Back

Hvordan er følelseslivet til nordmenn?

Vi lærer om følelser fra NRKs serie Parterapi

I dagens episode snakker Camilla om følelser hos nordmenn, dialekttrening og en serie du ikke bør gå glipp av! Som alltid bør du, enten i forkant eller etterkant av å lytte, gå inn på Lingu.com for å bygge dine språkmuskler! ⛹️‍♀️

I dagens episode snakker Camilla om følelser hos nordmenn, dialekttrening og en serie du ikke bør gå glipp av!

Som alltid bør du, enten i forkant eller etterkant av å lytte, gå inn på Lingu.com for å bygge dine språkmuskler! ⛹️‍♀️

I episoden finnes lydopptak som er hentet fra serien Parterapi fra NRK.

 

Transkripsjon

Er du keen på å trene på dialekter?

Ja, jeg tenker det gjelder alltid.

Er du keen på å trene dialekter samtidig som du lærer om følelser på norsk?

Mmhhmm.

Er du keen på å trene dialekter, lære om følelser på norsk samtidig som du får avkreftet myten om at nordmenn er følelsesmessig forstoppa? 

Ooo, den var ny!

Ja, hvis du er keen på å trene dialekter, lære om følelser på norsk og få avkreftet myten om at nordmenn er følelsesmessig forstoppa da synes jeg du skal lytte til dagens episode.

 

Følelser. 

Ok, la oss bare tenke litt på hva følelser er. Så vil jeg at du skal tenke på norsk og så skal du se hvor mange ord du har som du kan bruke for å beskrive hva følelser er. Du får nøyaktig fem sekunder, og vær så god!

 

Har du fått tenkt deg litt om? Har du nok ord for å beskrive hva følelser er?

 

Følelser, det er viktige signalsystemer. Følelser, de er er viktige fordi de sier noe om hvordan du har det med deg selv, hvordan du har det med menneskene rundt deg, og aller viktigst; de sier noe om hva du trenger. Fordi alle følelser er knyttet til et behov. Så en følelse er hjernen og kroppens reaksjon på at noe som oppleves viktig for deg har skjedd, og at du trenger å gjøre noe med det.

 

Det kan være alt fra en følelse av sult. Jeg har et behov = Kroppen min sier ifra om at den vil spise. 

Så er det andre type følelser, for eksempel: det kan være kjærlighet. Jeg føler kjærlighet. Det er hjernen min som forteller meg at jeg trenger å få en klem, for eksempel. 

Eller jeg kan føle frykt fordi jeg er i en farlig situasjon. Kroppen min vil fortelle meg at nå må du ut av den situasjonen så fort som mulig. Derfor kjenner jeg på følelsen av frykt som stimulerer meg til å ville rømme og fjerne meg fra den situasjonen.  

Følelser, de er små alarmer. De er små varselssignaler, små varsler om ting vi trenger å bli gjort oppmerksomme på for en eller annen grunn. Så vi harbåde  fysiske og vi har psykiske følelser.

 

Så kan man så kan man sortere følelser i to ulike grupper.  Du kan snakke om positive følelser, og så kan du snakke om uten negative følelser. Det er litt avhengig av kontekst kanskje, men stort sett tenker jeg at glede og interesse og kjærlighet, det er positive følelser. Mens skam, misunnelse, frykt, sinne og frustrasjon er gjerne negative følelser. 

Så har vi noe annet som er interessant. Vi har primærfølelser og sekundærfølelser. Primærfølelser, det er hovedfølelsene dine, men hver av primærfølelsene kan lede til at du føler sekundærfølelser som da er en direkte reaksjon på primærfølelsene dine. 

Hvis du føler kjærlighet, for eksempel så kan det lede til følelser som søvnløshet, forvirrethet, flauhet, anspenthet. Fordi jeg føler veldig mye kjærlighet så kan jeg bli forvirret, spent, anspent og kan bli søvnløs. Det er mange sekundær-følelser som oppstår i kjølvannet av primærfølelsen min.

 

Så det var primær- og sekundærfølelser, fysiske og psykiske følelser og positive og negative følelser.

 

Ok, du lurer på dette her med dialekt.. Det kommer! Det kommer snart!  Hold ut! Gi meg et par minutter til.

 

Nå skal vi over på dette med nordmenn og følelser. Hva er det du assosierer med nordmenn når det gjelder følelser? Er nordmenn, ifølge deg, følelsesvarme eller er de følelseskalde? Hva tror du? Hva mener du? Hva tenker du? Hva synes du, egentlig?

 

Jeg sjekket det litt på nettet. Ifølge de fleste artikler jeg fant på nettet som hadde med temaet «nordmenn og følelser» å gjøre så var det egentlig litt lite sympatiske ting som ble skrevet. Det var en som snakket om a nordmenn var Nordens svar på emosjonelle neandertalere! Det var en del andre artikler som jeg leste som var lange lister med alle de rare måtene nordmenn oppfører seg på som gjør at man tenker at de ikke har et følelsesliv i det hele tatt, eller at de ikke skjønner sosiale spilleregler, sånn som det gjøres i andre land. Det er litt rart å lese. Det var det  Men så tenker jeg at det er veldig feil og egentlig en veldig overfladisk forståelse av nordmenn, sånn generelt da, selv om en generalisering er en generalisering. Som regel så er det veldig feil!

 

Det er masse følelser å hente, for å generalisere veldig, hos nordmenn!  Det er en hel haug med kompliserte, fine, rare, litt stygge og litt absurde følelser å hente hos nordmenn. De er på ingen måte fjernet fra menneskeheten slik som nettet skulle få deg til å tro. Hvis du drar fra ditt land, der hvor du kjenner de sosiale reglene til et nytt land, må du regne med at du må du må omskoleres litt. Du må tenke litt annerledes. 

Da tenkte jeg veldig på hvordan jeg skulle presentere min teori her på Norskpodden på en god og overbevisende måte.  Så tenkte jeg på at det kom til å bli kjempe komplisert å få masse mennesker til å komme opp hit og dele sine innerste tanker, fortrolig med meg. Tenk all den tiden jeg må bruke på klippe lyden og så tenkte jeg, vet du hva da kommer jeg aldri til å bli ferdig med denne episoden. Det tror jeg ikke at jeg klarer!

 

Da tenkte jeg på noe som får meg til å le mye og ofte, og som jeg synes er utrolig fint! Det er en norsk serie som denne episoden er viet til å reklamere for. Og jeg tenker at du trenger absolutt få med deg denne serien! Grunnen til at det du trenger å få med deg denne serien er at du trenger å se nordmenn som helstøpte, tredimensjonale individer med et utrolig innfløkt følelsesliv.

 

Serien heter "Parterapi" og du kan finne den på NRK sine nettsider. Den handler om ulike par som oppsøker hjelp hos en terapeut for å kunne fungere bedre i forholdet.  Det er en skuespiller som heter Kevin Vågenes som alltid spiller én i paret, om det er mannen eller om det er kvinnen. Det varierer det er forskjellig fra gang til gang. Hver episode varer i cirka 15 minutter og så er det ulike temaer som de snakker om.

 

Så den første grunnen til at det er så varmt anbefaler denne serien er fordi at den gir deg som ser på et innblikk i akkurat hvilket sinnrike, komplekse og super-lada følelsesmennesker, sånn generelt sett, nordmenn er. Den  avkrefter så til de grader teorien om at det er «flatline" følelsesliv å hente hos nordmenn. Det er den første grunnen.

 

Den andre grunnen er fordi det er så mange ulike dialekter representert hos karakterene. Så dette vil gi deg som er på jakt etter dialekttrening helt enestående dialekttrening! Serien er alltid med tekster så hvis du ikke forstår hva som blir sagt så kan du lese undertitlene.

 

Den tredje grunnen til at jeg anbefaler denne serien er fordi at den er fantastisk morsom! Siden vi snakker om følelser som selve urkraften som driver deg, meg og oss alle til å ville kommunisere så er det både lurt og fint å kunne le mens du lærer!  Så bare tenk på det sånn at det er veldig underholdende, men så åpner det opp og knar og masserer hjernen din for mer jeg språklæring samtidig som du ler og undres over hvor merkelig følelsesladede nordmenn er.

 

Men den viktigste grunnen til at jeg reklamerer for denne serien er at jeg synes det er viktig at du vet at den litt for enkle generaliseringen om at nordmenn ikke har følelser, gjør deg ingen tjenester. Det fremmedgjør deg, og det fremmedgjør menneskene som snakker det språket som du akkurat nå holder på å lære deg. Det er egentlig veldig platt, flatt fantasiløst og frarøver deg muligheten til å se nordmenn på lik linje med andre folkeslag som nettopp... mennesker!

 

Bruk heller energien på positive aktiviteter som løfter deg opp slik at du kan føle mestring! Da kan du gå en på www.Lingu.com og gjøre så mange oppgaver du bare greier sånn at det grammatikken sitter i ryggmargen. Det er en veldig konstruktiv måte å kanalisere energien  på! Ikke bruk det på negative ting som å si at nordmenn er sånn og sånn, er i hvert fall mitt tips. Det er for kjedelig og for generaliserende!

Would you like to learn more Norwegian?

Sign up today and learn Norwegian with our game-based online language course «Samanehs reise», from beginner level to fluent speaker!

NOK 399 per måned

Explore

Single Player Norwegian course

Camilla Cahill

Camilla Cahill
15 Oct, 2021

Comments