Hvordan søke jobb i Norge.
All you need to know about applying for a job in Norway.
Saira Khursheed talks about what you need to think about when it comes to applying for a job in Norway. Saira has extensive experience guiding foreigners through the process of finding work in Norway, and this episode takes you through all the steps, from looking for work, writing an application and resume, and the much anticipated interview.
Camilla: Hei Saira, kan ikke du fortelle litt om deg selv?
Saira: Ja, jeg har jo da jobbet med norskopplæring for arbeidsinnvandrere og flyktninger. En av de tingene jeg mener som er så viktig for å kunne lære seg språket er jo da å være en del av samfunnet og jobb er en så viktig del av livet vårt at jeg har faktisk jobba en god del med arbeidsmarkedsopplæring for andre som har lyst å komme seg ut i jobb!
Camilla: Hva er viktig å tenke på når du skal søke jobb i Norge?
Saira: Jeg tenker det er ganske mange ting å tenke på her, ikke sant? Her må du faktisk tenke på, for det første må du tenke på hva slags type jobb du vil ha. Du må og tenke på om det er den jobben du vil ha og om den passer til din din kompetanse. Mestrer du denne den jobben? Er dette en jobb som du faktisk vil kunne ha glede av å gå til hver dag? Jeg tror det er veldig viktig her. Spesielt hvis du ikke er fra Norge så tenker jeg at det er veldig viktig at du har kjennskap til norsk arbeidskultur. Nettopp dette med hvordan du kan søke på de ulike stillingene, ikke sant? Det er mange ting å tenke på. Skal man møte opp personlig? Skal man sende åpen CV eller søknad? Skal man registrere seg i databasen? Skal man sende CV bare på nett? Det er mange ting å tenke på her.
Camilla: Er det veldig vanskelig å få seg jobb her i Norge?
Saira: For mange så kan det være veldig vanskelig å få seg jobb, og jeg tenker at det spesielt vanskelig for folk som kommer fra andre land, om de har utdannelse eller ikke, så kan det kanskje være språk. Det kan være lite kunnskap om arbeidskulturen, eller at de rett og slett søker på jobber som de ikke er kvalifiserte til. Så må det også sies at folk som er både født og oppvokst i Norge kan også oppleve at det er vanskelig å få seg jobb. Det er mange ulike grunner for det. Det er ikke alltid at det er sånn at hvis ikke du kan norsk så er det vanskelig å få seg jobb. Det kan være for eksempel at det er veldig trangt om beinet på arbeidsmarkedet, det vil si at det flere som søker på den samme jobben. Det er nettopp derfor det er så viktig at du skiller deg ut. Det jeg ville ha begynt med var å sette deg litt inn i arbeidsmarked statistikken og se hvordan det ligger an akkurat nå. Se hvor mange jobber som er tilgjengelige, og om du burde kanskje tenke på å søke på andre type jobber, eller om det er en annen måte å få den jobben du ønsker deg.
Jeg har jo hørt historier om folk som tenker, "kanskje det kunne hjulpet meg hvis jeg byttet navn, for da ville jeg kanskje bli kalt inn til intervju?" Det har faktisk skjedd, noen har faktisk byttet navn også har de blitt kalt inn til intervju. Men, jeg tenker at er det virkelig det som må til for å få en jobb? Og så tenker jeg at vil du virkelig ha en jobb hvis det er det som må til? Må du liksom bytte ditt eget navn for å komme deg inn til intervju? Hva tenker du ,Camilla? Har du hørt dette før?
Camilla: Ja, det har jeg hørt om. Jeg kjenner flere som faktisk har opplevd å sende inn veldig mange søknader, og at de lurer på om kanskje det har noe med etternavn å gjøre. Jeg har selv et utenlandsk etternavn, uten at jeg har tenkt så mye på om det har gitt meg problemer når jeg skulle søke jobb. Men det jeg tenker til det du sier er at ja, det er et problem. Men, Norge er også et flerkulturelt land, og det betyr at det er jo mer normalt med utenlandske navn nå enn det det var før. Det har vært en stor utvikling.
Saira: Det har det. Du kan og si at det er jo mange norske bedrifter nå som også samarbeider med bedrifter i utlandet, og da kan jo faktisk det å være flerspråklig være en ressurs nå så jeg tenker at det derfor er det kanskje litt viktigere å få fram at du er flerkulturell og flerspråklig og se på deg selv som en ressurs.
Veldig mange kommer fra andre land i voksen alder og da har de kanskje arbeidserfaringer fra utlandet, men ingen arbeidserfaring fra Norge. Jeg tenker at det å ha noe arbeidserfaring fra Norge kan av og til bety mye mer enn den arbeidserfaringen du har med deg fra utlandet. Derfor tenker jeg at uansett hva slags type jobb du har hatt i Norge, mens du studerte eller mens du lærte norsk, få det fram selv om det ikke er relevant til den jobben du søker på.
Jeg kan fortelle at jeg hadde ei som kom fra et annet land og som tok master i Norge og lærte seg norsk også jobbet hun Burger King mens hun lærte seg norsk. Denne erfaringen hadde hun ikke hun lyst til å ha med på CV-en sin når hun søkte på jobber som ingeniør for hun mente det var bare litt flaut. For hvorfor jobbet hun på Burger King? Men jeg tenker at det her i Norge så ville faktisk en norsk arbeidsgiver kanskje ha satt pris på på denne erfaringen. For det viser at du faktisk har en relasjon og har en arbeidserfaring fra Norge som betyr veldig mye. Og det viser kanskje at du også har innsikt i norsk arbeidskultur, sånn at man slipper pinlige misforståelser, eller ting som kan være annerledes fra land til land da. Jeg tenker at det er viktig å få med deg alt det du har gjort i Norge. Det betyr veldig mye.
Camilla: Hvor er det man kan finne jobber i Norge?
Saira: Ja, du har vel sikkert hørt om Finn.no og Nav.no, ikke sant? Men det finnes faktisk andre nettsider, som for eksempel Jobbnorge.no, men også bemanningsbyråer som Adecco eller Manpower. Det er ikke alltid at alle jobbene blir utlyst. Da tenker jeg, gå inn og sjekk hos bedriften. For veldig mange ganger så står det at de tar imot åpen CV og søknad uten at de lyser ut en stilling, og når de trenger folk så går de inn i den databasen og oppsøker de folka som har lagt inn sin CV og søknad.
Camilla: Og så er LinkedIn og Facebook ganske gode steder å finne jobb, er det ikke det?
Saira: Ja, på sosiale media, det er jo veldig relevant nå. Ofte så kan man se at Facebook har grupper som heter "Jobb i Stavanger," eller "Jobb i Oslo". Du kan prøve å søke det opp på Facebook og der er det veldig mange arbeidsgivere som kommer og legger inn poster som, "Trenger folk til i morgen, kan du komme på kort varsel?" Altså veldig lavterskel. Det er nesten sånn at du får et intervju gjennom en Facebook melding og så dagen etterpå så har du jobb. Meld deg inn i sosiale medier som Facebook og følg med så er det veldig mange måter å finne en jobb på.
Men en annen ting som jeg synes er veldig viktig, det er faktisk nettverket ditt. Det er så utrolig at en mulighet kan dukke opp snarere enn du tror hvis du bare begynner å fortelle naboen din, kanskje tidligere kolleger eller venner at du er på utkikk etter jobb. Plutselig så kan du bli tipset om å søke etter en jobb som du faktisk ikke ville ha funnet på Finn.no eller Nav.no.
Camilla: Ja, det er helt riktig. Du har størst sjanse for å lykkes hvis du faktisk bruker nettverket ditt.
Jeg hørt at det er veldig viktig å analysere stillingen du skal søke på, altså en stillingsanalyse. Kan ikke du forklare hvorfor det er viktig?
Saira: Arbeidsgiveren har laget en annonse fordi han eller hun er på utkikk etter en person som passer inn for denne jobben her. Da tenker jeg at dersom du ikke har lest annonsen skikkelig så kan du bomme på annonsen og kaste vekk faktisk din egen tid på å sende en CV og søknad til en jobb som du ikke passer inn i. Derfor tenker jeg at det er faktisk en veldig nyttig ting å gjøre før du sender CV og søknaden din.
Det du kan tenke på her er å forstå hva det er bedriften trenger. Hva er det du må ha? Hva er det du bør ha? Det er å lese mellom linjene og se hva det legges mest vekt på. For noen ganger så kan det du bør ha er det som kan legges vekt på om mer enn det du må ha . Så derfor les nøye på stillingsannonsen sånn at du kan vise at du virkelig er en perfekt match for den jobben.
CV og søknad
Camilla: Nå har du fått vite en del om hva som er viktig å tenke på når du skal søke jobb her i Norge. Du har fått vite litt om det er vanskelig eller ikke å få seg jobb her i Norge. Du har fått vite hvor du kan finne jobber å søke på og du har fått vite litt om hvor viktig det er å analysere den stillingen som du har lyst til å søke på. Nå skal vi over på den aktive delen altså hvor du skal produsere. Nå skal Saira snakke om både CV-en din og søknaden din.
Så var det CV da, hva er det arbeidsgiver ser etter her, og bør man skreddersy CV til hver jobb man søker på?
Saira: I disse dager så er det jo viktigere enn noen gang å ha en gjennomtenkt og skreddersydd CV. Arbeidsledigheten er jo veldig stor akkurat nå. Det er veldig mange som vil ha den samme jobben og hvis alle skal bare tenke at de bare skriver at de har den og den utdanningen og så er det nok for å få den jobben, så er det ikke det.
Det du må tenke på her er at du må få fram den viktigste kompetansen din. Du må fange interessen til arbeidsgiveren. De skal ville lese mer om deg og de skal ville treffe deg. En ting som veldig mange ikke tenker over det er faktisk nøkkelkompetanse, nøkkelkvalifikasjoner. Veldig mange tenker at «ja, ja hva skal jeg skrive her»?
De plotter kanskje inn fem fine adjektiver og så tenker de at det er nok til å få fram sin nøkkelkompetanse. Jeg tenker her kan du gjøre en ganske god jobb for å skille deg ut. Tenk nøye gjennom nøkkelkvalifikasjonene dine.
Tenk over hvordan du kan få inn gode setninger som kan fortelle om hvordan du kan mestre denne jobben her. Se igjen på stillingsannonsen og hvilke kompetanse-kvalifikasjoner de ønsker. Se om du kan matche det opp mot når du har fra virkeligheten, der du kan gi eksempler fra virkeligheten.
Jeg vet at veldig mange tenker, ja men dette kan jeg få fram i søknadsbrevet. Jo, men søknadsbrevet kommer du bare til hvis CV'en din er interessant nok, og derfor jeg tenker at nøkkelkvalifikasjonene kommer øverst. Det er perfekt for å vise at du at skiller deg ut. Ja, jeg vil anbefale å ikke bruke subjektive setninger som for eksempel, "Jeg er veldig flink til å jobbe." "Jeg er kreativ ." Ikke bare kast inn mange sånne adjektiver som foreksempel, "Jeg er systematisk, jeg er fokusert, jeg er bidragsyter, jeg er kreativ." Prøv å finne en annen måte å få dette inn på. Få dette fram, og ikke nok med det, få det fram gjennom å gi eksempler på noe du har klart å oppnå fra tidligere jobber.
Dette med å ha en skreddersydd CV, altså du kan jo ikke endre på din kompetanse! Du kan jo ikke endre på hvor du har jobbet før!
Men, det du kan gjøre er å endre på hvordan du vil du presentere dette her. Velger du å legge fram utdanningen først og så arbeidserfaringen, eller synes du at arbeidserfaringen skal komme først? Veldig mange tror at det er en mal på at utdanningen kommer først og så kommer arbeidserfaringen. Men jeg tenker, hva med de som har hatt en utdanning som er utdatert, som ikke relevant lenger men likevel har en veldig lang arbeidserfaring som kan veie opp fremfor utdanningen? Da tenker jeg at det er nettopp sånne triks du kan gjøre i CV-en din for å gjøre deg mye mer attraktiv og relevant.
Camilla: Hvordan er det med søknadsbrev? Hva er det som gjør at man får napp?
Saira: De kandidatene som skiller seg ut er de som blir kalt inn på intervjuet. Så hvis du klarer å komme deg gjennom CV-en og du har klart å komme gjennom søknaden så vil du få en mulighet til å komme inn til intervju. Hvis du klarer å vise at du er en person som kan lett omsettes i penger så vil jo du selvfølgelig være veldig verdifull for den bedriften. Det er kunsten, å vise at du både er verdifull for de og at du er veldig motivert for å være med på laget. Det er nettopp det du må vise i dette søknadsbrevet!
Camilla: Ok,så det er rett og slett sånn at du må tenke på deg selv som et salgsobjekt? Du må polere deg selv så til de grader opp sånn at du er den peneste, vakreste, klokeste, dyktigste, beste utgaven av deg selv. Her er det bare superlativer! Det er som om du skinner og stråler.
Saira: Se på deg selv som en ressurs. Selg deg selv! Vis at du tror på deg selv for hvis du ikke tror på deg selv så vil ingen andre tro på deg.
Camilla: Man er rett og slett et produkt akkurat i dette øyeblikket?
Saira: Du er det.
Intervju
Camilla: Så blir man innkalt på jobbintervju, og det er en deilig følelse. Men, shit, hva må man forberede seg på? Hva kan man forvente seg? Hva må man huske på ?
Saira: Jeg tenker at for det første så må du være klar over hva slags jobb-intervju det er. Jeg har jo hørt om at det finnes jo gruppeintervju. Du kan få Skype-intervju. Du kan få intervju der du faktisk skal presentere noe, kanskje du har en case eller oppgave. Finn ut først hvilke type intervju det er sånn at du er mer forberedt.
Men så er du en ting som du kan juble over og det er jo det at det å bli kalt inn til intervju! Det er faktisk en kjempegod nyhet. Det betyr at du har kommet gjennom nåløyet. Du har kommet deg gjennom CV-screening og de har lest søknadsbrevet ditt. Det betyr at de allerede liker deg. De er interessert i deg. Det de vil nå er å se om du har faktisk er en match fra det du har fortalt om deg selv.
Det du kan gjøre på forhånd det er å gjøre et lite forarbeid om bedriften sånn at du kan kanskje stille noen spørsmål du og. Det vil vise at du er interessert og at du er pro-aktiv. Skap en naturlig samtale istedenfor at det kun er arbeidsgiver som stiller spørsmål.
Så har jeg også en ting som jeg gjør selv også når jeg skal inn på intervju. Det er at hvis du blir spurt om et glass vann eller kopp kaffe, er at jeg alltid sier ja. Grunnen til at jeg gjør det er for at jeg tenker jeg at det roer ned litt nervene og så gir det litt rom for små-snakking på vei inn til kontoret. Du blir kanskje litt mindre nervøs. Det er litt koselig, og da blir samtalen litt mer naturlig.
Camilla: Ja, og så er det kanskje også det der med kroppsspråk. Det er litt viktig å tenke på om du har skuldrene bak og om du sitter komfortabelt, eller om du sitter veldig fremoverlent og gjør deg liten.
Fordi det som er spesielt vanskelig for en person som ikke har norsk som førstespråk er jo at de jobber dobbelt opp. Ikke bare må de svare på spørsmålene som har med kanskje den jobben de skal gjøre eller om dem selv, men de skal også tenke på hvordan vi skal formulere setninger og hvordan de skal få dem til å høres riktig ut.
Den nervøsiteten, den er veldig lett å se på kroppen, og det som ofte kan skje er at når når jeg ser at noen andre er nervøse da blir jeg faktisk nervøs selv. Det er litt uheldig i en jobbsituasjon.
Saira: Ja, derfor tenker jeg at den koppen, den kan gi henne lite avbrekk, et lite pusterom, litt tid til å tenke, så det er faktisk veldig smart å si ja takk til en kopp kaffe eller et glass vann.
Camilla: Og ta en liten slurk og hent deg inn. Det er bare et splitt sekund som skal til for at du bare sier til deg selv, «Slapp av, det her går bra. Ikke stress».
Saira: Ja, helt enig og så er det det veldig mange tenker på er spørsmål som de kan bli stilt. Du kan faktisk forberede deg mye mer enn det du tror til jobbintervjuet. Ett av de spørsmålene som jeg tenker ingen kan unngå, det er å bli spurt om dine sterke og dine svake sider.
Jeg tenker at det er et spørsmål som er veldig vanskelig for veldig mange, til og med for meg! Men, det du ikke skal gjøre er å si at du ikke har noen svake sider. Det tenker jeg beviser hvor lite selvinnsikt du har. Hvis du viser at du har ingen svake sider vil det si at du tror at du ikke kan bli en bedre utgave av deg selv.
Aldri si at du ikke har en svak side, prøv heller å finne en svak side der du forteller at du er klar over den, og at du er på vei til å jobbe videre med den.
Camilla: Ja, fordi norsk arbeidskultur er egentlig veldig opptatt av ydmykhet. Den er opptatt av å gi og å ta, og det er en ganske flat struktur på lederskap. Det er en åpen holdning til det å ha både svakhet og styrker. Det er ganske viktig i norsk arbeidskultur å ikke være veldig arrogant, kanskje?
Saira: Ja, enig
Would you like to learn more Norwegian?
Sign up today and learn Norwegian with our game-based online language course «Samanehs reise», from beginner level to fluent speaker!
NOK 399 per måned