Back

Å avslutte samtalen 👋🏻

Del 4 av Småprat på norsk

I den aller siste delen av Småprat på norsk, lærer Petrine mer om hva hun skal si for å "runde av" en samtale.

Vert: Hei igjen, nå er vi her og følger med på Petrine som har mannet seg opp for å nettverke og småprate som en proff, på norsk!

Hun har startet en samtale, hun har holdt samtalen i gang og hun har brukt en rekke forskjellige uttrykk for å vise at hun hører på hva hennes samtale-partner sier. Nå kommer det aller siste steget og det er å avslutte samtalen på en god måte. Psst. Petrine? Kommer du bort hit et øyeblikk?

Petrine kommer bort.

Petrine: Nå er jeg litt sliten. Christel er veldig hyggelig, men jeg tror jeg har lyst til å avslutte samtalen. Jeg må få samlet meg litt før foredraget begynner, men hvordan gjør jeg det på en ok måte? Jeg har ikke lyst til å være uhøflig.

Vert: Alt har en slutt, også samtaler. Ja, enig med deg, Petrine. Hvis du avslutter samtalen på en hyggelig og høflig måte vil det påvirke positivt hva slags inntrykk din samtalepartner blir sittende igjen med, enten samtalen er kort eller lang. Det gjelder å finne den rette måten å gjøre dette på. Veldig ofte er det en helt naturlig avslutning på samtalen og begge parter føler det er riktig å si “ takk for praten”. I sånne situasjoner er det enklest og høfligst å si for eksempel: Takk for en hyggelig samtale og de gode tipsene dine ( hvis du har fått noen gode tips da..)

Eller: Det var hyggelig å prate med deg og lykke til med jobb-prosjektet eller hva enn hen har fortalt deg om.

Eller : Tusen takk for en veldig interessant samtale. Jeg skal definitivt lese den artikkelen du anbefalte.

Petrine: Ja, det høres bra ut. Men hva om det ikke blir en naturlig avslutning? Hva om jeg har lyst til å avslutte samtalen fordi jeg har lyst til å prate med noen andre? Hva om hen som jeg prater med ikke har lyst til å avslutte samtalen? Hva gjør jeg da?

Vert: Skjønner, prøv å gjøre følgende: Prøv å finne et punkt i samtalen der din samtalepartner har fullført et resonnement og kom gjerne med en konklusjon til det hen sier.

For eksempel: Jeg er helt enig med deg i at artikkelen er verdt å lese flere ganger. Det var veldig interessant å høre argumentene fra deg som jobber med dette til daglig

Legg merke til at jeg bruker fortid, Petrine. Da signaliserer jeg at samtalen er avsluttet på en høflig måte. 

Eller så kan du avslutte med å uttrykke håp om noe der har pratet om. For eksempel: “Jeg håper virkelig at du får løst utfordringen med turnover på jobb.”

Eller kom med en oppmuntrende kommentar om det som personen har fortalt deg om som ligger i fremtiden.

“Maldivene høres fantastisk ut." " Jeg får sette i gang og spare penger til ferie til neste år.”

Petrine: Ok, mer det sånn at man ikke trenger å forklare hvorfor man avlsutter samtalen da?

Vert: Jo, jo, men det er litt avhengig av kontekst. Men du har rett, i de fleste tilfeller kan du bare komme med en enkel forklaring på hvorfor du avslutter samtalen.

For eksempel: “Nei, jeg får gå og se etter kollegaen min." " Jeg skulle møte henne fem minutter før foredraget begynner.”

Eller: Det ser ut som om det er litt mindre kø ved buffeten så jeg tror jeg benytter anledningen til å hente med litt mat. Det var hyggelig å treffe deg, Bente, Sigrid eller Kjartan. Takk for praten!

Eller: Det var veldig varmt her inne. Jeg tror jeg må få litt frisk luft før det hele begynner. Takk for praten. Vi ses sikkert igjen i løpet av kvelden!

Eller: Jeg må få tatt en prat med Kenneth før han drar. Men jeg håper vi kan fortsette praten neste gang vi møtes. Det var veldig hyggelig å treffe deg.

Petrine: Ok, bra. For nå er jeg passeferdig. Da tenker jeg at jeg går bort til henne med en gang. Jeg håper jeg ser henne en annen gang. Hun jobber i en annen seksjon enn meg så vi er kolleger og det er flott, men jeg er litt sliten nå!

Vert: Ja, skjønner det. Lykke til, Petrine. Dette går fin-fint!

Petrine går bort til Christel:

Petrine: Hei igjen, du det har vært altså så koselig å prate med deg. Jeg er så skrubbsulten så jeg må rekke snacks bordet før foredraget begynner. Men vi er jo kolleger så kanskje vi ses snart? Det hadde vært helt topp!

Christel: Ja, klart det! Det blir en lang dag på konferansen, men jeg søker deg opp på intranettet så kan vi kanskje ta en lunsj en dag?

Vert: Jepp, Petrine var i storform i dag. Det er ikke alltid sånn. Noen ganger møter man folk man ikke har kjemi med, sånn er det bare. Men småprat er ikke vanskelig! Prøv det du! 

La oss oppsummere: 

  1. Forestill deg at du er ansvarlig for arrangementet og at det er din oppgave å sørge for at flest mulig har det bra. Det hjelper deg til å endre holdning og tørre mer.
  2. Se etter en person som du kunne tenke deg å prate med og som du føler er lett å ta kontakt med
  3. Still noen enkle lukkede spørsmål. Får du napp går du videre. Får du ikke napp prøver du noen andre.
  4. Nå kan du stille litt åpne spørsmål
  5. Vis at du lytter og bekreft med fraser at du henger med på det de sier
  6. Avslutt med noen høflige fraser når du føler at det er riktig å avlsutte

Det er så enkelt som det. Øv masse på det så blir du mindre selvbevisst og det føles mer naturlig ut.

Takk for nå og lykke til!

Would you like to learn more Norwegian?

Sign up today and learn Norwegian with our game-based online language course «Samanehs reise», from beginner level to fluent speaker!

NOK 399 per måned

Explore

Single Player Norwegian course

Camilla Cahill

Camilla Cahill
26 May, 2023

Comments