Back

Kunsten å lytte👂🏾Del 3 av Småprat på norsk

I denne nest siste episoden av Småprat på norsk, lærer Petrine nye fraser hun kan bruke for å vise sin samtalepartner at hun både forstår og er engasjert i hva de sier når hun nettverker med nye mennesker.

Vert:  Hei, nå er vi her og følger med på Petrine som har mannet seg opp og skal nettverke og småprate som en proff, på norsk!

Hun har startet en samtale og hun synes at hun har god kjemi med personen hun prater med. Nå kommer det 3. Steget.

For nå skal hun holde samtalen gående og det kan være komplisert. Psst Petrine, kommer du bort hit et øyeblikk?

Petrine unnskylder seg og kommer bort.

Petrine: Oj, jeg skal si hun snakker fort! Det er nesten så jeg ikke henger med i svingene. Men hvordan uttrykker jeg på norsk at jeg er med på samtalen og at jeg får med meg det hun sier? Altså da tenker jeg på fraser jeg kan bruke.

Vert: Ja, nå har du prøvd ut å starte en samtale og hvordan du holder liv i den. Men, det hjelper deg lite om du ikke kan bruke ørene og få med deg hva den andre personen sier. Lytting er evnen til å vise oppmerksomhet. For det er ikke så lett å vite hvor mye vi har forstått hverandre om vi ikke gir en slags respons som matcher det den andre sier. Derfor må du prøve å vise at du har fått med deg hva den andre personen har sagt. Det kommer frem gjennom kroppsspråket ditt og måten du kommenterer det de har snakket om.

Petrine: Jaha, jeg skjønner. Fortell mer om hvordan jeg kan uttrykke dette på norsk.

Vert: Det er mange måter du som lytter viser at du lytter. Øyekontakt er sannsynligvis den mest avgjørende enkeltfaktoren når det gjelder å vise at du lytter til det som blir sagt. Når du har øyekontakt med din samtalepartner viser du både interesse og oppmerksomhet for det som blir sagt. Vær fokusert, begynner du å speide rundt i rommet er det et subtilt tegn som viser den andre personen at du kanskje ikke er så veldig interessert i det de har å si.

Men, samtidig er det viktig  at du ikke stirrer din samtalepartner i senk. Det kan bli veldig intenst med langvarig øyekontakt. En god balanse er lurt. Husk også på at dersom du snakker med en gruppe med ulike personer at det kan være lurt å ha øyekontakt med flere enn bare én person. Bytt på å ha øyekontakt med alle i gruppen slik at alle føler seg sett og involvert i samtalen.

Petrine: Ja, det der kan jeg egentlig fra før, men  er det noen uttrykk jeg burde kunne? Hva trenger jeg for å vise at jeg henger med på samtalen?

Vert: Ja. Verbale bekreftelser på at du lytter er gull verdt og nå skal du få noen eksempler.

Du uttrykker interesse for det den andre snakker om:

Eks: Det var veldig interessant. Hvordan kom du på den ideen?

Eks: Jøss, det har jeg aldri hørt om. Det må du fortelle mer om.

Du uttrykker forståelse for det den andre forteller om:

Stakkars, det må ha vært vanskelig for deg.

Du stiller utdypende spørsmål: 

Har du noen eksempler på dette?

Gjelder dette for alle?

Hvordan er bilen å kjøre?

Du stiller bekreftende spørsmål:

Så det du sier er at på Vestlandet regner det mye?

Du uttrykker enighet eller uenighet med det den andre sier:

Det er ikke min erfaring..

Tvert imot, jeg har opplevd at..

Jeg kunne ikke vært mer enig med deg.

Og så dersom din samtalepartner er i gang med en lengre historie, vil det ikke alltid være naturlig å komme med spørsmål mens personen prater. Da kan du bruke ytringer som:

Ja, selvfølgelig

Så klart!

Nettopp!

Huff!

Jeg skjønner.

Skjønner.

Akkurat.

Petrine: Ok. Det høres bra ut. Jeg skal teste det ut, men hvordan kan jeg styre samtalen, altså hvis jeg vil skifte tema?

Vert: Bruk verbale ledetråder til å skifte tema. Det er alltid lurt å ha myke overganger i samtalen der man går fra et tema til et annet.

Fraser som: Det du sa minte meg om noe jeg opplevde i forrige uke..

Eller: Apropos barn så leste jeg en sak i avisen om.. 

Eller:

Helt enig, en annen ting som også interesserer meg er ..

Uten sammenligning forøvrig så kom jeg til å tenke på..

Det er en ting jeg har lyst til å spørre deg om..

Petrine: Gosh a meg! Det var mye å huske på. Jeg tenker at jeg skal prøve meg på “apropos”, for det er et litt eksotisk og uvant uttrykk for meg. Ønsk meg lykke til!


Petrine går tilbake til Christel.

Petrine: Du, apropos Vestlandet, Hva fikk deg til å flytte til Østlandet? Var det storbylivet som kalte?

Christel: Haha. Ja. Nei, det var jo ikke det da. Det var søstra mi som hadde akkurat flyttet fra kjæresten sin og hun trengte trøst og så var jeg ferdig med studiene. Jeg skulle egentlig bare….

Vert: Se der ja! Nå er hun godt i gang. I neste episode får du se hvordan Petrine avslutter en samtale på en høflig og god måte!

Følg med!

Would you like to learn more Norwegian?

Sign up today and learn Norwegian with our game-based online language course «Samanehs reise», from beginner level to fluent speaker!

NOK 399 per måned

Explore

Single Player Norwegian course

Camilla Cahill

Camilla Cahill
12 May, 2023

Comments