Back

Fra mørkt til lyst. Hvordan overleve mørketiden! 🕯

Aj karamba, nå er det mørkt! Hør Helene fortelle om hvorfor mørket gjør oss slappe. Lucy synger en sang for deg og forteller om hvordan vi feirer Lucia den 13. desember.

Nå er det virkelig mørkt! Nå blir det veldig tidlig mørkt og se blir det veldig sent lyst. Jeg kjenner at jeg skulle gjerne hatt mye mer energi enn det jeg har. Jeg er trøtt og slapp hele tiden. Er du også sånn? Har du det sånn, du også? Ja, men da har jeg en skikkelig god nyhet til deg! Jeg tenkte jeg skulle krydre hverdagen din med en god nyhet og så tenkte jeg at du skulle bli lett og lys innvendig. Nå snur det!

I dag skal jeg ikke lære deg noen nye idiomatiske uttrykk eller hente noen lærere inn for å snakke om grammatikk eller andre ting som kan hjelp deg til å fungere i det norske samfunnet. Oh no. I dag skal du få lov til å ta littegranne juleferie. Så  skal du bare lytte til folk snakke om hyggelige ting man gjør i julen for å ha det fint her oppe i Norge. 

Det her går bra. Ja, det er et poeng å fokusere på!

Men før vi kommer oss til festen, før vi begynner å kjenne at det rykker i dansefoten eller at vi kjenner oss straks litt lettere og gleder oss litt mer over de morsomme tingene med livet. Før vi kommer di skal vi bare finne ut.. Jeg tenkte jeg skulle snakke med koillegaen min Helene for huner ganske god på det her, om hun kunne fortelle meg litt om hvorfor jeg har det sånn akkurat nå. Hvorfor føler jeg meg litt sånn slapp?

Helene fra Stavanger forteller:

Ja, vi blir jo slappe. Det er flere ting som spiller en rolle her. For det første så er det slik at når det er sommer, bare for å ta det, vår og sommer, så er det behagelig temperatur ute. Man er mer ute, man får aktivitet, så for eksempel hvis man ikke trener til vanlig, så får man jo mindre fysisk aktivitet og dermed blir slappere om vinteren. Så det er en ting, men kanskje den viktigste årsaken er faktisk at det er mørkt!

Mørketiden påvirker oss, og vi går rundt og sier det hele tiden at "ja, mørketiden påvirker oss, det er mørkt," men det er faktisk vitenskap som kan bekrefte at mørket kan gjøre oss slappe og triste. Når man er ute og det kan også til og med være inne at det er dagslys ute, men når øynene møter dagslys og lys, og lyset treffer netthinnen så produseres hormonet serotonin. Serotonin er det som gir også velbehag. Det gir oss glede. Det gir seksuell lyst. Det gir energi til å finne på ting. Det er et kjempepositivt hormon. Så det er da lyset som er viktig for produksjon av dette hormonet. I mørketiden så har vi veldig lite lys og den lille tiden det er lys så er man gjerne på jobb og stirrer inn i pc skjermen. Ellers så har vi melatonin. Melatonin er kanskje kjent for noen, for noen tar gjerne tilskudd eller har tatt tilskudd for søvnproblemer. For melatonin er det stoffet som skilles ut i det du sovner. Melatonin gjør deg trøtt. Melatonin sier egentlig til hjernen din at nå vil jeg sove, nå har jeg behov for søvn. Det produseres ved hjelp av mørke så desto mer mørke, desto mer behov for søvn, og man vil føle trøtthet. Så da mindre lykkefølelse og mer trøtthetsfølelse, rett og slett på grunn av mørket og mangel på lys.

 

Camilla sier: 

Aha, ja da får jeg skylde på hormonproduksjon i kroppen min. Det har mye med saken å gjøre og forklarer litt, eller ganske mye  hvorfor jeg har så lite energi og føler meg litt sånn, ja, ikke sånn som jeg gjorde i sommer i hvert fall. Da trenger du kanskje å vite hva det er du trenger å se frem til til tross for lav serotonin produksjon og ganske høy melatonin produksjon? Ikke sant? Er du klar?

 

Svart senker natten seg

I stall og stue

Solen har gått sin vei,

 skyggene truer

 Inn i vårt mørke hus

Stiger med tente lys,

 Santa Lucia, Santa Lucia.

Camilla: Den sange der gjør meg alltid så glad! I dag skal du få høre hvorfor den sangen er så utrolig viktig for så mange nordmenn. Det har med lys å gjøre og det har emd at nå snur det! Nå kommer det til å bli bedre tider, folkens!

Nå skal vi bare komme oss gjennom desember og så skjer det noe magisk. Lucy skal fortelle oss litt mer om det.

Lucia fra Oslo forteller:

Hei jeg heter Lucy.

Santa Lucia var en modig kvinne i en farlig tid for kristne og sånne som Santa Lucia.

Hun påsto at hun hadde snakket med Gud, og da var det ikke så veldig mange som trodde på henne. Når man ikke trodde på folk så drepte man dem.

Camilla fra Oslo forteller:

Hva, tok de og drepte Lucia?

Lucy spør:

Ja, du kjenner historien?

Camilla spør:

Få høre, hva skjedde?

Lucy forteller:

En dag så ble moren hennes så syk at hun.. vet du hva hun gjorde? Hun sa at Lucia skulle gifte seg, men det ville ikke Lucia. Hun hatet det og ba til gud. Så ble moren hennes frisk, og så begynte hun å tro på gud. Så begynte hun å tenke at “ nei, Lucia skal ikke gifte seg".  Den mannen Lucia skulle egentlig gifte seg med ble kjempesint så han gikk og sladret om at Lucia var kristen. Da gikk de og prøvde å tenne på Lucia og så var det en soldat som tok opp sverdet og hugget av henne hodet. Det var slutten.

Camilla: Usj a meg, tok de og hugget av henne hodet? Så fælt! Så grusomt! Det var en ganske heftig historie. Så hvordan feierer vi Lucia i Norge, Lucy?

Lucy forteller:

Det er flest folk i barnehage og på skole som feirer Lucia. Det vi feirer Lucia med er med lussekatter, som er en type kake, og så feirer vi med å gå i tog. Da synger vi  "Svart senker natten seg," og så deler vi ut lussekatter og synger julesanger. Man koser seg. Det er både gutter og jenter som synger.

Svart senker natten seg

I stall og stue

Solen har gått sin vei,

 skyggene truer

 Inn i vårt mørke hus

Stiger med tente lys,

 Santa Lucia, Santa Lucia.

 

Camilla spør:

Har du hørt om Lussi, søsteren til Lucia?

Lucy forteller:

Nei, det har jeg ikke.

 

Camilla forteller:

Lussi var en  kjempe-skummel dame som var litt gæren, så du måtte passe deg. Du måtte ikke gå ut natt til den 14. desember for da var hun ute og herjet.

 

Lucy spør:

Gjorde hun det?

 

Camilla forteller:

Ja, det er sant!

 

Lucy spør:

Hva gjorde hun da?

 

Camilla forteller:

Lussi var klin-koko, hun.

 

Lucy spør:

Gjør du dette bare for å skremme meg?

 

Camilla forteller:

Nei, det er sant!

 

Camilla forteller

Ifølge folketroen har Lucia en mørk og farlig søster, demonen Lussi. I middelalderen falt årets lengste, og ifølge folketroen, den farligste natta på den 13. desember. Natta ble kalt “Lussi lang natt” og Lussi er en demon-lignende kvinneskikkelse som kommer frem ved solsnu. Det finnes mange forskjellige fortellinger om den mørke Lussi som man gjerne skremte barn med. Men hun var ikke bare grusom, én ting var at Lussi passet på juleforberedelsene. Den 13. desember markerer tradisjonelt begynnelsen på juletiden. Alt grovarbeidet skulle være unnagjort.  Det het seg at Lussi tok seg gjennom pipa for å sjekke at alt var blitt gjort klart.

Og det er grunnen til at man blir ferdig med norskprøven før den 13. desember!

Neida, jeg bare tulla! Om det siste i hvertfall. Det er ikke grunnen til at man blir ferdig med norskprøven før den 13. desember. Vi feirer Lucia fordi det er et slags vendepunkt. Det er et vendepunkt hvor vi markerer en overgang fra mørkt til lyst.Vinterens solsnu markerer den lengst og mørkeste natta. I Norge sier vi at solen snur, men egentlig er det den nordlige enden av jordaksen som begynner å tippe tilbake mot sola. Det vil si vi nærmer oss sola igjen. Veldigenkjelt forklart så beveger vi oss fra mange timer med mørke til færre og færre timer hvor det er mørkt helt til vi kommer til sommeren da det er flere timer med lys enn det er med mørke. Akkurat nå er det det motsatte. Det er flere timer med mørke enn med lys.Men det skal snu om veldig kort.

Om veldig kort tid så erd et den 13. desember. Da kan du feire Lucia og feire at nå snur det. Nå er vi på vei mot lysere tider så er det en annen ting vi kan feire.Det er at vi er nå over halvveis til julaften. Da er det litt ferie og litt avslapning å hente der. Selv om alle de røde dagene (fridager) er lagt til helgen i år. Vi overlever det også. Vi klarer det emste og 2022 ligger foran oss som en uslipt diamant.

Hva skal du fylle det nye året med?

 

Would you like to learn more Norwegian?

Sign up today and learn Norwegian with our game-based online language course «Samanehs reise», from beginner level to fluent speaker!

NOK 399 per måned

Explore

Single Player Norwegian course

Camilla Cahill

Camilla Cahill
10 Dec, 2021

Comments