Back

Hvordan yte enda bedre på den muntlige norskprøven? 🧠 🏆

A2-B1 nivå

I denne sesongens aller første episode, er det snakk om viktige grep du kan gjøre i timene før norskprøven (nivå A2-B1) som kan hjelpe deg til å holde fokus og yte enda bedre. 🥇 Spenn på deg hodetelefonene og lytt!

Velkommen tilbake!

Velkommen tilbake til en ny sesong av Norskpodden.

I dag skal jeg snakke om noe som de fleste som lærer norsk må ta, og det er Norskprøven.

Så i denne episoden handler det om de verdifulle timene, fra du våkner og frem til du begynner den muntlige norskprøven. For det er en del ting du kan gjøre i de timene frem til du går inn i prøverommet som kan virkelig hjelpe deg til å holde fokus og yte enda bedre

Er du klar? 

Ja, men da begynner vi!

Vignett...

Hva skjer egentlig den dagen du skal ta en muntlig norskprøve?

Hva har du tenkt å gjøre, og hvordan har du planlagt at dagen skal bli?

Hva vet du fra før?

  • Du må reise til et sted i nærheten av der du bor for å ta prøven. 
  • Du kommer til å ha prøven med en annen kandidat som du ikke kjenner og som du kommer til å ha en samtale med. 
  • Det vil være en eksaminator og en sensor tilstede som skal lytte til dere prate. 
  • Du må ha med deg legitimasjon og for sikkerhets skyld også ha mailen med registreringsinformasjonen din.
  • Du kommer til å vente på et venterom helt til en av eksaminatorene roper opp ditt navn og så blir du og den andre personen inn på et eget rom for å ta prøven.
  • Du kommer til å få tre oppgaver på prøven. Først er det en oppvarmingsøvelse får du 1-2 minutter til å snakke om deg selv. Så får du en oppgave hvor du skal prate alene og fortelle og beskrive et tema som hva du pleier å bruke penger på.. (strøm, mat haha) så skal du ha en samtale med den andre personen som for eksempel “hvordan man kan bli kjent med nye mennesker” og så skal du prate alene og vise at du kan snakke om temaer du har meninger om som for eksempel, hva er positivt og negativt med å jobbe veldig mye?


Alt dette vet du, og du vet at det vil ta ca 15-20 minutter totalt.

Ja, og om du ikke visste det fra før, så vet du det nå. 

Så kommer dagen du skal ha prøven og så våkner du opp.Nervene er på høygir. Du har kanskje sommerfugler i magen? Kanskje du har harehjerte som banker veldig raskt?

Det er jo normalt å ha det på store viktige dager? For du har tross alt brukt mye tid og betalt penger for å ta denne prøven. Fordi prøven gir deg flere muligheter som for eksempel, oppholdstillatelse, statsborgerskap eller jobb. 

Norskprøven er en døråpner for mange flere muligheter der du blir en mer aktiv samfunnsborger i Norge. Og da på en så viktig dag så må du ikke spenne benet på deg selv. Du må ikke gjøre det vanskeligere for deg selv enn det trenger å være.

Så på den dagen er det lurt å justere tankene dine litt. Da tenker jeg på  de timene som er fra du våkner den dagen du skal ha Norskprøven og frem til du er ferdig og sier “takk” og “hadet” til eksaminator, sensor og den personen du har tatt norskprøven sammen med.

Når dagen begynner er det alltid lurt å begynne med en god frokost og en rolig start dersom det er mulig. Så kan du begynne så smått å strekke på språkferdighetene dine ved å lytte til noe på norsk som er behagelig og som du liker. Det kan være lydbok. Det kan være podkast. Det kan være musikk. 

Det som er lurt, er at du lytter til noe du har hørt på før og som ikke gjør deg nervøs fordi det er noe nytt.  Det kan hende at det er heller ikke særlig lurt å høre på noen om grammatikk eller norskprøven.

Du vet best hva du liker å høre på. Men det du da gjør er at du gir deg selv et behagelig lite språkbad. 

Lytt til noe du liker og som du har lyttet til før. Hvis jeg hadde vært deg så hadde jeg lyttet   til musikk. Jeg hadde lyttet til noe som fikk meg i godt humør og så hadde jeg sunget med til sangene hvis du liker det. 

Og det hadde jeg gjort det helt til det var på tide å dra hjemmefra eller jobb for å reise til prøvestedet.

Å være i tide…

Dette er en dag det er spesielt viktig å ikke være forsinket. Møter du ikke opp i tide er det store sjanser for at du ikke får tatt prøven.  sjekk bilen, sjekk reiseruten og kollektivtransporten  sjekk at det er ingenting som kan stoppe deg fra å være ute i god tid.

Det er bare så kjedelig om du ikke skulle rekke frem i tide. Det vil bare doble stressnivået ditt. Du kommer til å være stressa bare for å ha prøven så ikke spenn benet på deg selv. Ikke gjør ting vanskeligere for deg selv.

Kom litt tidligere enn du trenger sånn at du rekker å hente deg litt inn. Beregn reiseruten din og beregn hvor mye tid du må bruke for å være minst 20 minutter tidligere enn tidspunktet som står i innkallingen til prøven. 

Kom tidlig, ikke kom forsent. Jeg vet, jeg er ikke moren din, men det kan aldri sies nok.

Så når du er kommet til stedet der prøven finner sted og så sitter du der da og du venter og lurer på hvordan det skal gå og om du kan stole på at du kan nok til å klare prøven. Det er da det kommer kanskje krypende. Negative tanker.  

En av de største utfordringene veldig mange norskprøve kandidater opplever, skjer rett før de blir kalt inn fra venterommet.

Det er nemlig det at mange kandidater blir nervøse. Nervøsiteten blir overveldende Nervøsiteten gjør at du kanskje begynner å tvile på deg selv. De mister selvtillit og så blir det nedadgående spiral som du må bryte. Så når du sitter der og kjenner at du er nervøs, ikke dytt tanken bort. Si heller til deg selv. Ja, jeg er nervøs. Det går bra. Det er helt naturlig at jeg er nervøs. Bare sitt litt i den følelsen og se hva som skjer.

Det kan være fint å ha litt sommerfugler i magen før prøven. Fokuser på å være positiv. Det går som det går, men du gjør ditt beste. Du snakker godt nok norsk for deg. Dette er ditt nivå akkurat nå. Du liker å prate på norsk. Du kommer till gjøre ditt aller beste!

Bli i det tankesettet så lenge du greier. Hold på de tankene helt til du blir hentet av eksaminator. Tenk at du gjør så godt du kan, noe mer kan du ikke gi! Det kommer til å gå bra. Ha tro på deg selv!

Men om det ikke er nok for deg så har jeg et tips til til deg som du kan bruke. Det er litt rart men jeg bruker det når  så har jeg en litt spesiell tips til deg som du kan gjøre når du er kommet frem. Jeg gjør det alltid når jeg er nervøs og skal gjøre noe som jeg ikke er helt trygg på. Men det er noe som du ikke bør på et venteværelse der det er mange andre mennesker for det er litt rart.

Ble du nysgjerring?

Jeg skal fortelle, men finn doen der du skal ta prøven når du gjør det sånn at du ikke sjenerer deg selv eller andre.

Ble du enda mer nysgjerrig nå?

Den øvelsen jeg skal fortelle om handler om å lure hjernen din, ikke mye bare litt.

Fordi noen ganger så må man lure seg selv. Noen ganger så må man lure sin egen hjerne sånn at man ikke ødelegger for seg selv. Du må lure deg selv til å føle deg vel sånn at du får litt mer selvtillit.

Ok, så inne på do så skal du stå tre minutter i det jeg liker å kalle for “stjerna”. Det er at du skal strekke armene høyt og rakt over hodet og skal du stå med bena godt plantet på bakken, gjerne litt fra hverandre. Som en stjerne. 

Dette er kroppspråk som signaliserer seier, triumf, mestring og selvtillit og det er ikke noe jeg har funnet på, men det er noe som virkelig gjør noe med energinivået ditt. 

Når vi er redde og engstelige gjør vi som dyr flest. Vi krøker kroppen sammen og gjør oss så små vi greier. Når vi er trygge tar vi mye fysisk plass. Det hjelper å stå i “stjerna”. Så om du trenger litt ekstra energi før du går inn så gå på badet, lås døren og stå i stjerna i tre minutter.

Når du da forlater badet, så vil du ha en litt annen energi enn da du gikk inn. Så er det bare å sette seg ned, puste dyp og tenke på hva du vil at skal skje. Fokuser på hva du ønsker å oppnå.


Så blir du ropt opp

Også i det du kommer inn i rommet, smil! Smil til menneskene rundt deg. Smil. Smil selv om du ikke føler helt for å smile. For husk på at det er også kommunikasjon! Vis velvilje, postivitet, selvtillit og styrke. 

Disse tingene kan virkelig hjelpe deg til å bli pyskisk forberedt på det du skal gjøre. Så ser du menneskene i rommet, og så blir du bedt om å sette deg ned, og da begynner norskprøven! 

 
 

 

 

Would you like to learn more Norwegian?

Sign up today and learn Norwegian with our game-based online language course «Samanehs reise», from beginner level to fluent speaker!

NOK 399 per måned

Explore

Single Player Norwegian course

Camilla Cahill

Camilla Cahill
06 Sep, 2022

Comments