «Samanehs reise», from beginner level to fluent speaker!
NOK 399 per måned